Thor: Bůh hromu znovuzrozený – Návrat k podstatě postavy?

Jason Aaron dostává u Marvelu v poslední době docela dost prostoru. A tuzemští vydavatelé komiksů rozhodně nezůstávají pozadu. Krom nedávných Avengers či sólovky Doctora Strange se dostalo i na vlastní sérii ikonického boha hromu, jež se k té první zmíněné tak trochu i váže. Jak se populárnímu scénáristovi povedl návrat nyní již nehodného Thora bez paže a ikonického kladiva Mjolniru? To si povíme v dnešním Komiksovém okénku

Nový Thor je tak trochu návratem ke kořenům. Což je ostatně účel série, kdy se „unworthy Thor,“ již nehoden svého kladiva zase vrací do popředí. Vznášející se pozemské útočiště bohů – Asgardia padlo. Duhový most Bifrost je rovněž v troskách. Všeotec Odin je v exilu na Asgardu, kterému se snaží vrátit jeho zašlý lesk a slávu. Mjolnir byl zničen a jeho dosavadní nositelka Jane Foster je smrtelně nemocná. Ve světech Yggdrasilu ještě rozpoutává válku mocný temný elf Malekith. To vše má Thor Ódinson na triku. Znovu se stává bohem hromu a byť nemá po ruce své ikonické kladivo, má po ruce pořádnou sbírku náhradních (stvořených s pomocí trpaslíků samozřejmě). A ještě rozverného, mordováním všeho živého posedlého pekelného psa Thoriho. Tak by se dal asi přibližně tento komiks uvést.

Aaron se zde podobně jako u již zmíněného Doctora Strange nebojí jít až na dřeň toho, co dělalo ikonickou postavu zajímavou a zároveň ji sráží až na pomyslné dno. Hlavně na začátku komiksu uvidíte, že každou ránu, kterou Thor při paběrkování po ztracených artefaktech z asgardské šperkovnice utrží, budete snášet s ním. V této knize sledujeme dvě dějové linie, jedna se odehrává v současnosti, druhá v daleké budoucnosti, v níž se prastarý Thor stal všeotcem a znovustvořil Zemi – tedy Midgard, načež se vydává pátrat po důvodu smrti celého vesmíru, aby se střetl s jedním či dvěma stejně dávnými (ne)přáteli. Obě roviny nepostrádají skutečnou nápaditost a čtivost, navíc jsou oproti překombinovaným Avengers vcelku přehledné, což také rozhodně není na škodu.

Dostatečně zajímavá je i celkem svérázná kresba, jejíž ne úplně jednoznačné linie a rozostřená linka dodávají pastelovému koloringu docela hezký, archaicky patinový vzhled, což je v porovnání s tradičním mainstreamovým stylem superhrdinských komiksů docela příjemná změna. Aaron se nebojí v příběhu otevřeně přistupovat k severským mýtům a adaptovat je pro marvelovský fikční svět, což může někdy u méně obratných tvůrců působit nepříjemně nepřirozeně a na sílu, zde tomu tak příliš často není. Naopak, některé prvky z oněch starých legend zde působí velmi vkusně zapracované a dostatečně epické.

Svou roli v příběhu má samozřejmě i Loki, který je i tentokrát významným protagonistou, když Thorovi pomáhá ve válce o Hel, které se zúčastní hned několik velkých hráčů. Dojde k jakémusi znovusetkání s řadou starých známých v čele s Baldrem, nebo Skurgem a Valkýrami, a dokonce i na svatbu s bohyní Helou. Kdo si ji bude brát samozřejmě neprozradím. Ano, a možná přijde i Thanos… Což ve světě mrtvých není při jeho fascinaci smrtí až takovým překvapením. Děj má skutečně spád a čte se dobře, v postavách se dá snadno orientovat. Tohle znovuzrození se vcelku povedlo. Každému sice nemusí sednout kresba, jež není vždy úplně jasně přehledná, ale svůj účel dle mého splňuje velmi obstojně. Jediné, co by stálo za kritiku a vytknutí je místy přílišná zkratkovitost a skoky v ději. Osobně mne v komiksech trochu unavuje prokládání hlavní příběhové linky jinými příběhy, jež působí jen jako vedlejší doplněk a nijak na titulní příběh nenavazují ani neodkazují. Jakkoli byl příběh starého Thora, bojujícího s Doomem a prastarým Wolverinem v umírajícím kosmu zajímavý, klidně bych dal přednost ještě přímočařejšímu vypravování bez odboček. Ale to je jen můj problém se skladbou většiny superhrdinských komiksů dneška.

Verdikt

Jason Aaron předvádí zábavnou, a přitom ne vyloženě hloupou akční jízdu se známou komiksovou postavou, která tak trochu vrací Thorovi jeho podstatu. Skoro jako by se mu vracela ta atmosféra, jakou měl v dobách svého komiksového mládí, kdy tvůrci bájný Asgard zasazovali do svého fikčního světa. Na jednoho tu skutečně dýchne ona dávná mytologie a jelikož je příběh dostatečně uzavřený (byť se větví a je zde již zmíněná linie z budoucnosti), je i čtivý a čtenářsky zajímavý. Přímý, protože k jeho pochopení nemusíte znát všechno, co bylo před tímto runem, jenž počíná novou etapu dobrodružství boha hromu. Tento komiks má vše, co od Thora čekáme. Pokud chcete zábavnou a čtivou jednohubku, která skýtá docela slušný potenciál pro další části, dál již nehledejte. Bůh hromu znovuzrozený je tu právě pro vás…  Osobně se budu těšit na pokračování a na to, jak se v něm dále vyvrbí válka rozpoutávaná mezi světy Malekithem.

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Thor #01: Bůh hromu znovuzrozený u nás vyšlo v roce 2019 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej se slevou, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

  • Thor #01: Bůh hromu znovuzrozený
  • USA, 156 stran, u nás vydala Crew v roce 2019
  • Scénář: Jason Aaron
  • Kresba: Mike Del Mundo, Christian Ward
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 168 x 258 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Kateřina Tichá