Doctor Strange: Mr. Misery: Důstojný závěr správně podivné série

Dnešní Komiksové okénko hostí příběh, v němž se Nejvyšší čaroděj Marvelu postaví svému dost možná nejhoršímu nepříteli. Nepříteli, který se zrodil v boji za zachování existence magie jako takové, když Strange čelil hrozbě hnutí vědy, nazvaného prostě Empirikul. Tehdy čaroděj zvítězil za pomoci tvora, který byl zrozen z jeho vlastní nakumulované bolesti. Příchází Mister Misery. A jeho cenou je vše, co je Doctoru milé. Jak se tento příběh z Aaronova runu vyvedl?

Do světa se sice pomalu navrací magie, Stephen Strange ale neprožívá zrovna nejlepší časy. Jeho věrný učedník Wong byl právě Misterem Miserym posednut a jelikož tento záporák zná i jeho největší tajemství, rozhodne se je proti němu plně využít. Mimo jiné tak dojde na týmovku s Thorem (zde je nositelem Mjolniru Jane Fosterová), při které se bude odehrávat na bizarní boj s navrátivšími se nádory u  Strangeových bývalých pacientů v nemocnici. Pokud jste někdy chtěli vidět ženského Thora operovat mozky, jste tady správně.

Od Aarona jsme v poslední době mohli číst hned několik velkých příběhů z Marvelu. Crew u nás vydává třeba jeho poněkud přímočaré a slabší Avengers a naopak slušného ThoraPřesto se nemohu zbavit dojmu, že právě postava Doctora Strange mu sedí nejvíc a jeho příběh je nejzajímavější i díky tomu, že se drží nejvíce při zemi (pokud to u komiksu kde se čaruje a cestuje dimenzemi jde říct) a nebojí se hlavního hrdinu opakovaně srážet na dno. Jeho Strange není nedotknutelný arogantní a mocný mág, naopak musí často improvizovat a používat mozek proto, že nemá díky nedávným událostem valnou moc, takže je spíš takovým smolařem, který ze všeho nakonec vybruslí na poslední chvíli. A to je právě ten osvěžující přístup, který u spousty zaběhlých sérií chybí. Tady zkrátka máte pocit že příběh postavy někam směřuje a posouvá. Že to má nějakou proměnlivost a význam.

Zábavné jsou i vedlejší zápletky (je tu třeba zajímavá epizodka s Man-Thingem a upíry) a vyvíjející se vztah mezi postavami – docela mne baví nová společnice/knihovnice/učednice Zelma. Komiks se celkově čte velmi dobře díky vyvážené a přímé dynamice, kterou skvěle podtrhuje proměnující se kresba, na níž se vystřídalo hned několik kreslířů. Mohlo by to působit rušivě (což většinou i působí), ovšem zde tomu tak není. Naopak zejména díky tomu, že je vyprávěn jeden hlavní příběh s odbočkami a ne naopak a na jejich úkor, nenudí to. Naopak. A když už tu takový vedlejší příběh je, je spíš takovým bonbónkem a bonusem na závěr – zde jde zrovna o počínající linku z mládí Prastarého, Strangeova učitele, kterému byl zase mistrem Merlin (snad na toto další autor naváže). Scénáristovi se velmi dobře daří pracovat s humorem, který vcelku opatrně, nikoliv vzácně dávkuje a obohacuje tak toto temné fantasy o nějakou přidanou hodnotu, která hlavním protagonistům velmi dobře sedne. Sice to není Deadpool, ale některé hlášky jsou opravdu vydařené. Celkově se jedná v současnosti asi o nejzábavnější marvelovku, která u nás vychází.

Verdikt

Máme tu závěr série. Závěr, který přispěchal s asi nejlepší kresbou ze všech dílů. Doctor Stephen Strange a jeho boj za záchranu jeho přítele Wonga eskaluje v příjemně divném a drsném komiksu, který je rozhodně jedním z nejlepších dobrodružství Nejvyššího čaroděje. Jasonu Aaronovi se velmi dobře daří uchopit postavu, která se dost možná nejvíce vymyká nejen marvelovskému, ale obecně tradičnímu pojetí superhrdiny a ukazuje, jak je čarodějova dříve tak výsadní pozice v celém universu nyní nejistá a jeho práce se stává velmi špinavou, když magie jakou znal téměř zemřela a funguje z ní už jen pár zaklínadel. Vše funguje velmi dobře, jediným problémem je značná uspěchanost. Vše totiž skončí dříve, než to začalo (linka s Miserym finalizuje vlastně zhruba v polovině komiksu v rámci několika sešitů a zbytek je pak už jen jakýsi epilog) a my si postupně uvědomujeme, že je to vlastně finále celého runu. Což je škoda. Otevřený konec pak (nepřekvapivě) nechává volné pole působnosti dalším autorům a vcelku jasně vymezenou cestu, kterou by se postava měla ubírat. A tem směr není vůbec špatný. Doctor Strange je trochu obrozen, byť podstata zůstává. To ale na superhrdinský mainstream není zase tak málo…

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Doctor Strange #04: Mr. Misery u nás vyšlo v roce 2019 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej se slevou, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

Doctor Strange #04: Mr. Misery
USA, 116 stran, u nás vydala Crew v roce 2019
Scénář: Jason Aaron
Kresba: Chris Bachalo, Frazer Irving, Jonathan Marks, Kevin Nowlan, Leonardo Romero
Vydání: 1.
Vazba: paperback
Formát: 170×255 mm
Tisk: barevný
Překlad: Kateřina Tichá
Žánr: akční, superhrdinský, fantasy