Avengers: Poslední návštěva: Když pomstitelé čelí Nebešťanům

Když jsem se doslechl, že u nás vyjdou Avengers od Jasona Aarona, od kterého jsem již četl povedenou a originální sólovou sérii Doctora Strange (recenze na první dva booky si u nás na webu můžete přečíst), byl jsem docela zvědav. A upřímně jsem se i celkem těšil, protože Aaron dokáže zažité prvky uchopit docela originálně, jinak. Nezbývá tedy než položit si v rámci tohoto Komiksového okénka úvodní otázku. Povedlo se to?

To záleží na tom, co od komiksu očekáváte. Aaron se totiž v tomto případě rozhodl přivést zpět ono zdravé jádro Avengers, tedy Thora, Tonyho Starka a Captaina Americu, bohužel se to celé neobejde bez odkazů na předchozí události, zejména kupříkladu na Civil War II, na kterou bych osobně nejraději zapomněl a dělal že neexistuje, jakkoli jsou narážky na ní jen v několika dialozích mezi Starkem a Captain Marvel. Ale i tak. Nicméně v tomto ohledu jde komiks číst jako uzavření příběh. A když už jsem zmínil, že scénárista přivádí zpět, činí tak se vším všudy. Tedy s celou tou velkolepou naivitou, jakou superhrdinské komiksy měly za stříbrného věku. A to je kámen úrazu. Protože tady už se můžou čtenáři rozcházet. Já osobně se zařadím do tábora, kterému se to příliš nelíbilo.

Zápletka se točí okolo pradávné hrozby, které čelili pravěcí Avengers, mezi nimiž byl i mladý Odin. Stalo se cosi, co v současnosti má za následek útok rasy Nebešťanů na planetu Zemi. Cosi tu ale nehraje, cosi, v čem má prsty Loki. Ano. Loki. Antihrdina, který byl i v historicky prvním čísle komiksu, v němž se Avengers dali dohromady, stejnou roli měl i ve filmu a tak je jeho výskyt příjemně a příhodně symbolický v komiksu, který na tuto dobu odkazuje a zároveň se tak trochu nese ve jménu znovuzrození staré gardy. Loki je celkově asi nejlepší částí komiksu a kdyby mu bylo věnováno víc prostoru, byl bych raději. Aaronovi tahle postava sedí a bavily mě i takové detaily, jako přímé odkazy na severskou mystologii kupříkladu ve scéně, kde Loki Odinovi připomíná trest, jaký ho stihl během Ragnaroku (neplést s filmovým či komiksovým Ragnarokem).

Co mi vyloženě nesedlo, byli pravěcí Avengers a jakási snaha o jejich včlenění do marvelovské historie. Ta myšlenka, že Avengers – mocní superhrdinové tu byli už před milióny let, se mi prostě nelíbila a přišla mi i na superhrdinský komiks příliš jednoduchá a naivní. Navíc jejich výskyt a vzhled není vůbec tak zábavný, jak by mohl být. Nejsou to pravěcí hrdinové v pravém slova smyslu. Jen zkrátka Avengers trochu jiného vzhledu, ale chování zůstává stejné. Od Aarona, který u výše zmíněného Doctora obrátil naruby to, jak byla dosud v marvelovských komiksech vnímána magie, bych čekal něco víc. Že se prostě víc „vyřádí.“

Nic takového se nekoná. Tedy pokud vás zde nezaujme to, jaký původ je přisouzen zrodu lidstva, či Lokiho úloha v příběhu (kdy jeho plán je tradičně až absurdně překomplikovaný). Osobně jsem měl problém i s kresbou, která mi připadala místy příliš zjednodušená a oni noví Nebešťané (Celestials) v moderní, až příliš zjednodušující a příliš – mainstreamové kresbě a porovnání s tím, jak se na nich vyřádil jejich stvořitel Jack Kirby, mi připadali až oškliví. Finální bitva byla i přes pár svěžích nápadů až příliš jednoduchá. Fanoušky filmů, jako jsou Power Rangers, Godzilla či Pacific Rim by se to ale mohlo líbit. To, co tvůrci s Nebešťany (s nimiž už jsme se okrajově seznámili i v MCU a brzy dostanou i výraznější úlohu) v tomto komiksu udělali, mi také přišlo nepříliš povedené.

Verdikt

Baví – li vás přímočará, až tupě béčkově velkolepá akce, několik zvratů a orientace v tom, kdo je kdo zpočátku a ke konci a máte – li rádi filmovou nahláškovanost, ale i vzhledy postav na filmy přímo odkazující, jděte do toho. Nevadí mi poklonkování filmů – v případě Lemirova Thanose mi to třeba přišlo fajn. Ale co je moc, to je moc. Osobně jsem ale od tak dobrého scénáristy, jakým Jason Aaron je, čekal trochu něco jiného a v konečném důsledku jsou tak Avengers: Poslední návštěva docela zklamáním, korunovaným nehezkou moderní kresbou. Komiksu nelze upřít slušný potenciál a dobré nápady, které však ale zdaleka nejsou plně využity a něco tomu nakonec chybí. Velkolepá mlátička s obřími vesmírnými panáky, která sice odsýpá a svižně se čte, ale po jejím přečtení už se k ní nikdy nevrátíte. Navíc si nejsem moc jistý, jak se na tenhle restart bude navazovat. Ale už jen z toho důvodu po pokračování asi sáhnu. Jde o průměrnou superhrdinskou jednohubku. Nic víc…

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Avengers #01: Poslední návštěva u nás vyšlo v roce 2019 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej se slevou, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

  • Avengers #01: Poslední návštěva
  • USA, 164 stran, u nás vydala Crew v roce 2019
  • Scénář: Jason Aaron
  • Kresba: Ed McGuinness, Paco Medina, Sara Pichelliová
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170 x 260 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Jiří Pavlovský