5 důvodů, proč si zajít na snímek Rocketman

Už jen několik dní zbývá do premiéry velkolepého hudebního filmu pojednávajícího o životě další hudební legendy. Po Freddiem Mercurym a skupině Queen se tentokrát pozornosti na stříbrném plátně dočká britský zpěvák Elton John, a proto vám při této příležitosti nabízíme pár důvodů k návštěvě Rocketmana, jenž byl pojmenován po jednom z mnoha Eltonových hitů.

1. Taron Egerton

Tento devětadvacetiletý rodák z Anglie získal hlavní roli excentrického zpěváka a v minulosti nás již mnohokrát přesvědčil, jak je adaptabilní a talentovaný. Jeho celosvětové slávě přispěly dva díly Kingsmanů z dílny režiséra Matthewa Vaughna, stejně jako Orel Eddie na němž Egerton spolupracoval s režisérem Dexterem Fletcherem, o kterém se zmíníme později. O tom, že tento herec je i výborným zpěvákem, budou mít tušení spíš zahraniční filmoví fanoušci, neboť Egerton zapůjčil svůj hlas gorile v animovaném snímku Zpívej, ale protože tento rodinný muzikál šel z pochopitelných důvodů do českých kin s dabingem, bude pro mnohé diváky jeho pěvecký talent nejspíš příjemným překvapením.

2. Kostýmy

Elton John je milovníkem flitrů, peří, sytých barev, okázalých vzorů a velkých slunečních brýlí. Potrpí si zkrátka na vizuální složku svých show, ale nutno poznamenat, že se stejných zásad a šatníku drží i mimo pódia. Tento neodmyslitelný aspekt Eltonovy osobnosti dostává ve snímku Rocketman značný prostor, a divák tak má šanci sledovat velkolepou proměnu plachého muže ve výstřední celebritu, která si na sebe obleče doslova cokoliv.

3. Soundtrack

Rocketman se sice soustředí na počátky Eltonovy kariéry a jeho vzestup ke slávě, ale film je doplněn hity, které jsou doslova průřezem jeho kariéry. Fanoušci se tak dočkají více než dvou desítek songů (např. Your song, The Bitch is Back, Crocodile Rock nebo Don’t Go Breking My Heart), přičemž jedna písnička vznikla speciálně pro tento film. Tu vytvořil Elton John společně s textařem Berniem Taupinem a má zachycovat Egertonovo pojetí Eltona prostřednictvím jejich hudby a textu.

4. Dexter Fletcher

Už jsme v souvislosti s Rocketmanem zmiňovali Bohemian Rhapsody, ale ono propojení je ve skutečnosti hlubší, než by se na první pohled mohlo zdát. Úspěšný oscarový počin totiž s tímto Eltonovým „muzikálem“ spojuje jméno režiséra Dextera Fletchera. Právě on převzal po Bryanu Singerovi, který byl z režisérského postu v Bohemian Rhapsody vyhozen, místo a film pojednávající o fenomenálním úspěchu rockové skupiny Queen zdárně dokončil. Fletcher režíroval také úspěšný životopisný film Orel Eddie o britském skokanovi na lyžích, kde do hlavní role obsadil právě Tarona Egertona. Mimo to má Fletcher coby herec na kontě snímky jako je Kick-Ass, Hvězdný prach či Sbal prachy a vypadni, takže ví, jak to chodí před kamerou i za ní.

5. Upřímnost / autentičnost

Rocketman se netváří jako čistě životopisný snímek, je popisován jako „epický hudební příběh“, který sice mapuje část kariéry populárního umělce, avšak události, ani písně, které v něm zazní nejsou vždy věrně řazeny podle historických dat. Filmu Bohemian Rhapsody bylo vyčítáno, že nevěnoval dostatečnou pozornost Freddieho sexuálním eskapádám a drogovým závislostem, u Rocketmana se divák dočká obojího. Také emoční traumata a boj s vnitřními démony dostanou ve snímku svůj prostor, takže se diváci nemusejí bát přehnané glorifikace slavného zpěváka. Elton John  se podílel na produkci tohoto „muzikálu“, a tudíž mohl korigovat případné nesrovnalosti či nedorozumění, což v případě Bohemian Rhapsody již vzhledem k okolnostem bohužel nebylo možné.