Marie, královna skotská: Historické drama o střetu dvou významných panovnic britských dějin

O životě královny Alžběty I. byl natočen nejméně tucet snímků, avšak osudy její velké rivalky Marie Stuartovny filmaře dosud až tak nelákaly. Proto vznikl hvězdně obsazený film Marie, královna skotská, jenž mapuje život této ambiciózní vládkyně, která se nebála postavit tehdejší nejmocnější ženě Anglie.

Marie byla ještě jako malé dítě korunována královnou Skotska, avšak od útlého dětství byla vychovávána na panství francouzského krále. V šestnácti letech se provdala za následníka trůnu Francise, který však vládl Francii jen asi rok a půl, než zemřel. Ovdovělá Mary se tak vrátila do Skotska, aby získala zpět trůn, ale v domovině na ní nikdo s otevřenou náručí nečekal. Marie vyrůstala v katolickém prostředí, a tak se pro protestantské politiky, stejně jako pro svou příbuznou královnu Alžbětu, stala nežádoucí osobou. Katolíci Marii totiž vnímali jako legitimní následnici anglického trůnu, na němž však seděla právě Alžběta I. Intriky, obavy a touha po moci tak vedly ke střetu dvou silných osobností, z nichž mohla vítězně vyjít jen jedna..

Ačkoliv je Marie, královna skotská přímo spjata s britskou historií, do žádné hlavní role nebyla obsazena anglická herečka. Coby Marie se na plátně představí irská rodačka Saoirse Ronan (Brooklyn, Lady Bird) a postavu její rivalky ztvárnila Australanka Margot Robbie (Sebevražedný oddíl, Já, Tonya). Stejně tomu bylo i ve starším úspěšném dvojsnímku o životě královny Alžběty I., které daly vyniknout talentu australské hvězdy Cate Blanchett (Pán prstenů, Jasmíniny slzy). Ronan byla role silné skotské panovnice svěřena již před několika lety. „Už tehdy jsem cítila opravdové spojení se Skotskem a jeho historií, pravděpodobně proto, že si myslím, že mezi skotskou a irskou historií existuje spousta podobností,“ uvedla. Režie tohoto dramatu se pak ujala Josie Rourke, pro níž je tento snímek filmovým debutem, neboť se před tím věnovala výhradně divadelní režisérské dráze.

Protože film o vládkyni Marii není věrnou rekonstrukcí proběhlých dějinných událostí, dočkají se diváci jistých historických nepřesností. Za zmínku stojí například fakt, že Alžběta a Marie se ve skutečnosti údajně nikdy osobně nesetkaly. Navíc přestože jsou ve snímku  vztahy mezi panovnicemi téměř přátelské, Mary Alžbětu takto nikdy nevnímala. Skotská královna měla dojem, že je právoplatnou dědičkou trůnu, a tudíž se cítila Alžbětě institucionálně nadřazená. Avšak tento britsko-americký filmový počin se nevydává za dokument, ale za historické drama, a proto mu jistě lze tyto přešlapy odpustit. Velkolepé klání o anglický trůn je již k vidění v kinech po celém Česku.