TOP 15: Nejlepší filmy odehrávající se pod hladinou a na moři

Nedávno do kin vstoupil akční podmořský thriller Útok z hlubin. Zároveň je napjatě očekáván příchod Aquamana od režiséra Jamese Wana, kterého provází už před tuzemským uvedením velká chvála od zahraničních recenzentů. Z toho důvodu jsme se rozhodli připravit vám speciál s podvodní, a zkrátka mořskou („nadvodní,“ chcete-li) tématikou.

Filmy s podmořskou tématikou

20 000 mil pod mořem (1954)

Fantastická cesta profesora Aronnaxe ve filmovém zpracování z roku 1954 legendárního dobrodružného románu Julese Vernea. Profesor Aronnax, proslulý podmořský vědec je vyzván námořnictvem, aby identifikoval záhadného tvora, který zničil parník v Severním Atlantiku. Po mnoha dnech hledání však najde něco, co vůbec nečekal. Záhadný tvor je ve skutečnosti ponorka budoucnoti Nautilus, řízená kapitánem Nemo. Jedná se o naprosto nadčasový snímek co se týče triků, s vynikajícím scénářem a hereckými výkony. Obzvláště záběry Nautila pod hladinou a potápěčské scény byly na svou dobu něco naprosto fantastického. Je to první širokoúhlý film společnosti Walt Disney.

Vynález zkázy (1958)

Další adaptace knihy 20 000 mil pod mořem od slavného francouzského spisovatele Julese Vernea. Jak bychom tu mohli nezahrnout vůbec nejúspěšnější film české kinematografie. Ano, Vynález zkázy byl v době uvedení prodán do celkem 72 zemí světa a kupříkladu v New Yorku promítán hned v 96 kinech. Takový byl o něj zájem! Zkrátka a dobře jde o v době vzniku kouzelně dechberoucí snímek, kterým se (podobně jako populární Cestou do pravěku) legendární český režisér Karel Zeman trvale zapsal do povědomí nejen tuzemských, ale i zahraničních diváků. Ačkoli ti někdy ani nevěděli, kdo za jejich oblíbenou podívanou stojí, ale to už je jiný příběh…

Propast (1989)

Nedaleko Kuby se americká jaderná ponorka Montana málem srazí s neznámým, rychle se pohybujícím tělesem. Narazí do podmořského útesu a klesne do hlubin. Americké námořnictvo nemůže v důsledku blížící se bouře zahájit záchranné práce vlastními prostředky a proto požádá o spolupráci podmořskou vrtnou věž Deepcore, která pracuje poblíž místa nehody. Velitel Bud Brigman není příliš nadšen, protože celou akci má řídit speciální jednotka SEAL a navíc s vojáky přichází na stanici také Budova manželka Lindsey, s níž se právě rozvádí. Úkolem záchranného týmu je zjistit, zda někdo z ponorky přežil a deaktivovat jaderné nálože. Na hladině propukne hurikán, Brigman však nemůže odpojit spojovací kabel, protože velitel vojáků, poručík Coffey, podléhající pomalu podmořské psychóze, obsadil miniponorku, aby se mohl vypravit pro jednu z jaderných hlavic. Bouře utrhne z lodi jeřáb a ten padá přímo na Deepcore. Těsně jej mine, ale málem stanici strhne do propasti. Lindsey dokáže v těžce poškozené stanici obnovit dodávku elektřiny, pokud se však včas nedostanou na hladinu, dojde jim kyslík. V oceánu kolem stanice se několikrát objeví podivná světla, vylétající z propasti. Lindsay je přesvědčena, že jde o mimozemskou civilizaci, pokoušející se o kontakt, Coffey se domnívá, že to jsou Rusové, které je třeba zničit. Zmocní se stanice a vyšle do propasti načasovanou jadernou hlavici. Brigmanovi a jeho lidem se podaří vojáky přemoci, zdá se však, že je pozdě. Bud se rozhodne obětovat vlastní život, sestoupit do propasti a hlavici zneškodnit. Ví, že návrat nebude možný.

Hon na ponorku (1990)

Film režiséra Johna McTiernana, natočený podle bestselleru Toma Clancyho, je příběhem mužů, v jejichž rukou leží odpovědnost za soudný den. Zbrusu nová, supermoderní jaderná sovětská ponorka míří k pobřeží USA. Jejím velitelem je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda se obává, že ponorka „Rudý říjen“ zaútočí. Analytik CIA (Alec Baldwin) je jiného názoru. Myslí si, že kapitán Ramius chce emigrovat. Má však jen několik hodin, aby ho našel a svůj názor dokázal. Sovětské námořní a vzdušné síly po ponorce totiž pátrají také. Hon na ponorku začíná.

Hledá se Nemo (2003)

Jeden z nejkrásnějších dětských filmů, co kdy byly natočeny. Co více dodat k této pohádce, jež se relativně nedávno dočkala i pokračování (Hledá se Dory)? Nezaměnitelné dobrodružství bojácného klauna očkatého jménem Marlin, který se přes celý oceán vydává zachránit svého syna Nema, který skončí v akvárku s nezaměnitelnou partou vodních stvoření, co chtějí utéci. Marlin na cestě mořem v doprovodu bláznivé Dory, trpící ztrátami paměti prožije všeliká dobrodružství, která ho spolehlivě zbaví veškerého strachu…

Život pod vodou (2004)

Bill Murray patří bezesporu k dvorním hercům výtečného režiséra a mistra filmového stylu camp; Wese Andersona. Což se plně prokazuje právě v Životu pod vodou, kde nezapomenutelně ztvárnil hlavního hrdinu, badatele Stevea Zissoua, který je slavným oceánografem a jeho dokumenty zná skoro každý. Nedávno mu ale nejlepšího přítele sežral žralok a proslýchá se, že Steve trochu ztrácí své pověstné zapálení pro věc. Hrdina se rozhodne natočit nový film, který mu má navrátit zacházející slávu, pomoci pomstít se žralokovi, a během toho všeho i možná nalézt ztraceného syna, kterého nikdy nepoznal.

MEG: Monstrum z hlubin (2018)

Jason Statham hraje kapitána Taylora, který před pár lety musel opustit na dně Mariánského příkopu svou posádku, když na podmořskou stanici cosi zaútočilo. Teď je to cosi zpátky a vypadá to, že jde o pravěkého žraloka megalodona a Taylor dostane šanci se mu postavit znovu. Má ale vůbec proti největšímu predátorovi šanci?

Filmy na hladině moře

Čelisti (1975)

Písečné pláže, modré moře a zářivé nebe vítají návštěvníky rekreačního města Amity. Nikdo netuší, že pod hladinou někde čeká obrovský bílý žralok. Brzy si nalezne první oběť, posléze další a další. Zástupci města se zprvu vše snaží utajit, nakonec s napětím čekají, až se objeví někdo, kdo obrovského žraloka zabije. Na moře vyplouvají tři muži, ichtyolog Hooper, lovec žraloků Quint a šéf místní policie Brody, aby zkusili své štěstí…

Slavný, dnes již legendární film o lovu na nebezpečného žraloka – podle knihy Petera Benchleye – natočil režisér Steven Spielberg, kterému přinesl světovou proslulost. Do budoucnosti s ním získal také obrovskou tvůrčí a finanční svobodu. Film získal tři Oscary: za hudbu (John Williams), za střih (Verna Fieldsová) a zvuk (John R. Carter, Roger Heman Jr., Robert L. Hoyt, Earl Mabery). Světová kinematografie ziskala nový filmový fenomén. Díky neobyčejnému komerčnímu úspěchu – filmové studio Universal brzy přišlo s dalšími dvěma volnými pokračováními.

Titanic (1997)

Byl obrovský a luxusní. Lidé o něm ve své pýše říkali, že je nepotopitelný. Když vyplouval Titanic na svou první plavbu, byli na jeho palubě také chudý Jack a bohatá Rose. On vyhrál lístek v pokeru, ona měla pronajato jedno z nejluxusnějších apartmá. Prožili spolu nejkrásnější chvíle života a slíbili si, že už se nikdy nerozejdou – až do oné osudné noci, kdy pýcha lidstva narazila v Severním moři do ledovce, který Titanic neúprosně poslal ke dnu. Krásná romance se změnila ve zběsilý a tragický boj o záchranu. Kolik jim zbývá? Hodina, možná dvě…

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003)

Třpytivé vody Karibiku jsou pro darebáckého, ale šarmantního kapitána Jacka Sparrowa nevyčerpatelným zdrojem tajemných a vzrušujících dobrodružství. Jeho idylický život se však razantně změní ve chvíli, kdy se lstivý kapitán Barbossa zmocní jeho lodi Černá perla a napadne město Port Royal, odkud unese guvernérovu okouzlující dceru Elizabeth Swann. Její kamarád z dětství Will Turner se spolu s Jackem vydává na palubě nejrychlejší lodi britské flotily na odvážnou výpravu za záchranou Elizabeth a ukradené Černé perly. V patách je jim Elizabethin snoubenec, sympatický a ctižádostivý Commodore Norrington. Will ale netuší, že je Barbossa i s celou svou pirátskou posádkou pod vlivem prokletí, které jej odsuzuje k věčnému životu ve světě nemrtvých a každou noc jej proměňuje v živého kostlivce. Kletbu může zlomit pouze vrácení ukradené části prokletého pokladu na jeho původní místo. Posádky obou lodí se vydávají vstříc vzrušujícímu střetnutí s Barbossou na tajemný ostrov Isla de Muerta. Když pak pozvednou své meče k souboji s obávanými piráty Karibiku, je v sázce Jackova pomsta, Černá perla, zapomenutý poklad, zlomení kletby nad Barbossou a jeho posádkou, osud britské námořní flotily a v neposlední řadě také životy našich statečných hrdinů.

Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003)

Námořní kapitán Jack Aubrey se stává poprvé velitelem lodi, která míří do oceánu, přímo do jedné z námořních bitev proti Napoleonovým lodím. Je to brilantní taktik, statečný bojovník, který je oceňován i za přímý boj muže proti muži. Je také milovník kultivované a vtipné konverzace, je muzikální a hraje na housle. Kapitánovým protějškem je jeho přítel Stephen (Paul Bettany), lékař a vynikající britský špión. Na pozadí napoleonských válek je rozehráno vzrušující dobrodružství.

Vodní svět (1995)

V tomto postapokalyptickém dobrodružství je celá budoucí Země díky tání ledovců pod vodou. Kevin Costner jako osamělý poutník vezme pod svá pomyslná křídla matku s dcerou, aby je ochránil před partou kočovných tyranů. Díky staletí trvajícímu globálnímu oteplování, jež zapříčiňuje tání ledovců, je celá Země pod vodou. Poslední zbytky lidí přežívají na umělých plavidlech a v na vodě plovoucích městech neustále napadáni partou zlověstných pirátů v čele s Deaconem (Dennis Hopper). Jejich poslední šancí je Meriner (Kevin Costner), osamělý poutník, který se dokonale přizpůsobil novému prostředí. Společně s překrásnou ženou (Jeanne Trepplehornová) a její dcerou se vydávají navzdory Deaconovi a jeho kumpánům najít suchou zemi.

Pí a jeho život (2012)

Hlavní hrdina Pí vyrůstal v indické zoologické zahradě, kterou založil jeho otec. Možná by exotickou živnost převzal, kdyby se rodina nerozhodla přestěhovat do studené Kanady, i s některými zvířaty, jejichž prodejem si chtěli zajistit snazší start v nové zemi. Proti tomu se ovšem postavily přírodní živly, které jedné bouřlivé noci potopily nákladní loď, na níž se Pí s rodiči a bratrem plavil. Chlapec se šťastnou náhodou ocitl v záchranném člunu, který zůstal uprostřed oceánu jako jediná připomínka katastrofy. Nezachránil se však sám, spolucestující tvořili poraněná zebra, hyena, samice orangutana a Richard Parker. To nebyl další přeživší člověk, ale mohutný bengálský tygr, který si rozhodně nemyslel, že by se v nouzových podmínkách mělo něco měnit na přirozeném průběhu potravního řetězce. Tak začala neskutečná plavba, během níž se chlapec musel proměnit v muže, aby dokázal obstát v konkurenci jednoho z největších predátorů naší planety a přežít strastiplnou pouť k pevnině.

Piráti! (2012) 

Film ukazuje události, které se přihodí bandě bodrých smolařských pirátů, když křižují sedm moří v dobrodružství hodném barona Prášila. Tato komedie začíná, když Pirát kapitán se svou posádkou vytáhne do bitvy proti svému soupeři Černému Bellamymu, aby získal kýženou cenu „Pirát roku“. Jejich cesta vede z Karibiku až do viktoriánského Londýna, kde se setkají s všemocným nepřítelem, který je odhodlán vymazat piráty z povrchu zemského jednou provždy. Piráti zjišťují, že jejich pátrání je vítězství dobrosrdečného optimismu nad nudným násilím zdravého rozumu.

Kapitán Phillips (2013)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu.