Víkendové tržby: Strážci Galaxie slaví masivní nástup

Oblíbení komiksoví hrdinové odstartovali v Americe ve velkém stylu. Rychle a zběsile 8 vjíždějí do poslední zatáčky a Krásce a zvířeti chybí pár miliónů k domácí půlmiliardě.

  1. místo – Strážci Galaxie Vol. 2: 145 milionů, novinka
  2. místo – Rychle a zběsile 8: 8,5 milionů, 4. týden v žebříčku
  3. místo – Mimi šéf: 6,1 milionů, 6. týden v žebříčku
  4. místo –How to Be a Latin Lover: 5,2 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Kráska a zvíře: 4,9 milionů, 8. týden v žebříčku
  6. místo –The Circle: 4 miliony, 2. týden v žebříčku
  7. místo – Baahubali: The Conclusion: 3,2 milionů, 2. týden v žebříčku
  8. místo – Gifted: 2 miliony, 5. týden v žebříčku
  9. místo – Loupež ve velkém stylu: 1,9 milionů, 5. týden v žebříčku
  10. místo – Šmoulové: Zapomenutá vesnice: 1,8 milionů, 5. týden v žebříčku

Když v roce 2014 nastupovali do kin první Strážci Galaxie, vlastně se ani moc dobře nevědělo, co od této prapodivné sebranky čekat. Ukázky lákaly na jakýsi komediální mix Hvězdných válek a Abramsovo Star Treku v hravém komiksovém hábitu a nakonec všem spadla čelist, když Star-Lord a spol. debutovali s 94 miliony dolarů. Ze Strážců se stal tak trochu žánrový kult a dvojka byla najednou vyhlížena s obrovským zájmem. Ta dorazila v uplynulých dnech a opět se děly velké věci.

Strážci Galaxie Vol. 2 odstartovali svoji pouť po amerických kinech s částkou 145 milionů, což je šestý nejlepší květnový výkon všech dob a pátá nejlépe nastupující marvelovka. Vynikající, ale zároveň i tak trochu očekávané číslo skvěle doplňují tržby ze zbytku světa, díky kterým se chválený snímek Jamese Gunna blíží k parádní půl miliardě. Letní filmová sezóna je opravdu našlapaná ambiciózními mega hity (jen v květnu se do kin podívají například pátí Piráti z Karibiku, nový Vetřelec, Pobřežní hlídka či Král Artuš), ale i v tomto nabitém programu věřím, že si Strážci dojdou minimálně pro miliardu. Vzhledem k nadprůměrné kvalitě snímku a všeobecné oblíbenosti hlavních hrdinů by to ani nemělo být moc velké překvapení.

Start vesmírné marvelovky zcela zastínil dění ve zbytku žebříčku. Na druhé místo klesla osmička Rychle a zběsile, která v Americe sbírá poslední miliony. Tento víkend si automobilová akčňárna připsala 8,5 mega a její čas v rámci amerického box-office se pomalu chýlí ke konci. Na tržby mega úspěšné sedmičky se kouká z uctivé vzdálenosti, ale i tak vydělala více než dost a už se samozřejmě připravuje další díl.

Na třetí místo se vrátil animák Mimi šéf, který za sebou nechal i komedii How to Be a Latin Lover  nebo pohádkovou disneyovku Kráska a zvíře. Zpívající Emma Watson je už jen krůček od pokoření hranice 500 milionů dolarů jen z USA, což je naprosto vynikající úspěch, na který dosáhlo jen sedm filmů v historii.

Pokračujeme šestým místem a dalším filmem s naší oblíbenkyní Emmou Watson. Snímek The Circle si však může o podobných úspěších nechat jenom zdát, protože po nevydařeném startu z minulého týdne přišel více než 55% úpadek návštěvnosti. Nepomohla ani účast Toma Hankse či starwarsáckého Johna Boyegy a už nyní víme, že film skončí v prodělečných červených číslech. Sedmý flek bere asijské dobrodružství Baahubali: The Conclusion. Pro více informací o tomto majstrštyku zapojte své googlící schopnosti.

Oproti minulému týdnu si o jednu příčku polepšil Chris Evans se svým nízkorozpočtovým dramatem Gifted (osmé místo a vydělané dva miliony) a Loupež ve velkém stylu se ještě snaží udržet v elitní desítce i pět týdnů od své premiéry. Velmi sympatické deváté místo. Top 10 uzavírají nepříliš úspěšní Šmoulové, kteří se svým třetím celovečerním dobrodružstvím rozhodně žádnou díru do světa neudělali. Jen tak pro přehled – jednička z roku 2011 vydělala celosvětových 563 milionů dolarů, aktuální Zapomenutá vesnice je ráda za 171 mega.