Lady Macbeth: Viktoriánské drama plné vášně a intrik

Devatenácté století se nevyznačovalo jen upjatými korzety a pukrlaty. Mnoho žen se velmi intenzivně snažilo vymanit z rolí a povinností, které jim byly společností přisuzovány, a právě oproštění se od stereotypů je hlavním motivem nového snímku Lady Macbeth. Nespokojená dívka vdaná za staršího muže začne potají porušovat stanovená pravidla, jenže získaná volnost v ní probudí nebývalou agresi a manipulativnost, která záhy vyústí v sérii tragédií.

Katherine (Florence Pugh) je společně s pozemkem odkoupena bohatým důlním magnátem Borisem (Christopher Fairbank), který si dívku vybral jako budoucí manželku pro jeho syna Alexandra (Paul Hilton). Oba muži se ke Katherine nechovají lépe než ke kusu nábytku a zakazují jí opouštět dům. Dívka se utápí v nudě a stereotypu, ze kterého ji po odjezdu jejích hlídačů vytrhne tajná procházka po pozemku. Při cestě přírodou potká statného čeledína Sebastiana (Cosmo Jarvis), který ji později navštíví v jejích komnatách. Ačkoliv jej Katherine zpočátku odmítá, podlehne chtíči a vznikne mezi nimi vášnivý vztah. Změn si však začne všímat i personál, který později upozorní Borise na probíhající romanci. Vlastník domu Sebastiana zmlátí a zavře do cely, což Katherine rozlítí natolik, že se rozhodne vzít osud své lásky do vlastních rukou, i kdyby pro záchranu vztahu s čeledínem musela jít přes mrtvoly.

Mnoho lidí si snímky s tematikou viktoriánské doby nejspíš spojuje s romány Jane Austenové, ale peripetie mezi panem Darcym a Elizabeth mají s Lady Macbeth společného pramálo. Film vznikl na motivy knihy s názvem Lady Macbeth Mcenského újezdu od ruského autora Nikolaje Leskova. Ten vytvořil hrdinku, jež se nebála pro lásku porušovat zákony a vzdát se výsad ruské smetánky.

Herecké obsazení Lady Macbeth tvoří převážně nepříliš známá jména, ale přestože nejsou hvězdy tohoto snímky obsazovány do hollywoodských blockbusterů, vysloužily si jejich výkony na webu Rotten Tomatoes skóre přes 90 %. Hlavní role paní domu se ujala Florence Pugh (Ztrácení, Marcella), jejím milencem se ve filmu stal Cosmo Jarvis působící hlavně v televizních seriálech. Snímku po dobu jeho relativně krátké stopáže (89 minut) dominuje jen několik postav, ale soudě podle traileru to režisér William Oldroyd vynahrazuje mrazivou atmosférou. Pro Oldroyda je Lady Macbeth sice teprve druhým režijním počinem, ale už za něj stihl získat tři nominace na mezinárodních filmových festivalech. Toto drama se v Česku začne promítat od 11. května.