Víkendové tržby: Poloprázdným kinům dominovala Vaiana

Spojené státy zažily jeden z divácky nejslabších víkendů roku 2016. Prvenství z minulého týdne obhájila Odvážná Vaiana.

  1. místo – Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa: 28,373 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Fantastická zvířata a kde je najít: 18,545 milionů, 3. týden v žebříčku
  3. místo – Příchozí: 7,3 milionů, 4. týden v žebříčku
  4. místo – Spojenci: 7,050 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Doctor Strange: 6,486 milionů, 5. týden v žebříčku
  6. místo – Trollové: 4,6 milionů, 5. týden v žebříčku
  7. místo – Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny: 3,4 milionů, 5. týden v žebříčku
  8. místo – Santa je pořád úchyl: 3,288 milionů, 2. týden v žebříčku
  9. místo – Inkarnace: 2,659 milionů, novinka
  10. místo – Almost Christmas: 2,5 milionů, 4. týden v žebříčku

Týden po Díkuvzdání a v amerických kinech ani noha. Tedy, ne úplně doslova, ale o oblíbenosti tohoto období svědčí i fakt, že v box-office debutovala (v širší distribuci) pouze jediná novinka a k obhajobě prvního fleku stačilo Odvážné Vaianě 28 milionů a nějaké ty drobné.

moana-on-island-disney

Legenda o konci světa, jak zní podtitul této chválené disneyovky, sice v Americe válí, ale ve zbytku světa to zatím není žádná hitparáda. Miliarda z tohoto projektu asi nekápne, ale ani tak studio Disney nemusí zoufat. Zažilo totiž naprosto výjimečný rok, co se týče celkových výdělků – ty americké brzy překročí hranici 2,5 miliardy dolarů a na ty celosvětové mi snad ani nestačí kalkulačka. A to nás ještě čekají nové Hvězdné války, takže o vánoční prémie zaměstnanců tohoto filmového giganta opravdu nemám strach.

Stříbro s 18 miliony berou Fantastická zvířata a kde je najít. Zbrusu nová potterovka sbírá úspěchy s (ne)očekávanou lehkostí a celosvětové výdělky přeskočily 600 milionů, což je přibližně více než trojnásobek uváděného rozpočtu. Slušný začátek ságy, další díly očekávejme v dohledné budoucnosti.

trailer arrival

Parádní skok o dvě příčky nahoru se povedl sci-fi dramatu Příchozí. Mohlo za to i zvýšení počtu promítaných sálů a z Denise Villeneuveho (těžké jméno na skloňování, omluvte případné gramatické nedostatky 🙂 ) se pomalu, ale jistě začíná stávat kasovní tvůrce. Snad svoji formu potvrdí i příští rok, kdy se do kin dostane jeho pokračování kultovky Blade Runner.

Pokračujeme bramborovou medailí, která tento týden připadla Spojencům Roberta Zemeckise. Zajímavé téma ze špionážního prostředí druhé světové války s Bradem Pittem však diváky příliš nezajímá. A to ani v USA, ani ve zbytku světa, takže jestli padne globální stovka, bude to spíš překvapení. Tolik ke komerčnímu potenciálu tvůrce Forresta Gumpa nebo trilogie Návrat do budoucnosti.

trailer spojenci

Elitní pětku uzavírá magický Doctor Strange, který zanedlouho překoná hranici celosvětových 650 milionů. Na ty úplně nejvýdělečnější komiksovky tohoto roku to sice stačit nebude, ale na rozdíl od předražených fláků jako Batman v Superman či X-Men: Apokalypsa sbírá jedno nadšené hodnocení za druhým. Marvel získal dalšího silného Avengera a to nemám na mysli jeho superhrdinské schopnosti.

V druhé polovině žebříčku se neudálo nic moc zajímavého a se zanedbatelnými rozdíly ve výdělcích se za sebou umístily animovaní Trollové, comeback Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a nechtěné/nepovedené pokračování vánoční klasiky Santa je úchyl. Posledně jmenovaný titul se podle Rotten Tomatoes může „pyšnit“ pouhými 23 % kladnými recenzemi. Auvajs!

hacksaw1

Američtí diváci se však dočkali i nějaké té novinky a to například nízkorozpočtového hororu Inkarnace (startovala i oscarovka Jackie s Natalií Portman, ale jen ve velmi omezené distribuci). Přibližně dvou a půl milionový otvírák je pro snímek s Aaronem Eckhartem jednoznačným zklamáním, ale je dost možné, že s tím studio tak nějak počítalo. Proč jinak by nasazovalo film do jednoho z nejnudnějších ročních období filmové sezóny. Poslední místo topky těsně uhájila černošská vánoční komedie Almost Christmas.

Příští pondělí už by to měla být trochu jiná písnička a to nejen proto, že startuje jeden ze žhavých kandidátů na Oscara – muzikál La La Land. O diváckou přízeň se porve i ulítlá komedie s výmluvným názvem Pařba o Vánocích nebo politické drama Miss Sloane.