Vizuálně strhující sci-fi s Tomem Cruisem přichází na HBO Max. Postapokalyptický film natočil režisér druhého Top Gunu

Zdroj: Universal Pictures

Píše se rok 2077 a lidé se kvůli ozáření Země přestěhovali na Saturnův měsíc Titan. Jack Harper v podání Toma Cruise narazí na záhadu, která zcela změní jeho pohled na svět i budoucnost lidstva. Řeč je o snímku Nevědomí (2013), který v týdnu zavítá na HBO Max.

Jack Harper (Tom Cruise) a jeho partnerka (Andrea Riseborough) se nacházejí na Zemi zničené po jaderné válce s mimozemskými vetřelci. Každou chvíli je jim vymazána paměť, aby neohrozili svou misi. Manželé žijí na stanici nad mraky a jsou jedinými lidmi na Zemi. Zbytek lidstva se nachází na kolonizovaném Saturnu.

Čtěte také: Druhý Rebel Moon je mnohem lepší než první díl, shodují se kritici. Zack Snyder už plánuje trojku

Harperovým úkolem je opravovat drony, které bojují proti přeživším mimozemšťanům. Jack se však nemůže zbavit obrazu tajemné ženy (Olga Kurylenko) ze své paměti a vzpomínek na New York – město, které bylo údajně zničeno dávno před jeho narozením.

V určitém okamžiku zjišťuje, že realita kolem něj nemusí být taková, jaká se zdá. Zvlášť když při jedné ze svých misí najde v kapsli ženu ze svých snů a setká se s obyvateli Země v čele s Malcolmem Beachem (Morgan Freeman).

Recenze Nevědomí

„Režisér Joseph Kosinski byl vždy schopný vizuální vypravěč. O co slabší dokáže být v dialogu dvou lidí, o to lepší je v rozmáchlých záběrech s poletující kamerou,“ píše v recenzi z roku 2013 Tomáš Chvála z Kinoboxu. „Ruka zkušeného klipaře je znát. Podobně jako v jeho předchozím počinu TRON: Legacy 3D jsou postavy víceméně ikonickým ztvárněním stereotypů. Spíše rekvizity, nežli skuteční lidé. Ale to okolí! Snímek má přímo famózní výpravu, každý záběr je vypiplaný do nejmenšího detailu a chvíle, kdy kamera nabere rychlost (ať už v rámci akce nebo přesunu mezi lokacemi), jsou hotovou jízdou na horské dráze.“

Po druhém Tronovi a Nevědomí natočil Joseph Kosinski silné životopisné drama Hrdinové ohně (2017) a hlavně také pokračování kultovního Top Gunu, opět s Tomem Cruisem na palubě. Jeho Spiderhead (2022), který debutoval na Netflixu jen měsíc po Maverickovi v kinech, upadl v zapomnění a v současné době ale připravuje snímek z prostředí závodů F1, ve kterém si zahrají Brad Pitt, Kerry Condon, nebo Javier Bardem.

Nevědomí bude dostupné od 19. dubna na HBO Max.

Zdroj: Universal Pictures