5 nejlepších postapokalyptických filmů

Foto: Vlákna (BBC), Zombieland (Columbia Pictures)

Konec světa jitří mysl bezpočtu filmových i jakýchkoli jiných tvůrců. A rozhodně ne nadarmo. Vedle pobavení a různých ztřeštěných, nespoutaně fantaskních vizí může svět po apokalypse sloužit i jako jedno velké varování. V souvislosti s uvedením snímku Boy Kills World přinášíme výčet několika snímků, které se řadí k tomu vůbec nejlepšímu, co světu filmu tento subžánr dal… 

Vlákna

Zdroj: BBC

Selhání, kolaps společnosti. Film režiséra Micka Jacksona, jenž byl nějakou dobu ve Velké Británii zakázán. Apokalypsu je možné nahlížet rozličnými a naprosto rozdílnými způsoby. V mnoha případech se kromě silného zdviženého prstu v podobě varování jedná primárně o zábavu. Ne však v případě snímku Threads (Vlákna). Ten bývá považován za velmi realistický, nekompromisní portrét toho, jaké následky může zanechat celosvětová jaderná válka na Velkou Británii. Tento počin je nepříjemným ztělesněním nočních můr, který díky jeho působivosti pravděpodobně zhlédnete jen jednou za život. Geniální dokumentární forma, komentář a statistiky suše dokreslují naplnění katastrofického scénáře, který je i po letech od uvedení stále nebývale působivý.

Zombieland

Zdroj: Columbia Pictures

Tato série je tak trochu etalon černých postapokalyptických komedií. Pod prostou rouškou se totiž skrývá skvěle vykreslený příběh s fungujícím humorem a výtečně napsanými a zahranými postavami, kde jediné, co chybí, je silnější a efektnější finále. To v druhé části je totiž v porovnání s konečnou sekvencí z prvního Zombielandu v lunaparku o poznání slabší, byť je i tak docela povedeně osudové. To vše ale zase vyvažuje zbytek filmu, který je o poznání akčnější než jednička. Jinak tedy ani první snímek, ani jeho sequel nezklamal. Ba naopak mile překvapil a se svým předchůdcem přinejmenším drží krok. Budete se smát často a nahlas. Postavám budete fandit a když po titulcích počkáte, dostane se vám i výborné třešničky na dortu. Co víc si od popcornového počinu přát?

Čtěte také: 10 nejlepších postapokalyptických seriálů, které můžete zhlédnout po Falloutu

28 dní poté

Zdroj: 20th Century Fox

Horor Dannyho Boylea, ve kterém světoznámý režisér udělal z už tak celkem děsivých, byť pomalých a nemotorných monster mnohem nebezpečnější, velmi rychle se pohybující a agresivní maniakální predátory. Tím vlastně celý koncept nakažených bezduchých potvor, jejichž síla spočívá zejména v množství, posunul zcela jinam. Virus zde rozšířili aktivisté, kteří v laboratoři vypustili nakažené opice… Už jen tíživá atmosféra osamění, jež padne na hrdinu, probouzejícího se do vylidněného Londýna, kterážto i povedeně odkazuje na začáteční scénu knihy Den Triffidů, stojí díky své síle opravdu za to a patří k momentům, kdy si plně uvědomujeme, co právě za pocity postava prožívá…

Fido

Zdroj: Lions Gate Films

Tento velice povedený, bohužel ne až tak známý počin, diváka zavede do alternativní reality, zasazené do světa, který už si zombie apokalypsou prošel a lidstvo ji úspěšně přežilo. Co ale dál se spoustou chodících mrtvol? Zabíjet je by bylo škoda! Musíme je přece nějak využít! Snímek s postapokalyptickou padesátkově laděnou atmosférou (čímž tak trochu připomíná kupříkladu herní sérii a aktuální seriálový hit Fallout) ukazuje společnost, v níž došly zombie svého uplatnění jako otroci, vykonávající nejrůznější podřadné práce, či sloužící jednoduše pro pobavení, ba dokonce i jako mazlíčci. Od případné snahy jíst maso jsou chráněni pomocí elektřinou nabitých obojků. Takto domestikovaní jsou oni plouživí tvorové vcelku neškodní, a jen co je pravda mírumilovní. Co se ale stane když se jeden takovýto tvor, jménem Fido, sloužící jako sluha v lidské domácnosti spřátelí s malým chlapcem? A co dělat ve chvíli, kdy se Fidův obojek rozbije a v jeho okolí se začnou dít děsivé věci? Hlavní úlohu v sympatickém počinu z roku 2006 nezapomenutelně ztvárnil Billy Connoly.

Planeta opic

Zdroj: 20th Century Fox

Když francouzský spisovatel Pierre Boulle v roce 1963 vydal krátkou, ale čtivou a údernou knihu Planeta opic, pravděpodobně netušil, co jeho dílo pro sci-fi žánr předznamená. Roku 1968 následoval totiž dnes už naprosto kultovní, stejnojmenný film režiséra Franklina J. Schaffnera. Film o němž se dá prohlásit, že definoval žánr. Získal si značnou popularitu, o čemž svědčí i fakt, že jej následovala dlouhá řada dalších pokračování, remaku a rebootů. Ať už jakékoli kvality… Snímek jako takový se sice v mnoha ohledech od knihy lišil, jádro a v jistém smyslu i pointa (byť rovněž pozměněná) zůstaly stejné. A závěrečný plot twist dostal snad každého… Stejně jako legendární hláška: „Take your stinking paws off me you damn dirty ape!“ (Dej ze mě ty smradlavý pracky pryč, ty zatracená špinavá opice!)

Tip do kina: Boy Kills World

Hlavní postavou je hluchý chlapec beze jména. Vyrůstá v džungli pod vedením tajemného šamana a poté, co je jeho rodina vyvražděna šílenou vládkyní zkorumpované postapokalyptické dynastie, přísahá Hildě Van Der Koyové pomstu. Chlapec se řídí svým vnitřním hlasem, převzatým z oblíbené videohry z dětství, a stává se nástrojem smrti a vydává se vykonat svou krvavou pomstu.

Film má premiéru v českých kinech 25. dubna.