Na Netflix míří hororová lahůdka z roku 2022! V nejistotě drží diváka až do závěrečných titulků

Zdroj: 20th Century Studios

Máte rádi horory Jordana Peela a nemáte rádi Disney+? Tak to si zkraje května zapněte Netflix a vychutnejte si lahůdkový horor Barbar, který ještě donedávna bavil a děsil výhradně na službě Myšáka Mickeyho. Za snímkem stojí neznámý Zach Cregger a v hlavních rolích se představí Georgina Campbell, Bill Skarsgård a Justin Long. A fakt to stojí za to.

Vítejte v Brightmoore. Vylidněné a zcela chátrající čtvrti Detroitu. Rozbitá okna, utržené střechy, předměstí útočištěm narkomanů. Americkým snem se jednoduše prohnalo tornádo. V jeho středu však stojí dům vybočující z normálu. Všude kolem něj je zastřižený trávník, stěny čerstvě vymalované, interiér jako z katalogu IKEA.

Čtěte také: Josh Hartnett je sériovým vrahem v Shyamalanově thrilleru. Trailer slibuje děsivě napínavý film

Tess přijíždí do Detroitu na pouhé dvě noci. Přes aplikaci si pronajme ubytování právě v tomto domě, ale když dorazí na místo, najde tam jistého Keitha, který si zřejmě také pronajal stejný dům, jen přes jiné stránky. Zoufalá dívka se rozhodne přijmout jeho nabídku a strávit tuto jedinou noc v jeho společnosti – budou spát v oddělených pokojích. To ještě netuší, jak špatné rozhodnutí to je a jak velkému nebezpečí se tím vystaví její život.

Hodnocení bez spoileru

První půlhodina je v podstatě jen budováním napětí. Divák netuší, jakým směrem se příběh bude ubírat, ale něco se rozhodně chystá. Osamělá žena na neznámém místě a cizí chlap po jejím boku. Něco se tu prostě musí stát. A tak čekáme a čekáme a s každou další minutou jsme víc a víc přesvědčeni, že to nedopadne dobře. Člověk by si myslel, že když se to konečně rozjede, tak tím veškeré napětí končí, ale kdepak. Režisér si nechává v zásobě ještě několik překvapení a nadále diváka trápí neustálým pocitem nejistoty a naznačuje mu, že nebezpečí se nachází těsně za obzorem.

Režisér Zach Cregger podobně jako Wes Craven nebo v současné době Jordan Peele kombinuje styly, které známe z hororů osmdesátých a devadesátých let. Strach je mírněn komedií, komedie je posilována strachem. Autor se nebojí dotknout ani témat #MeToo, díky čemuž je Barbar také mimořádně odvážným zobrazením současného světa. Předností snímku je pak obratné kombinování žánrových schémat, které spojuje téměř sociální drama a kriminální příběh s krvavým gore a body hororem.

Barbar bude na Netflixu od 2. května.

Zdroj: 20th Century Studios