Špiónská novinka od režiséra Kingsmanů je online. V kinech ji nezachránil ani Henry Cavill

Zdroj: Universal Pictures

Režisér Kingsmanů za kamerou, skvělí herci ve špiónském příběhu před ní. Co by se tak mohlo pokazit? Jeden z nejvýraznějších kasovních propadáků roku, Argylle: Tajný agent, je od pátku na streamu Apple TV+.

Matthew Vaughn byl svého času jedním z těch tvůrců, kteří do mainstreamové kinematografie vnesli závan čerstvého vzduchu. Jeho Kingsmani a ještě předtím X-Men: První třída a Kick-Ass dokazovali, že je možné změnit vyprávěcí vzorec blockbusterů, vnést do něj lehkost a zároveň mít cit pro jádro žánru.

Čtěte také: Zvrácená apokalyptická odysea. Fallout vyniká jako videoherní adaptace i samostatný seriál

Bohužel pozdější režisérova tvorba už tak úspěšná nebyla – začala se vyznačovat znepokojivým přesunem důrazu na dobývání samotné formy, vizuální stránky, na úkor zajímavého, uceleného příběhu. Vyvrcholením této neslavné cesty je bohužel Argylle: Tajný špión.

Snímek sleduje Elly Conway (Bryce Dallas Howard), autorku špionážních bestsellerů, která právě pracuje na pátém díle svého románu o agentu Argylleovi (Henry Cavill). Tato žena je velmi tajnůstkářská. Ráda tráví osamělé večery ve svém domě se sklenkou whisky, počítačem a kocourem Alfiem. Ukazuje se však, že fiktivní události, o nichž Elly ve svých knihách píše, se kupodivu stoprocentně shodují s činností tajné špionážní organizace.

Žena předpovídá události celosvětového významu. Není divu, že se ji skutečné zločinecké uskupení rozhodne unést. Zachrání ji záhadný muž Aiden (Sam Rockwell), který je také špion, jen se hrdinovi z jejího románu vůbec nepodobá. Elly se náhle ocitá uprostřed událostí přímo z jejích knih. V její mysli se fikce začíná prolínat s realitou.

Argylle vyhořel a nenadchne

Nejnovější film Matthewa Vaughna měl premiéru v kinech teprve v únoru a zejména kvůli přemrštěnému rozpočtu 200 milionů dolarů se řadí mezi největší kasovní propadáky roku. Argylle v kinech utržil pouhých 95 milionů, z toho jen 45 v Severní Americe.

„Argylle neurazí, nenadchne. A tak tu máme další variaci na Jamese Bonda, ze které se ovšem vytratila ta lehkost a nápaditá akce, na něž jsme byli od režiséra vždy zvyklí,“ uvádí v recenzi Tomáš Lesk. „Naštěstí jsem od snímku měl vlastně nulová očekávání. Dostal jsem lehce nadprůměrný film, který byl v mnoha ohledech hlavně akční romantickou komedií s příliš mnoha zvraty, přepálenou stopáží a skvělými herci, kterým ale na volnoběh jedoucí scénář neumožňuje vyniknout. Potěšilo mne použití nedávno dokončené písně Now And Then od Beatles.“

Argylle: Tajný agent je na streamu Apple TV+ a ve videotéce Skylink (od balíčku Kombi+ Apple TV+) od 12. dubna.

Zdroj: Universal Pictures