Mistrovské dílo a filmová událost roku! Kritici už viděli drsnou Občanskou válku

Zdroj: A24

Za měsíc vstoupí do českých kin nový film Alexe Garlanda z produkce A24. Snímek s názvem Občanská válka měl už světovou premiéru na festivalu SXSW v tomto týdnu a první recenze na sociálních sítích slibují velmi drsnou podívanou. Podle některých máme co dočinění s nejlepším filmem režiséra Garlanda.

Film Alexe Garlanda (Ex Machina, Anihilace) je akční dystopií, která představuje Spojené státy zmítané občanskou válkou. Na jedné straně barikády stojí separatistické západní síly vedené Texasem a Kalifornií a na druhé americká vláda v čele s prezidentem. Hlavními hrdiny jsou však novináři, kteří se snaží nejen podat pravdivý obraz konfliktu pohlcujícího zemi, ale také přežít v ulicích, kde se odehrávají krvavé boje.

Čtěte také: Goslingův akční film sbírá nadšené recenze! Kaskadér v něm pokořil 18 let starý rekord

Občanská válka v této době posbírala už 28 recenzí na RottenTomatoes, přičemž 89 % z nich hodnotí novinku kladně. Film dosahuje průměrného skóre 8,3 z 10.

Nejlepší film Alexe Garlanda

„Nejen, že jde o nejlepší film Alexe Garlanda, režisér natočil svou vlastní Apokalypsu,“ podělil se o své dojmy James Preston Poole. Zároveň dodal, že jde o „strhující cestu do temného nitra rozkládajícího se národa, která probírá roli novinařiny a přezíravost vůči násilí.“

Peter Debruge z Variety označuje Občanskou válku za „jeden z nejkontroverznějších filmů roku.“ Lovia Gyarkye z The Hollywood Reporter naopak upozorňuje na nedostatečnou míru emocionální hloubky postav a zároveň chválí způsob, jakým se produkce vypořádává s etikou válečných snímků. Zároveň tvrdí, že Kirsten Dunst dělá ze své hrdinky nesmírně fascinující postavu. I další kritici se pak shodují, že herečka předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů v kariéře.

Chase Hutchinson z The Wrap píše o „fascinujícím a napínavém eposu.“ Recenzent z Geek Community tvrdí, že režisér odvážně využívá válku jako kulisu, aby prostřednictvím hlavních postav jasně a zřetelně zaznělo novinářské poselství. Kritici také zdůrazňují, že máme co dočinění se skvěle technicky realizovaným filmem. Scott Mantz označuje film za skutečné mistrovské dílo a film, který je pekelně děsivý.

„Garland naznačuje, že pokud budeme jako národ příliš dlouho hledět do propasti, pak nakonec propast pohltí jak ty dobré, tak ty špatné. To dělá z Občanské války filmovou událost roku – a ze skupinové diskuse po filmu událost vašeho života,“ píše v recenzi Matthew Monagle z webu The Playlist.

Deadline nesouhlasí

Ne všichni ale sdílí stejné nadšení. Valerie Complex pro prestižní Deadline napsala, že „Občanská válka je jako promarněná příležitost. Režisérova vize rozvrácené Ameriky zmítané konfliktem v sobě skrývá potenciál pro introspekci našich současných společenských rozporů.“

„Provedení filmu, kterému překáží chabá charakteristika postav, nevýrazný příběh a přílišné kladení důrazu na efektivnost, mě však zanechalo rozčarovanou. Ve snaze proplout složitostí války, žurnalistiky a lidského údělu se film ocitá v křížové palbě a není schopen přinést hluboký dopad, o který usiluje,“ dodává recenzetka.

Trailer na Občanskou válku

Zdroj: A24