Chybí vám Černé zrcadlo? Komorní sci-fi o klonování lidí nabízí ojedinělý filmový zážitek

Zdroj: Apple TV+

Zemřít a vystavit svou rodinu utrpení, nebo si vyměnit místo v životě se svým klonem a ochránit své blízké před bolestnou ztrátou? Před touto volbou stojí hlavní hrdina filmu Labutí píseň, kterého ztvárnil skvělý Mahershala Ali. 

Děj filmu se odehrává v blízké budoucnosti a jeho hlavním hrdinou je Cameron Turner (Mahershala Ali). Je to grafický designér, ale především milující manžel a otec, který vede poklidný život se svou ženou (Naomie Harris) a synem (Dax Rey). Cameronovu spokojenou existenci však naruší skutečnost, že je nevyléčitelně nemocný, o čemž ví jen on sám. Rozhodne se uskutečnit plán.

Čtěte také: Černé zrcadlo obdrží sedmou řadu! Jedna z nejlepších epizod vůbec dostane pokračování

Režisér Benjamin Cleary se snaží upoutat divákovu pozornost na samotného Camerona a jeho pocity, protože je to právě on, kdo ponese následky toho, co se stane. Skrze technologii, jež pomocí speciálních čoček zaznamenává obrazy z perspektivy jejich držitele, může Cameron vidět, co jeho klon dělá. Jak vstupuje do jeho rodiny, která de facto pomalu přestává být jeho rodinou. A to je na tom to nejbolestivější.

Mahershala Ali v životní formě

Film nepotřebuje roboty, krveprolití ani dramatické scény – režisér a scénárista místo toho chytře vytváří extrémně jednoduchá řešení, která vám nedovolí odtrhnout oči od obrazovky. A až do samého konce není jasné, jaká rozhodnutí Cameron učiní. Protože když už se zdá, že všechno jde podle jeho představ, přijde zvrat, který vše rozbije.

Mahershala Ali ve své roli exceluje. Tam, kde měl pobavit, pobavil. Tam, kde měl dojímat, dojímal. Ali dokázal Cameronovy emoce vyjádřit celým svým já a jeho bolest se doslova přelévá z obrazovky.

Zdroj: Apple TV+

Oceňuji režisérův nesmírně minimalistický přístup a smysl pro detail v souvislosti s futuristickými předměty. K dokonalému diváckému zážitku ale něco málo chybí. Nemám na mysli jen samotný závěr, ale i otázky, které byly prezentovány tak trochu dodatečně. Nevíme totiž, jak dlouho bude Cameronovi umožněno žít, komu jsou vlastně experimentální metody s klonováním navrhovány a zda se do nich může zapojit každý.

Nenápadný snímek z roku 2021 může udělat radost všem, kteří netrpělivě vyhlížejí návrat Černého zrcadla nebo všem, kteří nepohrdnou dobrou komorní sci-fi. Labutí píseň je k dispozici na streamu Apple TV+, případně v nabídce internetové televize Skylink od balíčku Kombi+ Apple TV+. Film vyšel pouze s českými titulky.

Trailer na Labutí píseň

Zdroj: Apple TV+