Indické akční filmy aneb ve jménu Bollywoodu

Foto: Singham (Reliance Entertainment), Sultan (Yash Raj Films)

Indické filmy u nás rozhodně nejsou úplným mainstreamem, ale naopak spíše zemí neprobádanou. Přesto se občas objeví nějaký ten zajímavý snímek, který by mohl potěšit i náročného českého diváka. Máme pro vás pětici akčních indických filmů, které by si i u nás mohly získat nějaké fanoušky. Do kin právě míří i Opičí muž, jehož hlavní představitel Dev Patel je rovněž indického původu a můžete ho znát z Milionáře v chatrči.

Sultan (2016)

Akční historické drama o zápasníkovi Sultanovi (Salman Khan), který se snaží získat krásnou dívku jména Aarfa (Anushka Sharma). Do té se zamiloval při prvním setkání, ale jeho láska byla brzy přetrhána. Nezbývá mu než vstoupit do ringu a pokusit se její srdce opět vybojovat. Zajímavostí u tohoto filmu je jméno člověka, který dělal bojovou choreografii MMA zápasů. Jedná se totiž o Larnella Stovalla, který pracoval i na snímku Neporazitelný 3: Vykoupení se Scottem Adkinsem v hlavní roli. Ale pozor film má téměř tři hodiny, což je možná až přehnaná minutáž.

Singham (2011)

Singham je akční krimi komedie s tak trochu klasickou zápletkou. Typický klaďas v hlavní roli policisty Bajiraa Singhama se musí vypořádat s vesnickým mafiánský bossem Jaykantem Shikrem. Ale nebude to mít vůbec jednoduché, vzal si prostě hodně tvrdý oříšek. Film je vlastně docela zajímavou akční komedií, bohužel však opět s až trochu moc delší stopáží.

Čtěte také: Bojové umění ve filmu. Nejzajímavější akční scény a herci

Krycí jméno Tygr (2012)

Název filmu jak pro čínského zástupce s bojovým uměním. Jedná se ovšem zčásti i o romanťárnu. Agent s přezdívkou Tygr je v ní vyslán, aby prověřil profesora Kidwaie, který má prodávat Pákistánu armádní tajemství. V rámci svého úkolu se Tygr spřátelí s profesorovou asistentkou Zoyou. To ovšem ještě netuší, že se do ní později zamiluje, což mu jeho úkol trochu zkomplikuje. Společně se tak rozhodnou utéct přes půlku zeměkoule a vzepřít se svému osudu. Ústřední představitel Salman Khan se na roli připravoval třicet dnů v posilovně. A uvidíte sami, jestli ta příprava stála za to.

Om Shanti Om (2007)

Oblíbená režisérka a scénáristka Farah Khan má na svědomí i film odehrávající se v sedmdesátých letech, v němž je Om (Shahrukh Khan) vyhledávaným hercem. Bohužel jen jako křoví. I přesto si nadále jde za svým snem, který by mu mohl splnit jeho velký cíl – oslnit slavnou herečku Shanti (Deepika Padukone). Během natáčení jednoho společného filmu ji zachrání z ohně a stanou se z nich přátelé. To ovšem ještě netuší, jaké herečka skrývá tajemství. I přesto o ni bude nadále bojovat. Na jedné hudební scéně měla být přítomna i Shakira, která ovšem nakonec odjela na vlastní turné. Ve filmu se ovšem objevilo více jak 40 bollywoodských hvězd, které většinou hrály samy sebe. Tento počin se stal jedním z nejúspěšnějších bollywoodských filmů všech dob, když vydělal 794 200 000 rupií.

Úder (1. díl 2004, 2. díl 2006, 3. díl 2013)

Nakonec tu máme hned trojici filmů, které jsou ovšem natočeny v rámci jedné série s názvem Úder. Všechny tři díly spojuje jméno charismatického herce Abhisheka Bachchana. Najdete v nich příchuť thrilleru i romantiky a jejich hodnocení se postupně zvedalo směrem k vyšším procentům. Filmy převzaly klasickou strukturu příběhů o policistech a zlodějích a perfektně ji zasadily do reality 21. století. Třetí díl se stal prvním indickým snímkem, který byl uveden ve formátu IMAX.