Bojové umění ve filmu. Nejzajímavější akční scény a herci

Foto: Expendables: Postradatelní 2 (Lionsgate), Rocky IV (MGM)

Jean-Claude van Damme, Chuck Norris, Bruce Lee nebo Jackie Chan. To je jen kraťoučký výčet několika herců, kteří vynikají bojovým uměním a neváhají jej ukázat ve svých filmech. Do kin právě míří snímek Opičí muž, v jehož scénáři hraje boj rovněž velkou roli. Proto jsem se rozhodl zavzpomínat na některé památné scény. V tomto výběru jsem upřednostnil i významnost jednotlivých jmen v samotných soubojích.

Cesta draka – Bruce Lee vs Chuck Norris

A začneme hned hodně zostra. Muž, o němž koluje řada vtipů proti pravému mistrovi bojového umění. Jeden z hodně mála momentů, v němž dostal Chuck Norris nakopáno. Jejich souboj se odehrál ve filmu Cesta draka z roku 1972. Norrisovi bylo v tu dobu 32 let a byl neznámým hercem. Přesto již v té době patřil mezi přední osobnosti bojového umění. Bruce Lee byl stejně starý, o pouhý rok později po uvedení filmu ovšem umírá.

Drak přichází – Bruce Lee vs mnoho dalších bojovníků vč. Jackieho Chana

Vzhledem k významnosti legendy kung-fu musíme zmínit ještě jeden jeho snímek. Pouze rok po Cestě draka totiž míří mezi lidi i snímek Drak přichází. V něm si Bruce Lee při útěku poradí s řadou různých bojovníků, kteří proti němu vypadají jako banda amatéru nebo figurín. Je vidět jeho obrovská rychlost i slyšet jeho hlasité projevy. Určitou kuriozitou je i účast tehdy pouze devatenáct let starého Jackieho Chana, který měl ovšem v té době na svém kontě již hezkou řádku filmů. Ačkoli později nad svými konkurenty často vynikal, tentokrát dostal hodně slušně nařezáno.

Mistrův syn – Jackie Chan

Tím se naplno dostáváme právě k Jackie Chanovi. Vybrat pouhý jeden jeho film je nesmírně složité. Má jich na svém kontě desítky a řada z nich je opravdu dobrá. Mezi zajímavější za mě jednoznačně patří ty čínské a staršího data. Protentokrát jsem vybral snímek Mistrův syn z roku 1978. Můžete v něm vidět hercův specifický druh bojového umění, ale i typický smysl pro humor, který je součástí většiny jeho snímků. V roce 1994 vyšlo pokračování Legenda o opilém Mistrovi, které mnozí řadí mezi Chanovi nejlepší filmy. Já mám ovšem radši ty klasičtější.

Čtěte také: Jake Gyllenhaal ukazuje svaly, film si ale krade Conor McGregor! Remake akčního béčka ostudu nedělá

Expendables: Postradatelní 2 – Sylvester Stallone vs Jean-Claude Van Damme

Rozhodně se ani zdaleka nejedná o nejlepší bojovou scénu. Odborníci ji naopak možná odsoudí. Ale sakra postavit Stalloneho a Van Damma proti sobě? To prostě chceš vidět. Hned jak jsem se dozvěděl, že se tito dva střetnou v daném filmu, byl jsem z toho nadšen. V pokračování vyberu jejich slavnější souboje, ale i ten vzájemný rozhodně nemůžete minout.

Rocky IV – Sylvester Stallone vs Dolph Lundgren

Jeden z nejznámějších boxerů všech dob. Alespoň tedy těch fiktivních. Rocky se stal doslova modlou. Ústřední píseň díky němu získala slávu navěky. Na první pohled bych zřejmě měl vybrat jeho souboj s Apollo Creedem z prvního dílu. I v tomto případě jsem se ovšem rozhodl jít cestou známějšího jména. Dolph Lundgren alias Ivan Drago rozhodně byl velice těžkým protivníkem. Pevný jako skála, o hlavu větší než Rocky. Přesto si s ním slavnější boxer samozřejmě dovedl poradit a spráskat ho jako psa.

Krvavý sport – Jean-Claude Van Damme vs Bolo Yeung

I v případě belgické superhvězdy je výběr filmu a scény velice těžký. Nakonec jsem se rozhodl pro snímek, který jeho kariéru tak nějak formoval. Krvavý sport pochází již z roku 1988 a pro mnohé byl právě on vstupem do filmů o bojových sportech. Je částečně inspirován životem skutečného bojovníka Franka Duxe, i když to mnozí zpochybňují. Sám Dux ovšem dohlížel na bojovou choreografii filmu. Vedle ústředního padoucha a jednoho z nejoblíbenějších čínských záporáků Bola Yeunga si v něm zahrál i Michel Qissi, který později byl zase hlavním záporákem v Kickboxerovi.

Čest a sláva – Cynthia Rothrock

Aby mě někdo neobvinil z opomíjení žen bojovnic, musím do seznamu přidat i Cynthii Rothrock. Určitě měla i známější filmy, v mém srdci ovšem zůstala Čest a sláva, protože jsem ji měl doma na originální videokazetě. Pro mladší ročníky, jednalo se o takového předchůdce CD. Patřil tak k těm prvním, které jsem z celé řady bojových filmů viděl. A nutno dodat, že Cyntia za předchozími jmenovanými pány v ničem nezaostává. I v jejím případě se jednalo o skvělou ukázku karate, které začala trénovat ve třinácti letech. Stala se ovšem i pětinásobnou šampionkou ve střední váze v kickboxu, držitelkou pěti titulů mistryně světa v karate a majitelkou pěti černých pásů v korejských a čínských bojových uměních.