Samurajská pecka je tady! Podle recenzí jde o nejepičtější seriál od dob Hry o trůny

Zdroj: FX

Na Disney+ přistála očekávaná seriálová novinka Šógun, která nás zavede do feudálního Japonska mezi samuraje. Zahraniční recenze slibují už nějakou dobu nejepičtější podívanou od Hry o trůny, o čemž se již nyní můžeme přesvědčit ve dvou prvních epizodách. Seriál byl uveden v originálním znění a s českými titulky.

100% recenze na RottenTomatoes

Zdroj: RottenTomatoes

„Scénář přechází od drsného humoru k poetickému dramatu způsobem, který přináší hloubku hlavním i vedlejším postavám. Seriál hladce kombinuje intriky, humor, romantiku a akci v krásně provedeném zpracování, které neustále překvapuje až do svého dokonalého konce. Šógun je seriál v nejlepší formě, který vám připomene i Hru o trůny,“ uvádí v recenzi prestižní web IGN.

Čtěte také: Epický western Kevina Costnera vypadá neuvěřitelně! Trailer ukazuje krásy a hrůzy divokého západu

„Upřímně doufám, že si Šógun najde publikum hodné jeho ambicí. Stejně jako sám Blackthorne jsem si vychutnával vstup do nemilosrdného světa a vstřebával jeho historii jako pilný student. Obávám se však, že násilí v něm může být pro někoho příliš, politická telenovela příliš labyrintická a dialogy převážně s titulky příliš odtažité, než aby je náhodní diváci přijali s takovým nadšením jako já. Šógun je výjimečný seriál a dokonalý eskapistický epos pro rok 2024,“ hodnotí novinku recenze na Decider.

Šógun ve zkratce

Děj Šóguna je zasazen do feudálního Japonska někdy kolem roku 1600 a podává fiktivní svědectví o vzestupu Tokugawy Iejasua k moci očima anglického námořník Johna Blackthorna, jehož postava je volně založena na osudech skutečného trosečníka Williama Adamse.

I přes zprvu nepřátelské přijetí si Blackthorne pomalu získá pochopení a respekt od svého okolí a sám začne chápat a respektovat kulturu, která ho obklopuje. Nakonec je Blackthorneovi jako prvnímu cizinci udělen status samuraje.

Stejnojmenný historický román spisovatele Jamese Clavella byl uveden už v roce 1975, o pět let později byl zfilmován do slavné seriálové podoby Jerryho Londona. Postavu Blackthorna tehdy ztvárnil Richard Chamberlain.

Tvůrcem a scénáristou seriálu je Justin Marks zodpovědný za skvělou sci-fi sérii Dva světy. Jako scénárista se podílel také na chválené Knize džunglí (2016) režiséra Jona Favreaua.

První dva díly z deseti jsou na Disney+ od 27. února.

Zdroj: Hulu