Nejděsivější hororová monstra nového tisíciletí

Foto: Sestra (Warner Bros.), Hlasy mrtvých (StudioCanal), To (Warner Bros.)

Filmové horory patří po právu k nejpopulárnějším a nejvýdělečnějším odvětvím. Proto není divu, že se každý rok můžeme těšit na nové přírůstky do děsuplné kinematografie. Ne všechny ale pokaždé udeří hřebík na hlavičku a stojí opravdu za to. V kinech aktuálně běží nový horor Hlasy mrtvých od debutujícího režiséra Alberta Corredora. Pojďme si při té příležitosti připomenout některé z nejděsivějších bytostí, jaké jsme v posledních letech mohli vidět… 

Pennywise

Zdroj: Warner Bros.

Tady asi nikdo nebude překvapen. Příšera z todashového prostoru, která svou zlovolností přerůstá náš svět. Netvor, jenž se dokáže převtělit do našeho největšího strachu pochází z hororového románu To od legendárního spisovatele Stephena Kinga. Jeho nejčastější podobou je znepokojivý klaun Pennywise, který straší obyvatele zapadlého městečka Derry. Bill Skarsgård, jenž v dvoudílné adaptaci knihy klauna ztvárnil (a převzal tak pomyslné žezlo po Timu Currym, který si zrůdu zahrál v devadesátých letech) byl více než skvělou volbou, která démonického klauna představila divákům 21. století a udělala z něj po právu jedno z nejikoničtějších a nejděsivějších monster filmového hororu.

Babadook

Zdroj: Entertainment One

Bubák z dětské knížky je antagonistou stejnojmenného australského hororu, který patří k možná nejznepokojivějším monstrům vůbec. Zejména díky tomu, že jitří představivost. Zůstává skrytý ve stínech a jeho skutečná podoba se divákům prakticky pořádně neodhalí. Snímek z roku 2014, v němž vystupuje uhrane zejména tím, jak chytře pracuje s atmosférou a tématem, jehož leitmotivem je vztah matky a dítěte obklopené strachem z odloučení a nejistoty poté, co je opustil otec…

Valak

Zdroj: Warner Bros.

Tajemný démon, beroucí na sebe znepokojivě děsivou podobu jeptišky se poprvé objevil ve snímku V zajetí démonů 2 z roku 2016 od režiséra Jamese Wana. A vzezření démonické tváře v hávu někoho, kdo má naopak přinášet klid, bylo trefou do černého. Ve skvělém filmu, založeném na skutečných manželech Warrenových, byl děsuplnou třešničkou na dortu a není divu, že se objevil v dvou (byť kvalitativně slabších) spin-offech Sestra a Sestra II.

Gabriel

Zdroj: Warner Bros.

Opět je tu James Wan, který se může směle zařadit mezi suverénně nejlepší hororové režiséry současnosti. Tentokrát jde o jeho novější počin Malignant, neboli u nás Zhoubné zlo, jenž spatřil světlo světa roku 2021 a rozhodně nezklamal. Jeho titulní monstrum by přitom při odhalení mělo vyvolat přinejlepším pobavený úsměv a ťukání si na čelo. Není tomu tak a nějakou záhadou to skvěle funguje. Horor o mladé ženě, pronásledované nočními můrami v podobě strašlivých vražd chytne nečekaný směr a parazitické monstrum/siamské dvojče Gabriel, jež v něm hraje roli antagonisty je stejnou měrou děsivé i znepokojivé.

Nestvůry z Tichého místa

Zdroj: Paramount Pictures

Geniálně jednoduchá premisa populárního hororu, který se dočkal už dvou částí (a další, vedlejší je na cestě letos), přikovala diváky do sedačky a donutila je nedutat. Doslova. Zemi totiž obsadila obrovsky odolná monstra, která napadají vše, co vydá jakýkoli zvuk. Což je pro lidstvo poměrně značný problém. Nestvůry jsou coby nemilosrdní a takřka neporazitelní predátoři zkrátka pro nadpřirozený horor dokonale stvoření…

Moder

Zdroj: Entertainment One

Lesní rituál je menší survival horor, který vznikl dle stejnojmenné knihy od britského spisovatele Adama Nevilla. Zhlédnout jej můžete na Netflixu. Vypráví o partě spolužáků, kteří se po letech sejdou a vyrazí společně na túru do švédského pralesa. Zde na ně ale čeká pradávné zlo, jehož původ sahá až do časů severské mytologie. Bastard zlého boha Lokiho, nazvaný prostě Moder je podivné, nadpřirozenou mytologií ověnčené monstrum, které mezi prastarými stromy působí jako nejhorší noční můra z pekel. Je to něco, co se lidská mysl vzpírá pochopit. Svým podivným zjevem je možná ještě děsivější, než kdejaké zuby cenící bestie.

Tip do kina: Hlasy mrtvých

Po smrti svého odcizeného otce se Iris dozvídá, že zdědila zchátralou, stovky let starou hospodu. Odjíždí do Berlína, aby identifikovala otcovo tělo, setkala se s advokátem a projednala s ním pozůstalost. Netuší, že po podpisu smlouvy bude neoddělitelně spjata s nevýslovnou bytostí, která sídlí ve sklepení hospody – Bagheadem – tvorem, který mění podobu a má moc přivést mrtvé zpět ze záhrobí.

Režisérem britského snímku je Alberto Corredor, tvůrce stejnojmenného krátkého filmu z roku 2017, jež o rok později zvítězil na Sitges Film Festivalu. V hlavní roli celovečerní verze se představí Freya Allan ze Zaklínače.

Film je v českých kinech od 22. února 2024.