Duna 2 je mistrovské dílo! Kritici se shodují, že něco takového jsme ještě neviděli

Na konci února nás zřejmě čeká film roku.

Zdroj: Warner Bros.

Dlouho očekávané pokračování Duny mělo premiéru ve čtvrtek večer v Londýně a nedlouho poté se na internetu objevily první ohlasy. Podle nich je Druhá část mnohem lepší než první film a po vizuální stránce se nedá srovnat s ničím, co jsme kdy viděli. Nejslabším článkem filmu má být stopáž 166 minut.

První ohlasy na Duna: Část druhá

Duna 2 je strhující, dechberoucí a nesmírně vzrušující. Je to adrenalinový příval do hlavy a srdce, který se vznáší ve velkolepých akčních sekvencích stejně jako ve vytříbeném, působivém poklidu. Timothée Chalamet a Zendaya předvádějí jedinečné výkony.

Druhý díl Duny se mi naprosto líbil od začátku do konce! Byla jsem unešená ze všech aspektů – od příběhu, hereckých výkonů, vizuální stránky až po soundtrack. Všechno bylo epické! Chemie mezi Timothée a Zendayou byla bezkonkurenční a humorné scény se povedly.

Duna: Část druhá je působivě rozsáhlá a málokdy poleví v intenzitě. Je to válečný film Denise Villeneuva, jen zpracovaný na úrovni epické sci-fi. Kdo si oblíbil první film, bude zde hluboce spokojen.

Duna 2 je mistrovská filmařina v epickém měřítku. Denis Villeneuve spojuje strhující vývoj postav s rozsáhlým, velkolepým filmovým vizuálem. Obrovský počin.

Denis Villeneuve se trefuje do všech velkolepých brutalistických scén, které před třemi lety vyhodil do vzduchu. Sci-fi mytologie ve své nejlepší a nejtragičtější podobě: tíha vykonstruovaného osudu, nezkrotné tendence nebo víra. Tohle se mi líbilo.

Duna 2 je nejen opusem magnum Denise Villeneuvea, ale i definitivním sci-fi eposem celé generace. Tragický příběh o slepém fanatismu a korupci. Velkolepá, oduševnělá, úctu vzbuzující mistrovská třída estetiky a atmosféry nádherně odrážející Paulovu bouřlivou cestu. Zanechala mě beze slov!

Duna: Část druhá je triumfální. Ještě ohromnější než první díl, ale mnohem intimnější – Denis Villeneuve dokázal zcizující druhou polovinu knihy zefektivnit do strhujícího, akcí nabitého eposu. Mistrovství bitevních sekvencí na úrovni Dvou věží. Zendaya je hvězdou.

Duna: Část druhá je zatraceně působivá. Villeneuve vytvořil několik skutečně vizionářských momentů. Austin Butler předvádí skutečně transformativní výkon (a to nemluvím ani o make-upu). Velmi dojemný závěr. Trochu dlouhé? Ano. Zapomněl jsem druhý den, že jsem to viděl? Ano. Přesto je to obrovské.

Duna 2 byla jedním z mých nejočekávanějších filmů roku 2024. Předčila má očekávání. Mistrovské dílo! Zvukový design a kamera jsou neuvěřitelné. Nemůžu se nabažit toho, jak je Timothee Chalamet talentovaný. Akční sekvence jsou epické a hlasité. Nutno zažít v kině.

Některé vizuální efekty v druhé Duně mě tak ohromily, že mám pocit, že chápu, jak se všichni cítili, když v roce 1977 poprvé viděli Hvězdné války. Místy je to prostě neuvěřitelné.

Duna: Část druhá ve zkratce

Duna je nejznámější román amerického spisovatele Franka Herberta, vyprávějící o vesmírném Impériu a pouštní planetě Arrakis, zvané Duna, na níž se nachází melanž, vzácné koření, prodlužující lidský život a poskytující jeho uživateli mimořádné psychické schopnosti. Jedná se o kultovní dílo světové science fiction, které vyhrálo prestižní ceny.

Čtěte také: Krocení písečného červa v sedmiminutové upoutávce! Duna 2 vypadá naprosto velkolepě

Duna: Část druhá naváže na první film a bude pokračovat v adaptaci slavného románu Franka Herberta z roku 1965. Paul Atreides (Timothée Chalamet) se spojí s Chani (Zendaya) a Fremeny a vydá se na cestu pomsty proti těm, kteří zničili jeho rodinu. Atreides předvídá, že na obzoru je strašlivá budoucnost, a udělá vše, co je v jeho silách, aby jí zabránil. Čelit bude volbě mezi životní láskou a osudem celého vesmíru.

Film má premiéru v českých kinech 29. února.

Zdroj: Warner Bros.