Film Bratři o kontroverzní skupině Mašínů přichází na Netflix! Ohlasy diváků jsou rozdílné

Český film vyslaný na Oscary míří na Netflix.

Zdroj: CinemArt

Na Netflix přichází historické drama Bratři. Film režiséra Tomáše Mašína, který pochází z rozvětvené rodiny Mašínů, a je tedy vzdáleným příbuzným hlavních hrdinů, měl premiéru teprve v říjnu. Bratři budou na Netflixu od 24. ledna, od stejného dne, kdy streamovací jednička uvede další český film, sci-fi Bod obnovy.

Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce.

Čtěte také: Český Trainspotting je online! Seriál o drogovém experimentu přichází od režiséra filmu BANGER.

Pro odchod z Československa se rozhodli před sedmdesáti lety, v říjnu 1953, v době nejtužšího komunismu. Hranice překročili v noci ze 3. na 4. října. Útěk přes komunistické Německo byl jako z akčního filmu: mířili přes lesy, na jejich hlavy byla vypsána odměna, šly po nich tisíce policistů, nechyběl útěk vlakem ani přestřelky. Skupina bratří Mašínů se prostřílela na svobodu a zanechala za sebou krvavou stopu a mnoho pochybností.

Česko-slovenský film vyslaný na letošní Oscary posbíral průměrná hodnocení, a stal se také terčem velmi kontroverzních výroků na sociálních sítích.

„Bratři bohužel končí jako další „národní velkofilm“, který se nese na vlně okoukaných totalitních dramat, jež opakují to, s čím se dá velmi snadno souhlasit. Vše, co by mohlo vést ke kontroverzi, ve filmu chybí. Ve filmu tak zůstává velká díra. I přes filmařské kvality díla je výsledek nudný, což je vážně obrovská škoda,“ hodnotí snímek Martin Svoboda ve své recenzi na Kinoboxu.

Zdroj: CinemArt
Zdroj: CinemArt