Češi natočili film světové úrovně! Krimi o nálezu mrtvého novorozence přichází na Netflix

Tento film na Netflixu vítáme!

Zdroj: Bontonfilm

Před dvěma měsíci měl premiéru v kinech jeden z nejchválenějších českých filmů roku, Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka. Krimi odehrávající se v 30. letech minulého století zamíří na Netflix už v příštím týdnu, konkrétně v úterý 19. prosince.

Úsvit je výpravné detektivní drama z roku 1937. Do městečka Svit pod Tatrami přijíždí ředitel velké továrny, aby zde po baťovském vzoru postavil moderní průmyslové město. Jejich plán ale naruší nález mrtvého novorozence v areálu továrny. Jediný, kdo chce záhadu vyřešit a nalézt odpovědi, je těhotná manželka ředitele.

Čtěte také: Kmen z doby kamenné čelí krvelačné bytosti! Pravěký survival má hutnou atmosféru, a vypadá fantasticky

Matěje Chlupáček debutoval v roce 2013 snímkem Bez doteku jako vůbec nejmladší evropský režisér. Svůj nový film definoval jako „detektivku s hlavní ženskou postavou, která není policistou nebo vyšetřovatelem, ale zatímco všichni ostatní si vytvoří závěry podle toho, co se komu hodí, ona jediná chce vypátrat pravdu“.

„Sledování Úsvitu není procházka růžovou zahradou. V některých pasážích budete tápat, proč vypadají právě takto, jindy budete film prosit, aby přestal být tak polopatický. Přesto jde o sympaticky ambiciózní dílo, jež nastoluje řadu komplikovaných otázek, které jsou problémem dnes stejně jako před sto lety,“ píše ve své sedmičkové recenzi na Kinoboxu Martin Svoboda.

Osmi body z deseti hodnotí snímek Marie Kolářová. „Výborná Eliška Křenková v zajímavě zpracovaném dobovém filmu s aktuálním tématem. Vizuální stránka na top úrovni. Několik dojímavých momentů odlehčuje jinak vážné drama.“

Režisér Chlupáček nedávno představil svůj nový televizní projekt. Pro Českou televizi natočil komediálně laděný seriál o vyšetřovatelích Ústavu paranormálních jevů. To se vysvětlí, soudruzi se bude odehrávat v 80. letech, a zabývat se bude nejen mimozemskými únosy, ale také celou řadou dalších záhad.

Zdroj: Česká televize, Kinobox, Netflix