Nenadchly ani Tři zlaté dukáty. Na štědrovečerní pohádku si nikdo nevzpomene

Jak se vám líbila nová štědrovečerní pohádka?

Zdroj: RTVS

Zatímco Česká televize nadělila pod stromeček Klíč svatého Petra, slovenská Jednotka uvedla na Štědrý večer Tři zlaté dukáty. Pohádku od režisérky Mariany Čengel Solčanské (Služka) však diváci hodnotí jako zcela průměrnou, tedy podobně jako českou alternativu. Premiéru už měla také na obrazovkách ČT (s českým dabingem!) 25. prosince.

„Za mě průměrná pohádka,“ hodnotí štědrovečerní pohádku Pete69 svým komentářem na Kinoboxu. „Oravský hrad, podhůří Slovenských hor, pěkně lokace a kostýmy… ale bohužel děj se mi moc nelíbil, až závěr byl slušný. Také zde chybí nějaká větší herecká osobnost, která by pohádce dodala na kvalitě. Mě tuto pohádku stačilo vidět jednou a už se k ní vracet nikdy nemusím.“

Čtěte také: Štědrovečerní pohádka Klíč svatého Petra rozdělila diváky. Recenze ji zadupala do země

Průměrné skóre pohádky na Kinoboxu prozatím činí 55 %, přičemž největší pochvaly se zde zřejmě dočkala od uživatelky Veroniky Rady. „Moc hezká pohádka. I bez dabingu příjemná na poslech, trapnosti prostá, zajímavý příběh. Hezcí herci a kostýmy jsou bonus.“ Slovenský snímek ohodnotila devíti body z deseti.

V recenzi Jana Hrabě z Eurozpráv se píše, že „Tři zlaté dukáty pojí se štědrovečerním Klíčem svatého Petra fakt, že jde o velké výpravné pohádky. A s velkou pravděpodobností je potká i stejný osud do budoucna. O nové vánoční klasiky ani v jednom případě s největší pravděpodobností nepůjde.

„Koprodukční pohádka ČT a RTVS byla o poznání lepší než její štědrovečerní sestra Klíč svatého Petra. Asi za to mohla především krajina, hory, úžasné louky, zeleň. Kdo si přivykl dabingu (Robert Urban, Eva Josefíková, Ivan Trojan nebo Jaromír Meduna), měl o zábavu postaráno,“ hodnotí pohádku Jan Holoubek z webu PrahaIn.

O čem jsou Tři zlaté dukáty

Československou koprodukční pohádku Tři zlaté dukáty natočila režisérka Mariana Čengel Solčanská. Vypráví o krásné zámecké slečně Julii, která v zakletí bloumá staletími. Přichází z období feudalismu, kdy všechna půda patřila šlechtě a panovník byl bohem pomazaný absolutistický vládce. Potká se s mládencem, který se narodil dávno po zrušení nevolnictví a využívá výdobytky průmyslové revoluce.