Únik jedovatého plynu si vyžádal 25 000 mrtvých. Netflix uvedl minisérii o největší chemické havárii v historii

Z tohoto příběhu mrazí i po téměř čtyřiceti letech.

Zdroj: Netflix

Netflix uvedl indickou minisérii Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie roku 1984. Jak už její název napovídá, vypráví o největší průmyslové havárii v historii, která se udála v noci z 2. na 3. prosince 1984 v indickém městě Bhópál.

Minisérie z produkce Netflixu je příběhem o mimořádném hrdinství, které prokázali zaměstnanci indických železnic v Bhópálu. Tito lidé se v noci 2. prosince 1984 postavili proti všem nástrahám, aby ochránili své spoluobčany a bojovali s neviditelným nepřítelem ve vzduchu. Tento strhující seriál, inspirovaný skutečnými příběhy, je oslavou nezdolného lidského ducha.

„Režírování tohoto seriálu bylo velmi emotivní a obohacující cestou. Je to příběh o lidském duchu, který bylo třeba vyprávět, aby lidem připomněl sílu vzdoru tváří v tvář nepřízni osudu. Je mi opravdovou pokorou a ctí, že jsem se mohl chopit této série,“ prozradil pro Netflix režisér Shiv Rawail.

Během tří dnů po havárii v chemické továrně americké společnosti Union Carbide zemřelo v Bhópálu a jeho okolí přibližně 8 000 lidí, do dnešního dne okolo 25 000 lidí a celkový počet zasažených lidí dosáhl počtu 520 tisíc. Chemička ihned po havárii ukončila svůj provoz. Tovární komplex byl zanechán v dezolátním stavu a zamořený jedovatými látkami.

Produkce Netflixu v letošním roce nabídla také chválenou indickou minisérii Odsouzeni ohněm inspirovanou rovněž skutečnou událostí. Ta vypráví o tragickém požáru v kině Uphaar, během něhož přišli o život děti manželů Krishnamoorthyových.

Zdroj: Netflix

zdroj: netflix, wikipedie