Nad českým Tajemstvím zůstává rozum stát. Mluvící čmelák provází novým trailerem

Trailer na Tajemství a smysl života působí jako náborové video do sekty.

Mluvící čmelák z filmu Tajemství a smysl života.
Zdroj: Falcon

Multižánrový český film Tajemství a smysl života budí rozpaky už od prvního teaseru, přesto ve svých předpremiérách napříč Českem vyprodává kina. Novinka Petra Vachlera se podle jeho slov připravovala deset let, po technické stránce ale vypadá, jako by se produkce zasekla na konci minulého století. Mluvící čmelák, který provází upoutávkou a také samotným filmem, působí zastarale, přesvědčivě nevypadá ani zbytek.

Režisér Petr Vachler stojí za komedií Doblba!, pro Netflix natočil dokumentární minisérii Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno. Jak ale uvádí distributor Falcon, Petr Vachler již deset let pracuje na multižánrovém filmu Tajemství a smysl života. Ve skutečnosti to ale vypadá, jako by film ležel deset let v šuplíku a najednou ho z něj někdo vytáhl. Věrohodnost projektu navíc srážejí první pětihvězdičkové recenze na ČSFD od pochybných profilů, stovka kladných hodnocení přistála také na Kinoboxu, se kterým má Petr Vachler spjatou minulost. Film ve skutečnosti působí jako náborové video do sekty.

Osobitý tvar animovaného, hraného i dokumentárního snímku představuje divákům světoznámé filozofy, vědce, duchovní osobnosti a společně s herci, herečkami a jedním netradičním čmelákem chce provést snovou krajinou nejen jejich vlastních životních příběhů. Podle Falconu filmová událost roku 2023 v podobě ojedinělého multižánrového filmu natáčeného v průběhu deseti let.

Projekt představilo speciální čtyřminutové video uvedené v říjnu minulého roku. Na otázku smyslu života v něm odpovídají světové osobnosti, od učitelů až po kvantové fyziky. V tomto speciálu se rovněž objevily záběry z natáčení samotného snímku.

„Jeden z realizačně a postprodukčně nejdéle připravovaných filmů v novodobé české historii Tajemství a smysl života nabízí budoucím divákům svůj první teaser. Navzdory avízovanému Janu Budařovi v hlavní roli se ústřední postavou celého více než dvouhodinového opusu Petra Vachlera zdá být animovaný Čmelák (je ostatně jedinou tváří oficiálního plakátu filmu). V teaseru symbolicky odkrývá opony jednotlivých příběhových linek a kvalita animace tohoto netradičního průvodce dějem je beze sporu přesvědčivá,“ napsal distributor filmu Falcon k uvedení původního teaseru.

Ve filmu Tajemství a smysl života se představí Jan Budař, Josef Polášek, Barbora Seidlová, Andrea Růžičková, Aneta Krejčíková a mnoho dalších.

Tajemství a smysl života má premiéru 28. října.

Foto: Falcon