Sonos Arc se vydává na odvážnou cestu v rámci filmů u Dolby Atmos.

Sonos je výrobcem spotřební elektroniky se sídlem ve Spojených státech amerických od roku 2002. V roce 2021 otevřeli svoji první značkovou prodejnu v České republice v Praze.

Soundbar Arc od společnosti Sonos je zatím nejambicióznější a nejlépe znějící soundbar tohoto výrobce. Arc disponuji výkonnými reproduktory včetně těch směřujících do výšky, které odrážejí zvuk od stropu a pohlcují vás zcela prostorovým zvukem. Ačkoli má Arc svou konstrukci, která s sebou nese určitá omezení (celková velikost), tak nabízí opravdu špičkový výkon a vynikající filmový zážitek jen ze soundbaru.

K tomuto soundbaru si můžete dokoupit bezdrátový subwoofer Sonos a dva zadní bezdrátové reproduktory Sonos One SL. A vytvořit si tak reálné prostorové domácí kino. Samozřejmě jsem mohl celou tuto sestavu otestovat v plné parádě.

Jistá neduha může být v nedostatku HDMI portů, které omezují kompatibilitu Dolby Atmos jen na novější televize (resp. vyrobené od roku 2017). Nenechte se však mýlit, jedná se o výkonný, dobře vyladěný soundbar, který disponuje bohatým, čistým a pohlcujícím zvukem. To by mělo na Arc zaujmout každého, kdo si pořizuje prémiový soundbar – nebo zejména ty, kteří již mají se Sonos nějaké zkušenosti.

Čti také: Soundbar Sonos Beam 2 disponuje technologií Dolby Atmos. Stojí za to?

Stejně jako Sonos Beam nabízí Arc vestavěné mikrofony pro spárování s hlasovým asistentem od Google či Amazonu. Arc samozřejmě disponuje Wi-Fi, včetně podpory Spotify Conncet a Apple AirPlay 2. V rámci portů naleznete Ethernet a jeden port HDMI ARC/eARC. Za zmínku stojí, že systém Arc se dodává také bez dálkového ovladače, ačkoli jej lze bezproblémově ovládat pomocí dálkového ovladače televizoru anebo mobilní aplikace Sonos.

Ale pravdou je, že dálkové ovládání je samo o sobě zbytečné a ještě v době, kdy existuje už dávno HDMI ARC a vše můžete ovládat pohodlně dálkovým ovladačem od televizoru. Navíc veškeré nastavení soundbaru, subwooferu a zadních reproduktorů nastavíte pohodlně ve skvěle navržené a přehledné mobilní aplikaci. Všechny podstatné funkce po zesílení dialogů, equalizéru, výšek, bas atp. máte po ruce v telefonu.

První reálnou zkouškou, kterou jsem Sonos Arc podrobil, byl film od Marvelu – Avengers: Infinity War přes Disney+ v Dolby Atmos. Výsledkem bylo silně poutavé zvukové dobrodružství. Od epicky znějících bojů až po zcela čisté a srozumitelné dialogy. Arc předvádí absolutně to nejlepší. Subwoofer a zadní reproduktory Sonos One SL jen podtrhovaly celkový prostorový dojem. V jednu chvíli jsem si dokonce říkal, že celá sestava převyšuje kvalitou i moji OLED televizi, minimálně, co se zážitku týče.

Verdikt: Navzdory větším rozměrům nabízí Arc všechny zvukové radosti, které přináší vlastnictví tohoto systému Sonos. Není sice levný, ale je to dostupný prémiový produkt, za který se vyplatí si připlatit. Navíc má jednoduché a přehledné ovládání v aplikaci, takže zvládne vše nastavit i běžný lajk a máte o to méně starostí oproti konkurentům. Jediná škoda je absence dalšího HDMI, které byste využili pro připojení herní konzole nebo přehrávače Blu-ray. Subwoofer přináší neuvěřitelně vyvážený basový projev a bez něj si to už ani nedokážu představit. Kdo hledá prvotřídní zvukový zážitek, tak těžko bude hledat jinou alternativu. Arc je jeden z nejlépe znějících systémů Dolby Atmos na trhu, který si můžete koupit. A jeho všestrannost a jednoduchá nastavitelnost z něj dělají nejlepší volbu napříč všemi spotřebiteli.