7 filmů, které musíme v září vidět v kině

Foto: Sestra II (Warner Bros.), Stvořitel (20th Century Studios), Expend4bles: Postr4datelní (Lionsgate)

V září si v kinech nenecháme ujít hned čtveřici filmových pokračování – hororovou Sestru II, desáté Saw, Přízraky v Benátkách s Herculem Poirotem a čtvrté Expendables. Velká očekávání máme také od českého sci-fi snímku Bod obnovy, který měl svou premiéru letos ve Varech, největším titulem měsíce je bez debat novinka od režiséra Rogue One, velkolepé akční sci-fi Stvořitel.

Sestra II | 7. září

Pokračování hororu Sestra se odehrává v roce 1956, čtyři roky po prvním filmu, a děj se přesouvá z Rumunska do Francie. Tam je zavražděn kněz a sestra Irena se znovu setkává tváří v tvář démonovi Valakovi. Do hlavní role se vrací Taissa Farmiga (její starší sestra Vera Farmiga hraje ve všech dílech V zajetí démonů), v roli démonické jeptišky se znovu představí Bonnie Aarons. Démon Valak je v grimoárech (středověká kniha o čarodějnických praktikách) popisován jako dítě s andělskými křídly, které jezdí na dvouhlavém drakovi. Podobu démonické jeptišky tak získal až ve filmech V zajetí démonů. Sestra II se odehrává ve světě hororové série V zajetí démonů, stejně jako trilogie Annabelle a La Llorona: Prokletá žena.

Přízraky v Benátkách | 14. září

Film Přízraky v Benátkách vychází z knihy Agathy Christie Viděla jsem vraždu (Hallowe’en Party) z roku 1969, není však přímou adaptací. Děj se odehrává v Benátkách za druhé světové války o Halloweenu, přičemž v centru nového případu bude vražda na večírku, kam byl proslulý detektiv Hercule Poirot pozván. Tváří v tvář děsivému zločinu se bude muset slavný detektiv vrátit z důchodu. Hercule Poirot v podání Kennetha Branagha vždy řešil případy za doprovodu hvězdné herecké sestavy. Nejinak tomu bude i tentokrát, v hlavních rolích se totiž představí čerstvá držitelka Oscara Michelle Yeoh, Kelly Reilly, Jamie Dornan nebo Tina Fey.

Fremont | 14. září

Osamělá Dunia pracuje v továrně na koláčky štěstí v San Franciscu. Celé noci probdí, ráno se pozdraví se sousedy a vyráží do práce. Může chtít od života více, když měla narozdíl od své rodiny šanci odejít z rodného Afghánistánu? Svéhlavá dívka se rozhodne jít svému štěstí naproti a schová troufalý vzkaz do jednoho z koláčků. Fremont je okouzlující komedie o hledání sebe sama a o naději, která přichází, když ji nejméně čekáme. Film, který svým svěžím humorem a soundtrackem připomíná kultovní díla Jima Jarmusche, si z MFF Karlovy Vary 2023 odvezl cenu za nejlepší režii pro Babaka Jalaliho.

Expend4bles: Postr4datelní | 21. září

Otěže akční série The Expendables přebral režisér a bývalý kaskadér Scott Waugh (Need for Speed), který v nedávné době představil svůj dlouho odkládaný projekt Hidden Strike. Akční komedie z čínské produkce je ovšem předigitalizovanou přehlídkou, kterou z podprůměru nevytrhli ani Jackie Chan a John Cena. Ačkoliv Hidden Strike, který nakonec zakotvil na Netflixu a čtvrtí Postradatelní mají stejného režiséra, ani jeden z výše zmíněných herců se po boku Jasona Stathama a spol. neukáže. Zatímco v minulých dílech se v menších či větších rolích objevily legendy jako Arnold Schwarzeneger, Harrison Ford, Jean-Claude Van Damme, Jet-Li, Wesley Snipes nebo Bruce Willis, ani tentokrát by o zvučná jména neměla být nouze. Mezi nováčky se totiž představí Iko Uwais, Tony Jaa, 50 Cent nebo třeba Megan Fox.

Bod obnovy | 21. září

Píše se rok 2041 a lidstvo dosáhlo bodu, kdy dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý právo být znovu oživen. Stačí si jen nejpozději každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti – bod obnovy. Existuje ale hnutí, které se snaží tento princip sabotovat. Agentka Em se postupně zaplétá do případu, který není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát, a jehož důsledky zasahují až do nejvyšších pater politických institucí. Strhující příběh, výjimečně vynalézavé vizuální ztvárnění i polemika o tom, zda je technologický pokrok vždy prospěšný. „Fascinuje mě objevování nového světa, který je nám téměř nadosah. Pod svojí žánrovou slupkou je Bod Obnovy příběhem o morálních dilematech společnosti,“ přibližuje svůj motiv režisér Robert Hloz.

Stvořitel | 28. září

Uprostřed války mezi lidskou rasou a silami umělé inteligence je Joshua (John David Washington), zocelený bývalý agent speciálních jednotek truchlící nad zmizením své ženy, naverbován, aby vypátral a zabil Stvořitele, nepolapitelného architekta vyspělé umělé inteligence, který vyvinul záhadnou zbraň s mocí ukončit válku – a zničit lidstvo samotné. Stvořitelem Stvořitele je režisér Gareth Edwards, talentovaný tvůrce, který v minulosti přinesl novou Godzillu nebo Star Wars: Rogue One. V hlavních a vedlejších rolích se představí Gemma Chan, John David Washington, Allison Janney, Ralph Ineson, Ken Watanabe a mnoho dalších.

Saw X | 28. září

Nejnovější díl série SAW zkoumá dosud nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi z filmů SAW I a II, kdy nemocný a zoufalý John Kramer cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději, že se mu podaří zázračně vyléčit svou rakovinu. Brzy ale zjistí, že celá operace je podvod, jehož cílem je podvést ty nejzranitelnější. Nechvalně proslulý sériový vrah se vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým způsobem. Saw X přichází od režiséra Kevina Greuterta (Saw 6, Saw 3D), který má se sérií bohaté zkušenosti i jako střihač. Spolupracoval na všech původních pěti filmech, naposledy na snímku Jigsaw z roku 2017.