Špetka Filipín v Uherském Hradšiti

Filmovka není pocta jen starým filmům a možnost, jak vidět nové filmy před jejich premiérou (jako je například dlouho očekávaný film Úsvit). Je to také možnost pro diváky nahlédnout do kuchyně zahraniční kinematografie.

Známými zahraničními jmény se to na stříbrných plátnech filmového festivalu bude jen hemžit, jak jsme ostatně psali ZDEAle tím to nekončí. Speciálním hostem bude držitel Zlatého lva z Benátek (za snímek Ta, která odešla) – Lav Diaz. Ten je jedním ze zástupců takzvaného slow cinema. Jeho černobílé filmy jsou pověstné extrémními stopážemi, dlouhými záběry a specifickým plynutím času vycházejícím z tradic filipínské kultury a společnosti. Letošní program pak nabídne dva jeho filmové zářezy – Melancholie a Norte, Konec historie z kategorie zmíněného slow cinema. Pokud chcete kratší stopáže, oceníte Diazova kratší díla – Rod, zvíře a Když vlny utichly.

Pokud budete po Diazových filmech ospalí a budete chtít svůj mozek trochu rozproudit, můžete se zapojit do Industry program. Jeho cílem je představit inovativní formy filmové a audiovizuální výchovy. Součástí budou diskuzní panely s českými i zahraničními hosty určené pro učitele a lektory i filmové workshopy pro veřejnost. Koneckonců filmovka je především  filmovou školou. Mozek si potrápíte i chytrým kvízem či některou deskovou hrou společnosti Mindok.

Jako každý rok se dostane i na řadu hudebních doprovodných programů. Již v sobotu 29. července se Masarykovo náměstí rozezní do hudby skupiny Sto zvířat a na pódiu se během festivalu vystřídají David Koller, PSH nebo například Jakub Foukal.  

A na své si přijdou i fandové divadla. Vojtěch a Tatiana Dykovi totiž do Uherského Hradiště přivezou divadelní grotesku Slepice na zádech, patřící do repertoáru Divadla Ungelt.

A kromě filmu, divadla a hudby dojde i na výstavy. Například plakáty k filmům Jana Procházky nebo  Reflexe českého filmového plakátu Bohdana Heblíka). Prostor poskytne festival i fotografii umělecké- například 33 let Institutu tvůrčí fotografie v Opavě nebo fotografiím  Michala Kerna. A vystaveny budou i fotografie ČTK – Prezidentské okamžiky. Tuto výstavu připravuje ČTK ke 105. výročí vzniku Československé republiky a založení tehdy Československé tiskové kanceláře. Ze svého bohatého fotoarchivu vybrala přes 100 snímků zachycujících dvanáct československých a českých prezidentů nejen v oficiálních situacích ale i v méně formálních okamžicích.