Filmové hody v Uherském Hradišti už po devětačtyřicáté

Filmy, léto a Uherské Hradiště. Spojení, na které jsou už filmoví nadšenci zvyklí. Tento rok už se s ním setkávají po devětačtyřicáté. Letos tradiční filmový festival nabídne jak nové české sci-fi, tak i poctu italským béčkovým bijákům.

Letní filmová škola začne už 28. července a o den později ji slavnostně zahájí na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy od režiséra Roberta Hloze. Česká kinematografie se tak konečně dočkala, přesně šedesát let po premiéře Ikarie XB1, dalšího výpravného sci-fi. Děj filmu se odehrává v roce 2041, kdy lidstvo používá velmi vyspělé technologie a ústava všem občanům garantuje právo na jeden celý život. Po nepřirozené smrti, jako je například autonehoda nebo teroristický útok, tak může být člověk obnoven ze své digitální zálohy. A tyto digitální zálohy mohou být v nesprávných rukou zneužity.

Foto: Bioscop

Co se české kinematografické scény týká, pořadatel festivalu, Asociace českých filmových klubů, svou cenu letos udělí Ivanu Trojanovi. A tak se můžeme těšit i na několik jeho známých filmových zářezů.

Chybět nebudou ale ani zahraniční umělci. Svůj prostor zazářit dostanou např. díla chorvatského režiséra Rajka Grliče (který mimochodem vystudoval pražskou FAMU a letos bude na LFŠ dalším oceněným) a chilského režiséra Fernanda Guzzoniho. Dostane se také na filmografii opěvovaného Pedra Almodóvara. Své řeknou i naši slovenští sousedé – výroční cenu Asociace českých filmových klubů dostane kromě Grliče a Trojana také slovenský režisér a scénárista Miloslav Luther.

Filmy Jerzyho Kawalerowicze bojovaly o ceny na těch nejprestižnějších festivalech (Matka Johana od Andělů dokonce vyhrála v Cannes a Faraon bojoval o Oscara), ale ne všem se dostalo takové pozornosti. Proto Kawalerowiczovi věnuje Letní filmová škola sekci Neznámý vojín. 

Pokud holdujete starším filmům, potěší vás velká retrospektiva Howarda Hawkse. Ten si ve své tvorbě prošel hned několika žánry – westerny (Červená řeka, Rio Bravo), ztřeštěnými komediemi (Jeho dívka Pátek, Leopardí žena) nebo dobrodružnými filmy (Hatari!).

A pomyslnou třešničkou na dortu budou populární půlnoční delikatesy. Pod názvem Trash a la Italiana přinesou žánrově pestrou kolekci zoufalých napodobenin Star Wars, Robocopa nebo Predátora. 

Zkrátka jako každý rok je na co se těšit. Letošní filmovka proběhne od 28. července a potrvá až do 3. srpna. Více informací je k nalezení na webu festivalu.