14 skvělých filmů, které se právě vrátily na Netflix

Foto: Ad Astra (20th Century Fox), Upgrade (Blumhouse), Revenant Zmrtvýchvstání (20th Century Fox)

Na Netflix se zkraje července vrátilo hned několik výborných titulů. Radost budou mít milovníci sci-fi, životopisných dramat, komiksových adaptací i prvotřídních thrillerů. Netflix na jejich znovuuvedení vůbec neupozornil, pojďme si je tedy shrnout v následujících řádcích. V nabídce největšího streamera lze znovu najít Bohemian Rhapsody o skupině Queen, Revenant Zmrtvýchvstání s oscarovým Leonardem DiCapriem nebo skvělý thriller Davida Finchera Zmizelá.

Ad Astra

Na první pohled monumentální nádherná podívaná, která však postupem času vykrystalizuje v komorní rodinné drama odehrávající se na samotné hranici naší sluneční soustavy. Brad Pitt zastižen na vrcholu svých hereckých dovedností, a především díky psychologickému vhledu do jeho postavy přemýšlivého astronauta je Ad Astra výjimečným filmovým zážitkem.

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody není dokonalým filmem. To je třeba si objektivně přiznat, a je to i důvod, proč snímku, který mne v kině dojal k slzám (Queen je moje krevní skupina, co nadělám) neudělím plné hodnocení. Zdaleka nejde tolik na dřeň, jak by mohl. Na druhou stranu je to skvěle natočený a sestříhaný portrét jednoho legendárního a revolučního hudebního uskupení, jež se natrvalo zapsalo do dějin.

Cast Away

Hvězdný okamžik pro Toma Hankse. Ten totiž opět spojil síly s Robertem Zemeckisem, režisérem Forresta Gumpa, jenž se rozhodl natočit příběh o novodobém Robinsonu Crusoovi. Systémový inženýr firmy FedEx Chuck Noland přežije havárii letadla a zůstane zcela osamocený na pustém ostrově. Trosečník je snímek, který si doslova stojí na hereckém výkonu Hankse, jenž i zde dokázal diváky přesvědčit, že je prvotřídní herec. Jeho výkon ocenila i Akademie a nominovala jej na Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. 

Kick-Ass

Hrou na superhrdiny si prošel asi každý malý kluk, stejně jako slečny si přály být královnou večírků či malou princeznou. Ve filmu Kick-Ass máme právě takového mladíka, který sám sebe přesvědčí, že je schopen zachránit planetu před veškerým násilím. Není divu, že plán se mu tak úplně nedaří a tak je velmi vděčný za pomoc dalších amatérských lovců zločinu v kostýmu. Režisér Matthew Vaughn se v superhrdinském snímku naprosto utrhl ze řetězu a naservíroval brutální akci se skvěle napsanými postavami.

Po krk v extázi

Foto: Columbia Pictures

Elegantní, vkusně oblečený a zdvořilý hrdina beze jména (Daniel Craig) je dokonalý profesionál. Při svých obchodech s kokainem a extází vydělal nejvíce na tom, že se snažil chovat nenápadně a mít po celou dobu čisté ruce. Nyní se rozhodl s obchody skoncovat, opustit svět zločinu, drog a násilí a zařídit si s pomocí peněz, které se mu podařilo nashromáždit, klidný a spokojený život. Další film na tomto seznamu, který natočil Matthew Vaughn. Úspěch snímku ho navíc katapultoval do první ligy.

Revenant Zmrtvýchvstání

Skvělá Lubezkiho kamera. Skvělý Tom Hardy, jenž DiCapria, dle mého názoru, ve filmu předčil. Po fenomenální akční sekvenci a úžasné scéně s medvědí samicí přijde, bohužel, hodně dlouhá nudná pasáž, kterou nezachrání ani krásné scenérie. Jako celek to nakonec funguje, ale délka film strašně, ale strašně zabíjí. Což je velká škoda. Mohlo to být daleko lepší.

Spider-Man 2

Foto: Sony Pictures

Příjemné dvě hodiny pohlédnutí na létajícího človíčka mezi mrakodrapy. Akčnější než jednička, vtipnější než jednička a trikově vyspělejší než jednička. Vlastně je to celé lepší než jednička a Alfred Molina je neskutečně cool záporák. Všechny ingredience z jedničky jsou zachovány a umocněny a dvířka pro třetí díl krásně otevřena. Houslistka a úvodní titulky ve znamení prvního dílu, respekt!

Transformers

U tohoto filmu došlo k zajímavému spojení. Bayovi totiž pomáhala při práci na filmu jedna režisérská legenda, Steven Spielberg. Nutno říci, že film o hračkách z osmdesátých let budil trochu rozpaky. Ovšem pouze do doby, než přišel do kin. Publikum po celém světě dostalo bombastický blockbuster, který ani se stopáží 144 minut nestíhá nudit. Jakým se dvě znepřátelené rasy robotů staly hitem vypovídá statistika tržeb. Při rozpočtu 150 miliónů dolarů utržily celosvětově 709 miliónů dolarů. Už se tak mohlo pokukovat po pokračování.

Upgrade

Nedaleká budoucnost. Lidé si pořizují jedno vylepšení za druhým, díky kterým posouvají hranice svých možností. Mnohdy nebudou ani muset hnout prstem. Gracey Trace je jiný než většina jeho okolí. Odmítá umělá vylepšení a moderním vynálezům nevěří. To se však jednoho dne změní. Při střetu s partou sadistických agresorů přijde o život jeho přítelkyně a hlavní hrdina málem skončí na vozíku. Dvorní scénárista Jamese Wana Leigh Whannell si odskočil k režii a vznikl jeden z nejlepších filmů roku 2018.

Zachraňte vojína Ryana

Foto: Paramount Pictures

Jeden z nejnaturalističtěji a nejsugestivněji natočených válečných filmů všech dob. Už jen samotné vylodění v Normandii nechává v člověku opravdu silné dojmy. Excelentní drama z období 2. světové války natočil vizionářský, Oscary ověnčený režisér Steven Spielberg. Ve filmu si po boku Toma Hankse Damon zahrál právě v titulním názvu jmenovaného vojína Ryana. Silný, emotivní a technicky dokonalý film prakticky bez poskvrnky si odnesl hned pět zlatých sošek a znamená bezesporu významný milník v hercově kariéře.

Zataženo, občas trakaře

Originální a nutričně výživný animák, bezpochyby. I přes tucty výborných nápadů a legrácek či hojný výskyt šílených a šílenějších postav pozornost diváka během stopáže střídavě stoupá a klesá, hodně totiž záleží na tom, co z nebe zrovna padá. Děti, gurmáni i fastfooďáci si přijdou na své a minimálně takový želatinový hrad nebo špagetové tornádo je něco. Varování: Pokud vaše lednička vypadá v neděli jako ta Bundovic, tak se tomuhle filmu vyvarujte!

Zmizelá

Zmizelá je adaptace kriminálního psychologického románu (jak jinak než bestselleru roku 2012), který vytvořila Gillian Flynn. Ta se navíc zhostila úlohy scénáristky filmového zpracování. Knihu jsem sice nečetl a tak nemůžu porovnat filmovou a původní verzi, ale co se filmového scénáře týče, tak byl zvládnutý na jedničku. Flynn zvládla ze zdánlivě banální zápletky plné klišé udělat napínavou podívanou překvapivých zvratů, zajímavých postav a chytrých dialogů. Určitě potěší i výskyt černého humoru, který vám i ve zdánlivě vážné scéně vykouzlí na tváři úsměv.

Zpívej!

Pohodlně se usaďme a vžijme se do dětských let. Tehdy jsme věřili, že zvířata umí mluvit a nejen to. Režisér Garth Jennings naučil zvířata řídit auta, moderně se oblékat (ať už holdujete třpytivému disco stylu nebo tvrďáckým hrotům u kožených bund) a také pořádně vrtět zadkem. S filmem Zpívej! spojily svá jména největší herecké a hudební hvězdy. Jeden z těch animáků, který si zamilují děti i jejich rodiče.

Zvuk metalu

Ruben se živí jako bubeník v metalové skupině, kde vystupuje i jeho přítelkyně Lou. Při běžných událostech dne si najednou všímá, že začíná ztrácet sluch. Doktor Rubenovi potvrdí zhoršený sluch a Rubenoci se tak rozpadá celý život. Film si vzal inspiraci u nedokončeného dokumentu Metalhead, ve kterém bubeníku heavymetalové kapely prasknou ušní bubínky a musí se naučit přizpůsobit světu ticha. Jeden z nejsilnějších filmů z dílny Amazonu natočil Darius Marder.