10 prozatím nejlepších seriálových novinek v roce 2023

Foto: The Last of Us (HBO Max), Láska a smrt (HBO Max), Silo (Apple TV+)

Kvalitních seriálů se aktuálně rodí více, než dobrých filmů. Prvních sedm měsíců tohoto roku bylo na televizní novinky opravdu bohatých, skvělé tituly doputovaly na všechny přední streamovací služby. Menší zázrak se zrodil také v českých končinách, hlavní slovo ale měly produkce Netflixu, HBO Max a Apple TV+.

Božské kapky | Apple TV+

Zatímco svět vína truchlí nad smrtí Alexandra Légera, jeho odcizená dcera Camille se dozvídá, že jeho výjimečná sbírka je nyní její. Než se však Camille bude moci ucházet o dědictví, musí porazit Alexandrova chráněnce Isseie ve zkoušce smyslů. Americko-japonská minisérie, kterou si kritici a milovníci vína zamilovali. Božské kapky jsou ve skutečnosti adaptací mangy, jejíž prvky se promítly i do samotného seriálu. Příjemná oddechovka, třeba k jedné skleničce dobrého vína.

Čmuchalové | Netflix

Dva mladí boxeři spojí síly s dobrosrdečným finančníkem, aby zničili nelítostného lichváře, který odírá lidi, co mají hluboko do kapsy. Akční korejský seriál s vymazlenou choreografií, který skvěle zapadá po boku Modré až na kost. Silný kamarádský příběh, ve kterém nechybí brutální akce. Dvojici hlavních herců si zamilujete. Díl od dílu drsnější podívaná. Na záporáky tohoto seriálu jen tak nezapomenete.

Daisy Jones & the Six | Prime Video

V roce 1977 jsou Daisy Jones and the Six na vrcholu. Pod vedením dvojice hvězd Daisy Jonesové a Billyho Dunnea se kapela vyšvihla z bezvýznamnosti ke slávě. Po vyprodaném vystoupení v Soldier Fieldu v Chicagu se rozhodli skončit. Nyní, o desítky let později, se členové kapely rozhodli odhalit pravdu. Toto je příběh o tom, jak se ikonická kapela na vrcholu slávy rozpadla. Výborná Riley Keough (vnučka Elvise Presleyho) v hlavní roli. Seriál se rozjíždí pomalu, pak ale diváka chytne a už nepustí. A ani nevadí, že jde o fiktivní příběh.

Láska a smrt | HBO Max

Skutečný příběh Candy a Pata Montgomeryových a Betty a Allana Gorových – dvou manželských párů, kteří si užívají života na texaském maloměstě… dokud někoho nemanželský poměr nepřivede k tomu, že vezme do ruky sekeru. Skvělá Elizabeth Olsen v hlavní roli. HBO Max natočilo výbornou kriminální minisérii, která se zabývá stejným případem jako Candy: Smrt v Texasu dostupná na streamu od Disneyho. Pomalejší rozjezd zachraňuje druhá polovina sedmidílné série.

Sedm schodů k moci | iPrima

Fiktivní story dvou hlavních hrdinů je volně inspirovaná českým politickým prostředím po roce 2000. Sleduje životní cestu a kariérní vzestup venkovské servírky Anny Malé krok za krokem nebo, chcete-li, schůdek po schůdku, a to až do nejvyšších politických pater a ložnice ministra Tomáše Vichra. Eva Podzimková a Jiří Vyorálek v hlavních rolích. Guilty Pleasure jako vyšité. Příjemné překvapení pro všechny, kteří někdy viděli cokoliv z Primy. Na scénáři se podílel Josef Klíma.

Čti také: 10 nejlepších filmů z první poloviny roku 2023

Silo | Apple TV+

V silu pod zemí se ukrývají lidé před toxicky zamořeným světem. Naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Seriálová událost roku. Ačkoliv se po prvních dvou epizodách tempo mírně zpomalí, finále první řady je naprostou lahůdkou.

Světlo naděje | Disney+

Seriál sleduje osudy Miep Giesové, sekretářky Otty Franka. Miep a její manžel chránili s pomocí nizozemského odboje Frankovy a nespočet dalších před nacisty během druhé světové války. Možná znáte příběh Anne Frankové a jejího života v tajné přístavbě. Toto se odehrálo na druhé straně knihovny. Autentický pohled na odboj z pohledu obyčejných lidí s výbornými dialogy a skvělými hereckými výkony. Dobová rekonstrukce, která funguje opravdu dobře.

The Last of Us | HBO Max

Dvacet let po zániku moderní civilizace je otrlý přeživší Joel najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Oba se musí vydat na cestu napříč Spojenými státy a spoléhat jeden na druhého, aby přežili. Potěšit fanoušky her je často problém a valná řada videoherních adaptací bývá obvykle průměrným nebo tragickým počinem. Jenže to ale neplatí u The Last of Us. Milovníci videoher se tak nemusejí bát. Zejména tato série dokazuje, že výjimka potvrzuje pravidlo.

Vír | Netflix

Píše se rok 2025 a technologie virtuální reality pokročila natolik, že se pro policii stala cenným nástrojem pro řešení zločinů. Tato technologie umožňuje Ludovicovi analyzovat detaily z místa činu, kde byla na pláži nalezena utopená žena. Díky chybě v systému se Ludovic může znovu spojit s Mélanií, matkou své dcery Juliette, a životní láskou, která zemřela před sedmadvaceti lety. Napínavá kriminálka, která umí šokovat a být zcela nepředvídatelná. Velké překvapení z Francie.

Volha | iVysílání

Standa Pekárek má v životě tři přání: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy a vozit Goťáka. Pětidílná minisérie Volha je adaptace stejnojmenného románu Karla Hynie napsaná neobyčejným, bizarním a přesně odposlechnutým jazykem. Lze ji vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných „historek z natáčení“. Režisérem minisérie je Jan Pachl, tvůrce Gangstera Ka a Rapla.

Čti také: Tipy na víkend – Flash konečně online, akční pecka Guye Ritchiho nebo skvělá dvojka Kocoura v botách