10 nejlepších filmů, které můžete vidět v kinech právě teď

Foto: On se bojí (A24), Smrtelné zlo: Probuzení (Warner Bros. Pictures), Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (Paramount Pictures)

V českých kinech ještě pořád můžete zhlédnout dvojku Avatara, třetí nejvýdělečnější film všech dob (v tržbách již předběhl další Cameronův hit Titanic), skvělou podívanou ale nabízejí i některé horké novinky. Vysoká hodnocení si v našich recenzích odneslo například fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, hororový sequel Smrtelné zlo: Probuzení, za pozornost rovněž stojí nový dokument z dílny Víta Klusáka Velké nic.

Air: Zrození legendy

Komediální drama od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře.

Avatar: The Way of Water

Vyjma poslední Duny se těžko hledá podobně vizuálně dechberoucí počin. Po více než dekádu dlouhém čekání jsme se vrátili na Pandoru. A je to návrat komorní, přitom neskutečně velkolepý. Pokud kdy existoval film, kvůli kterému byste měli jít o kina, byl to první Avatar. A jeho pokračovatel je na tom stejně.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Čest zlodějů vás chytí za srdce od prvního okamžiku a už ho nepustí. Scénář klade na první místo postavy a servíruje sympatický ansámbl nemotorných a vtipných charakterů. Žádné klasické klišé nebo samoúčelné vtípky, jen prostě dobře vyprávěný fantasy příběh. To ale neznamená, že film není veselý. Každá postava je k popukání a Pine je toho důkazem, jeho sarkastický humor tu funguje na jedničku.

Invalida

Divoká 90. léta. Šusťákové soupravy, pestrobarevné bundy, velké magnetofony. V této době se odehrává příběh Laca Hundera – údržbáře muzea, který je hrdý na svou práci, ale kvůli své cholerické povaze se ocitá v nesprávný čas na nesprávném místě. Slovenský filmový zázrak.

John Wick: Kapitola 4

Více téhož. Čtvrtý John Wick vás pravděpodobně ničím nepřekvapí. Naopak vám naservíruje přesně to, co na sérii milujete. Ale i to, co vám třeba trochu vadí. A jelikož je to už čtvrtá exkurze do mikro (i když teď už spíš makro) světa zabijáků, může se vám stát, že už toho budete trochu přecpáni. Je to jako vyrazit do důvěrně známé restaurace, kde léta vaří ten samý šikovný kuchař. Už prostě víte co čekat.

On se bojí

Beau se bojí – života, světa a především své mámy. Na cestě na rodinnou návštěvu je vtažen do nečekané spirály absurdních událostí, které si nedokázal představit ani v těch nejtemnějších snech. Filmový vizionář Ari Aster (Slunovrat) se vrací s šílenou jízdou plnou děsu, humoru a dobrodružství, která boří hranice žánrů i diváckých očekávání.

Smrtelné zlo: Probuzení

Lee Cronin dokázal to, čemu se Fede Alvarez v Lesním duchovi z roku 2013 jen přiblížil. Vdechl značce nový život. Nejen, že je Smrtelné zlo: Probuzení možná jedním z nejfunkčnějších remaků/rebootů všech dob, ocení jej jak fanoušci, tak noví diváci. On je to především až překvapivě výborný horor, který vás skutečně znepokojí, vyděsí, pobaví a možná i dokonale znechutí.

Super Mario Bros. ve filmu

Super Mario Bros. ve filmu je skvělý animák, který potěší každé dítě, fanoušky her, ale není tu žádná snaha dosáhnout něčeho hlubšího než základů. Film vás od začátku bombarduje nekonečnou řadou odkazů na hry. Easter eggs je tak zasypaný, že se v nich budete občas ztrácet. Na film byste ale měli určitě zajít, zejména kvůli postavám, které jsou opravdu parádně provedené.

Tři mušketýři: D’Artagnan

V království rozděleném náboženskými válkami a pod hrozbou britské invaze, hrstka mužů a žen zkříží meče a spojí svůj osud s osudem Francie… Výpravné zpracování legendárního románu Alexandra Dumase přichází v očekávaném epickém velkofilmu. S rozpočtem více než 70 milionů eur jsou Tři mušketýři: D‘Artagnan nejdražším projektem v historii francouzské kinematografie.

Velké nic

Byli jsme best in covid? Kdo měl plán: lidstvo, nebo virus? Filmový štáb Víta Klusáka (V síti) a Mariky Pecháčkové se na jaře 2020 vydal do prázdných ulic a dva roky sledoval reakce české společnosti na pandemii covid-19 v odrazu vládních nařízení. V dokumentární tragikomedii Velké nic tvůrci nasbírali silné příběhy lidí z různých oblastí.