6 skvělých filmů z divočiny

Foto: REVENANT Zmrtvýchvstání (20th Century Fox), Beze stop (Bleecker Street Media), Trosečník (DreamWorks)

S nástupem nového snímku Bestie s Idrisem Elbou, který vypadá tak trochu na survival v divočině, se pojďme ohlédnout zpátky do minulosti a projděme si alespoň pár vážně dobrých filmů podobného ražení. Nemusí přitom jít o filmy, které se shodují ve všech bodech. Jedno tedy mají společné – jde v nich o přežití mimo civilizaci.

Trosečník (2000)

Prvním filmem na seznamu je nestárnoucí klasika. Takovou malou zajímavostí je (tedy alespoň pro toho, kdo to ještě neslyšel), že tenhle snímek se musel točit na dvakrát. Bylo to kvůli tomu, že hlavní protagonista v průběhu filmu ztratí docela velké množství své váhy. Tom Hanks z toho důvodu pro svou roli přibral, pak se natočila potřebná část filmu a následně se udělala pauza v natáčení, aby Hanks na váze ztratil (nebo teda aspoň tak nějak to prý bylo). Ať už se během natáčení dělo cokoli, výsledkem je dost působivé drama, po jehož zhlédnutí se nebudete ani moct podívat na volejbalový míč.

Útěk do divočiny (2007)

Foto: Paramount Vantage AU

V seznamu teď následuje film podle skutečné události. Christopher McCandless, jehož hraje Emile Hirsch, byl mladík, který se po ukončení školy rozhodl nehledat si práci, ale vydat se do divočiny. Konkrétně se vydal splnit si sen – mířil na Aljašku, kde chtěl nějakou chvíli žít sám. Zkoušel se tam taky stravovat a prostě obstarávat si život s tím, co mu tam jednoduše dala příroda. Během své cesty potkal několik zajímavých lidí (díky čemuž si můžeme užít herců jako Hal Holbrook, Kristen Stewart a dále) a stalo se mu dost věcí. Celý film doprovází hudba Michaela Brooka, Kaki Kingové a Eddieho Veddera, kteří za ni byli nominovaní na Zlatý glóbus. Eddie Vedder pak vydal výborné sólové album poskládané z písní složených k tomuto filmu.

127 hodin (2010)

I tenhle film vypráví příběh o mladíkovi, který se vydal do divočiny. Jednalo se o Arona Ralstona, který se rozhodl strávit víkend lezením po skalkách v národním parku Canyonlands. Zhruba o týden později se objevil v civilizaci, jenže se zraněním. Tenhle film ukazuje, že člověk je schopný opravdu všeho, pokud mu jde o to zůstat na živu. Vysloužil si několik nominací na Oscara, včetně té za nejlepší film a nejlepšího herce v hlavní roli. Snímek natočil dnes již legendární Danny Boyle.

Revenant: Zmrtvýchvstání (2015)

A pokračujeme dále v tragických příbězích inspirovaných skutečností. Kdo by neslyšel o Revenantovi, onomu pověstnému filmu, který vynesl DiCapriovi Oscara. Zaslouženého. Tady se vlastně těžko dá šetřit chválou, ať už na zmíněného DiCapria, Alejandra Gonzáleze Iñárritu, nebo na Emmanuela Lubezkiho. Precizní práce všech, nejen zmíněných, odvádí skělou práci v příběhu o pomstě, zasaženého do právě kolonizované Ameriky, kde probíhají krvavé nepokoje.

Everest (2015)

Ze stejného roku jako Revenant je také skvělý snímek Baltasara Kormákura, režiséra výše zmíněné Bestie. Everest sleduje skupinu nadšenců do horolezectví, které zastihne krutá sněhová bouře. Splněný sen mnoha lidí ve skupině se tak změní v boj o přežití. Film tematizuje lidskou vytrvalost a sílu – ovšem zaznamenává příběh, kdy tyto vlastnosti stály život mnoha lidí. Everest je skvělým filmovým zážitkem, který vás nenechá chladnými.

Hon na pačlověky (2016)

Abychom to neměli pořád o samých krutých bojích člověka s divokou přírodou, pomstách a úmrtích, podívejme se teď na jedinou komedii na tomto seznamu. O Honu na pačlověky snad můžeme říct, že jde o snímek Taiki Waititiho, který natočil ještě předtím než ho zastihla obří sláva. Celý film provází lehce ztřeštěný humor, přesně takový, na jaký jsme od Waititiho zvyklý. Pokud si tedy chcete užít film odehrávající se z velké části v přírodě a zasmát se u něj, neváhejte si pustit Hon na pačlověky.

Beze stop (2018)

Poslední snímek na tomhle seznamu je opět trochu depresivní. Jde o snímek zaměřený na válečného veterána (Ben Foster), který není schopný žít opět v civilizovaném světě, a jeho dceru. Film sleduje jejich několik pokusů o soužití s obyčejnými lidmi. Tyto pokusy se však nikdy nepodaří a to hlavně kvůli neschopnosti otce přizpůsobit se takovému životu. Oba jsou tak odsouzeni se toulat po lesích, dokud se nestane něco osudového.