12 filmů podle skutečnosti, které musíte vidět na HBO Max

Foto: Chyť mě, když to dokážeš (Universal Pictures), Doktor Smrt (HBO), Dunkerk (Warner Bros.)

Nedávno měl premiéru na HBO Max životopisný snímek Ridleyho Scotta Klan Gucci, který posbíral poměrně kladné ohlasy u diváků i kritiků. Tím ale rozhodně výčet filmů na HBO Max, které byly natočeny podle skutečných událostí, nekončí. HBO Max má aktuálně ve své nabídce velkolepý Dunkerk režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek), zábavný film Chyť mě, když to dokážeš z dílny Stevena Spielberga, Kapitána Phillipse režiséra Paula Greengrasse nebo řadu originálů HBO – Doktora Smrt, Obvinění a Temple Grandinovou.

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

11. září 2012 zaútočí teroristé na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Šestičlenná skupina bývalých elitních mariňáků je pověřena úkolem bránit CIA, která čelí drtivé převaze. Když se všechno pokazí, šest mužů má odvahu to napravit.

Americký sniper

Přesnost odstřelovače jednotek SEAL amerického námořnictva Chrise Kylea zachrání bezpočet životů a udělá z něj legendu. Chris, který se zúčastní čtyř misí v Iráku, po návratu domů k ženě a dětem zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout.

Doktor Smrt

Foto: HBO

Americký televizní film mapuje osudy lékaře Jacka Kevorkiana, který proslul jako jeden z nejznámějších zastánců práva na euthanasii. Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující výkon byl oceněn Zlatým glóbem.

Dunkerk

Film zachycuje hrdinnou evakuaci spojeneckých vojáků Britského impéria a Francie z pláží obklíčených německým vojskem u francouzského města Dunkerk. Evakuace probíhala mezi 26. květnem a 4. červnem roku 1940.

Einstein a Eddington

Foto: HBO

Drama z produkce BBC a HBO vypráví o přátelství a spolupráci německého fyzika Alberta Einsteina a anglického astronoma Arthura S. Eddingtona za první světové války, která vedla k uznání Einsteinovy teorie relativity.

Chyť mě, když to dokážeš

Ostřílený federální agent (Tom Hanks) pronásleduje Franka Abagnalea mladšího (Leonardo DiCaprio), který před svými 19. narozeninami úspěšně zpronevěřil miliony dolarů v šecích, zatímco působil jako pilot společnosti Pan Am, lékař a právník.

JFK

Neworleanský okresní prokurátor Jim Garrison vyšetřuje atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho v Dallasu v roce 1963. Brzy však pojme podezření, že se v příběhu skrývá více, než bylo zveřejněno.

Kapitán Phillips

Rekonstrukce událostí, které se odehrály na širém moři v dubnu 2009. Kapitán nákladní lodi Richard Phillips (Tom Hanks) se vzdal skupině čtyř somálských pirátů, aby ochránil svou posádku u afrického pobřeží.

Král Richard: Zrození šampiónek

Příběh Richarda Williamse (Will Smith), legendárního trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu.

Letec

Howard Hughes byl nejrychlejší muž ve vzduchu a nejbohatší muž na světě. Vytvořil pozoruhodné filmové trháky, podmanil si krásné hollywoodské hvězdy a sestrojil moderní ultrarychlá letadla, v nichž překonával světové rekordy.

Obvinění

Foto: HBO

Život rodiny McMartinových se obrátí vzhůru nohama. Byli nařčeni, že sexuálně obtěžují děti. Soud trval dlouhých šest let a náklady přesáhly 16 miliónů dolarů. Nakonec vše skončilo na mrtvém bodě.

Temple Grandinová

Foto: HBO

Biografické drama HBO o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů.