Recenze: Krotitelé duchů: Odkaz – Satisfakce a hra na notu nostalgie

Foto: Sony Pictures

Po prapodivném rebootu Krotitelé duchů z roku 2016 s ženským obsazením si snad každý fanoušek původních, ikonických dvou filmů z osmdesátých let přál, aby kultovní značku už nikdo raději neoživoval. Pak se ale k novému, připravovanému filmu dostal coby producent režisér dvou původních, kultovních klasik Ivan Reitman a režie se chopil jeho syn Jason. Naděje byla zpátky a po trailerech, lákajících na tajemnou atmosféru a vlnu nostalgie jsme se začali opravdu těšit. A jak to tedy nakonec dopadlo? Má nový, třetí díl vedle fanservisu co nabídnout?

Sluší se poznamenat, že pokud nejste fanoušky oněch zmiňovaných, dnes už notně zestárlých (ale pořád kultovních) komedií, tento nový počin asi není určen vám, byť se snaží nalákat i nové publikum. Jako by se tvůrci rozhodli vsadit na jistotu. Podobně jako třeba u Star Wars: Síla se probouzí se tady totiž dost kopíruje hlavní dějová kostra prvního filmu. Až na jednu dvě výjimky jsou zde víceméně stejní záporáci. Nečekejte nějakou velkou scénáristickou odvahu nebo dynamický tah na branku. Tenhle film je prostě ve svém jádru satisfakcí pro fandy. Otázka ovšem je, jestli to dnes stačí. Nutno dodat, že osobně mám první dva díly rád, rozhodně ale jsem toho názoru, že už dosti spadají do starého železa.

Z filmu Krotitelé duchů: Odkaz. Zdroj: Sony Pictures

Krotitelé duchů: Odkaz povedeně navazují na druhou část (zmíněný reboot z roku 2016 úspěšně ignoruje) a berou v potaz fakt, že uběhlo pěkných pár dekád a jeden člen původní sestavy, herec (a také scénárista obou dílů Krotitelů duchů) Harold Ramis už nežije. Celý film je mu věnován a fakt, že už není mezi živými navíc velice obratně akcentuje. Protože je jeho postava Egon Spengler vlastně pořád součástí příběhu (nebudu psát jak přesně, ale myslím že u filmu s názvem Krotitelé duchů to nebude těžké vydedukovat). Hlavními (dětskými) hrdiny jsou zde v příběhu jeho vnučka a vnuk, což pro začlenění do dějové linky funguje skvěle, jenž se s matkou stěhují na farmu, kterou jim zesnulý dědeček zanechal. Spolu s nepoužitelným vědeckým harampádím, rezivějícím autem a starými knihami to pro chudou rodinku bez otce nevypadá jako velká výhra. Nebo?

Z filmu Krotitelé duchů: Odkaz. Zdroj: Sony Pictures

Polorozpadlé stavení, ve kterém straší postupně poskytuje indicie ohledně toho, proč Egon rodinu i své přátele krotitele opustil. Na to, čím se zde zabýval postupně přicházíme prostřednictvím hlavní protagonistky, jeho vnučky (Mckenna Grace), která po něm podědila vědecké nadání. Všechny nové postavy jsou sympaticky obsazené a mají velmi dobře načrtnuté charaktery, i zapojení původních krotitelů po takové době dává smysl a scéna s nimi je právě tak dojemná, jak bychom po tolika letech čekali. Ostatně na návrat starých známých lákal i poslední oficiální trailer.

Z filmu Krotitelé duchů: Odkaz. Zdroj: Sony Pictures

Pokud osmdesátek nejste přejedení (což by se vzhledem k jejich nadužívání v posledních letech dalo i čekat) a nevadí vám dětští hlavní hrdinové, je tento film velmi důstojným navázáním na známou sérii a funguje i jako případný reboot rozhodně mnohem lépe, než už výše zmíněný a často zatracovaný (i když třeba po stránce efektů povedený) pokus, nazvaný prostě bez podtitulu Krotitelé duchů. Co mne osobně zklamalo, byl dosti nezáživný soundtrack (když vám pořád nejlépe zní ona titulní pecka od Raye Parkera Jr., která je mimochodem trestuhodně šoupnutá jako podkres k titulkům, je něco špatně) a potom nulová snaha o originalitu a někdy až přehnané brnkání na nostalgickou strunu.

Z filmu Krotitelé duchů: Odkaz. Zdroj: Sony Pictures

Verdikt

Krotitelé duchů: Odkaz jsou tak trochu vítězstvím formy nad obsahem. Jelikož vše nyní zůstalo tak říkajíc „v rodině,“ je k výchozí látce přistupováno s možná až přílišnou úctou. Počin se nese jako už mnoho dalších projektů na vlně silné osmdesátkové nostalgie ve stylu seriálu Stranger Things (čemuž lehce napomáhá i obsazení Finna Wolfharda) a byť se místy příliš tlačí na její pilu, u tak silné a známé filmové série to pořád ještě funguje. Reitmanové sice napravili nezdar předešlého pokusu o oživení značky a doručili čistokrevný fanservis, jenž příznivcům originálních Krotitelů vykouzlí nejeden úsměv na tváři (hlavně v závěru a potitulkových scénách), a který má nesporně značnou atmosféru, místy mu ovšem chybí příslovečný tah na branku a dosti se vleče. V rámci série navíc nepřináší nic nového a víceméně recykluje záporáky a vedle vedlejší linky, kde se děti snaží přijít všemu na kloub i zápletku a záporáky prvního dílu. Vzato kolem a kolem tak jde o příjemný, nostalgický film se sympatickými hrdiny, který potěší skalní fanoušky zejména návratem doslova všech starých známých. Protentokrát to zabere. Tenhle odkaz byl naplněn. V případě, že se film dočká pokračování, by to ale chtělo něco víc…

Krotitelé duchů: Odkaz / Ghostbusters: Afterlife
Trailer
USA, 2021, 124 min
Komedie / Dobrodružný / Fantasy
Režie: Jason Reitman
Hrají: Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Logan Kim, Celeste O’Connor, Carrie Coon, Paul Rudd, Bokeem Woodbine, Marlon Kazadi, Sydney Mae Diaz, Paulina Alexis, Hannah Duke, Danielle Kennedy, Shohreh Aghdashloo, Josh Gad, Bob Gunton, Oliver Cooper, Tracy Letts, Shelby Young, Annie Potts, Dan Aykroyd, Bill Murray, Ernie Hudson, Sigourney Weaver, Olivia Wilde, a další.