Recenze: Spider-Man: Bez domova je neskutečná jízda

Foto: Sony Pictures

Když jsem vyšel z kina, honilo se mi toho v hlavě hodně. Musím říct, že jsem přemýšlel i nad tím, jak o tomhle filmu psát. Zvláště u téhle filmové události je celkem nelehké napsat článek, který by nic nevyzradil těm, kteří film ještě neviděli, a zároveň se zapojil do debaty utvořené nedočkavci, kteří už zaplnili kinosály. Rozhodl jsem se tuhle recenzi tedy napsat tak, aby film zhodnotila, a zároveň jsme si mohli podebatovat nad několika otázkami. Chci se vás zeptat, jestli se mnou souhlasíte. Souhlasíte, že je to jízda? Možná až moc velká jízda? Souhlasíte, že zde Marvel skvěle ukazuje možnosti svého fikčního světa? A co můj názor na chování fanouškovské komunity, s tím souhlasíte, nebo ne?

Multiverse: Fikční svět bez hranic

Vezměme si to trochu popořádku. Když se podíváme na uplynulých cca 15 let, tak uvidíme, že MCU svůj fikční svět neustále rozšiřuje. Jenomže teď se série dostává do své tzv. 4. fáze a ta bude pravděpodobně docela odlišná. Alespoň co se týče fikčního světa. Každý fikční svět má svá pravidla, která jsou často jasně daná. Jako diváci se jim pak snažíme nějakým způsobem porozumět a seznamujeme se s nimi.

Foto: Sony Pictures

Právě zde v No Way Home Marvel dělá další krok vpřed a předhazuje další pravidla svého fikčního světa. A na tom stojí prakticky všechno dění. Kouzlo, které Doctor Strange vyvolá, když se snaží pomoct Peterovi, masivně rozšíří celý fikční svět MCU. Zároveň taky ale ukáže, jak málo toho všechny postavy ví o svém světě. Během filmu pak vlastně sledujeme, jak se postavy snaží na toto rozšíření adaptovat a pochopit, co se vlastně stalo. Rozšíření světa až za hranice známého je nesmírně zajímavý koncept, který navíc bude pravděpodobně důležitý v dalších filmech MCU.

Jízda plná akce, nostalgie a filosofie etiky

S rozšířením začíná neskutečná jízda. Jízda, která je plná akce, emocí, ale hlavně nostalgie a filosofování. Poslední jmenované se týká klasického spajdrmenovského motta: „With great power comes great responsibility.“ Tohle téma tu má pořádnou sílu. Film nám vlastně předhazuje několik otázek ze strany etiky. Často se tu konfrontuje to nejsprávnější s nejmorálnějším. Tahle konfrontace se pak rozvíjí a vrství se na ni otázky týkající se zodpovědnosti a následků za činy. To je něco, co v předchozích dílech sólové trilogie Hollandova Spider-Mana trochu chybělo. Tady tohle téma hodně vyčnívá, dodává filmu pěknou hloubku a činí z něj zlatý hřeb Hollandovi trilogie.

K nostalgii se toho moc napsat nedá, tu prožívá každý individuálně. Jediné, co k ní lze říct je, že ji zde dostáváme vlastně jako fan service. Jenomže to není jenom žádné hloupé lákání fanoušků a ždímání jejich peněz. Tvůrci si opravdu dali záležet na odkazech k předchozím trilogiím. Několikrát zde můžeme zaslechnout třeba i hudební motivy zakomponované v soundtracku. Těchhle odkazů není ale přespříliš a občas fungují i jako příjemné vtípky.

Foto: Sony Pictures

Akce je v tomhle díle na dost velké úrovni a nikoho nezklame. Jen je škoda, že ve finálním souboji není vždy úplně přehledná. Ovšem ve zbytku akčních scén to vypadá, jako by se zde tvůrci snažili vzít inspiraci z trilogie od Sama Raimiho. Některé momenty exponují překvapivě hutnou (až hmatatelnou) surovostí, jindy zase můžete žasnout nad Spider-Manovou hbitostí a schopností rychlé improvizace.

Problém jsou snad jen emoce. Emotivních momentů má snímek přehršel. A jsou dost silné. Jenže někdy se toho prostě zkrátka děje tolik, že je sotva čas na to prožít některou z emocí pořádně. V tomhle směru je No Way Home jízdou až příliš velkou. Momenty jsou tu sice silné, ale někdy to vážně vypadá, že na prožití tu není dostatek času.

Prazvláštní chování fanouškovské komunity

Určitě stojí za to věnovat pár vět fanouškovské komunitě, i když už se to tolik netýká samotného filmu. Chování značné části fanoušků totiž považuji za největší mínus této filmové události. Je pochopitelné, že na tento film čekali naprosto nedočkavě. To je běžné, tak to vždycky bylo. Jenomže v současnosti jsou tyhle sítě fandů rozšířeny po sítích sociálních. A celkově internet je v tomto ohledu nebezpečný. Ono internetové davové šílenství, které se kolem Spiderman: No Way Home v posledních měsících dělo, bylo poměrně hodně toxické. Řešili se herci, teorie a vůbec všechno možné… až toho bylo přespříliš. Nejhorší na tom je, že si takhle fanoušci mohli sami zkazit zážitek očekáváním něčeho, co třeba vůbec nemuselo přijít. Nebo taky mohli.

Foto: Sony Pictures

Verdikt

Marvel nám skvěle ukazuje, že ani my, ani postavy, vlastně nikdo neví, jaké má fikční svět MCU pravidla. Jaké jsou jeho možnosti. Tohle téma pak rozhýbe děj, ve kterém Peter řeší své největší morální dilema. Z No Way Home se i díky těmto rysům stává velice silný zážitek, který stál za čekání. Škoda jen toho, že film je emocemi naprosto nabitý, ale kvůli rychlému dění není čas na prožití všech emocí naplno. A je taky škoda všeho toho diskutování nad uniknutými fotkami a videi. Ovšem nic neshodí fakt, že jde určitě o jeden z největších filmů tohoto roku, co se týče výdělku i kvality.

Spider-Man: Bez domova / Spider-Man: No Way Home
Trailer
USA, 2021, 148 min
Akční / Dobrodružný / Sci-fi / Komiksový
Režie: Jon Watts
Hrají: Tom Holland, Zendaya, Jacob Batalon, Marisa Tomei, Benedict Cumberbatch, Alfred Molina, Willem Dafoe, Jamie Foxx, Thomas Haden Church, Rhys Ifans, J. K. Simmons, Jon Favreau a další.