10 nejslavnějších animovaných rodinek

Foto: Smolíkovi, Rodina na baterky, Flintstoneovi

Už 22. července vstupuje do kin dlouho očekávané pokračování animáku Croodsovi, nesoucí podtitul Nový věk. Při té příležitosti vám přinášíme výběr těch nejoblíbenějších a nejroztodivnějších animovaných rodin, jaké kdy poctily plátna kin či televizní obrazovky…

Simpsonovi

Typicky americkou, žlutou rodinku z malého městečka Springfield, která už pěkně dlouho dominuje popkultuře asi není třeba představovat. Zná je prostě každý. Svůj lví podíl na tom má pochopitelně i geniální český dabing. Ikonická rodinka si odbyla krátký debut roku 1987 v Tracy Ullman Show. Zde však měla animace docela jiný styl. Tak jak je známe začali kreslení hrdinové roku 1989 Vánočním speciálem a zbytek už je historie. Úspěšně pronikli i na plátna kin v roce 2007 v dnes již kultovním celovečeráku Simpsonovi ve filmu. Případné dvojce bychom se nebránili, i když seriál nadále pokračuje a má za sebou již přes třicet řad…

Rodina na baterky

Vtipem sršící a krásnou, netradiční animací vytvořený animák od tvůrců Spider-Man: Paralelní světy či LEGO® příběh, který se letos v dubnu dočkal premiéry na Netflixu. Nesmírně talentovaná, leč trochu samotářská Katie Mitchellová je přijata na vysokou školu svých snů. Plány na odlet jí však překazí její táta Rick, svérázný milovník přírody, který rozhodne, že spolu se zbytkem rodiny Katie na vysokou školu odvezou, aby se ještě vzájemně naposledy užili. S Katie a Rickem se se na výlet vydává divoce pozitivní mamka Linda, mladší bratr Katie Aaron a roztomile vypasený psík Monchi. Plány Mitchellových však překazí nenadálá vzpoura spotřebičů, neboť všude po světě se proti lidem vzbouří elektronická zařízení, která mají lidé tak rádi, od mobilních telefonu po nejnovější modely osobních robotů.

Griffinovi

V originále se seriál jmenuje Family Guy a jde asi o největší protipól k Simpsonům. Vyznačují se nekorektním, černým humorem a jednotlivé díly jsou často mnohem víc sledem nejrůznějších epizodkovitých gagů, nežuzavřenými příběhy. Dalo by se říci, že se jedná o jakýsi zlatý střed mezi právě Simpsonovými (jejichž humor s přibývajícími sériemi působí lehce ošoupaně) a obhroublým, vůbec žádné servítky si neberoucím South Parkem. Seriál se dočkal spin-offu Cleveland show i vedlejšího filmu s názvem Stewie Griffin: The Untold Story. Jeho tvůrce a dabér značné části postav – Seth McFarlane má chystat i úplně nový celovečerní film…

Flinstoneovi

Bezesporu jedna z nejznámějších a nejikoničtějších amerických animovaných rodinek vstoupila do televizí roku 1960 a od té doby se dočkala hned šesti řad a několika televizních filmů. Samozřejmě i dvou hraných (na ty je ovšem lepší zapomenout). Kultovní pravěká rodina z městečka Bedrock byla do značné míry i (byť stále lehounkou) satirou na moderní společnost (auta poháněná nohama či fotoaparáty, ukrývající ptáka, který fotografii vyklove na desku) přes značné stáří se stala nadčasovou.

Addamsova rodina

Další kultovní a notoricky známá rodinka, existující hned v několika variacích začala kultovním černobílým seriálem, načež následovaly výborné i naprosto příšerné filmy a seriály. V roce 2019 došlo i na slušný animák, díky kterému se morbidní rodinka, vymykající se všem myslitelným konvencím dostala na tuto TOPku. Animovaný film se už letos má dočkat pokračování. Netflix pak chystá seriál Wednesday, který bude režírovat Tim Burton.

Smolíkovi

Dobrá, tady celovečerní film neexistuje, za to ale několik seriálů. A na seznam jsem prostě nemohl jinak, než je zařadit. Všechny u nás zkultovněly (opět z velké části díky českému znění) natolik, že se dočkaly i divadelní inscenace. Bezpočet hlášek ze seriálu je dodnes běžně citováno. Maďarský animovaný seriál, nesoucí u nás též název Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy spatřil světlo světa v roce 1969 a pojednával o osudech jedné naoko obyčejné rodiny, která prostřednictvím svého potomka z budoucnosti zažívá nevšední dobrodružství. Po úspěchu hlavní série následoval roku 1973 výborný sci-fi seriál (říkejme mu třeba spin-off) Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka, ve kterých se mladý génius „Ládínek“ vydával se svým mluvícím psem Zorrem na nejrůznější dobrodružství ve vesmíru. Rodinka (samozřejmě i s cynickým dr. Halířem) pak prodělala ještě jeden a poslední comeback roku 1978 sérií  Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy, kde se vydala na přízemnější (ale i tak značně zamotanou a neuvěřitelnou) cestu kolem světa.

Willoughbyovi

Další, tentokrát hodně netradiční animák od Netflixu z roku 2020. Jane Willoughbyová je dospívající dívka, co si ze všeho na světě nejraději zpívá. Má tři bratry Tima a dvojčata Barnabiáše. Jejich rodiče jsou snad ti nejsobečtější lidé na celém světě. Lásku, kterou by měli dát svým dětem, si nechávají pro sebe. Jane má zakázáno zpívat a Tim s dvojčaty se k rodičům nemůžou ani přiblížit, proto Jane přijde s ďábelským plánem. Pro své rodiče vymyslí šílenou dovolenou, která sice zahrnuje několik smrtících dobrodružství, ale zároveň má jedno obrovské plus – děti jsou zakázány. Rodiče je nechávají napospas moderní chůvě, která však netuší, že má před sebou zapeklitý úkol. Musí Willoughbyovic děti ochránit před pracovníky dětského domova, kteří je chtějí odvézt pryč.

Úžasňákovi

Výborná variace na klasické superhrdiny v rodinném balení jedné z nejlepších Pixarovek vůbec! Nadpřirozenými schopnostmi nadaná rodina superlidí zasazená do retro světa, ve kterém byli „supráci“ postaveni mimo zákon byla všechno, jen ne normální a když se roku 2018 (první díl je z roku 2004)  dočkala druhé části, nejedno už dávno ne dětské srdce zaplesalo. Úžasňákovi 2 byli skvělý, místy až dospělý (přece jen to „politikaření“ a nějaké ty narážky (Krajní meze) ocení spíše starší divák) akční animovaný film, který zároveň strčí do kapsy i některé marvelovky, což už je opravdu výkon!

Robinsonovi

Nedoceněný, ale přitom výborný a nápaditý film o jedné rozhodně ne normální rodině, napěchovaný cestováním časem, roztodivnými vynálezy a paradoxy, jakož i detektivní linkou a motýlím efektem. Hlavním hrdinou je geniální mladý vynálezce Lewis, který se rozhodne sestrojit stroj na vyvolání myšlenek. Namísto toho se dostane do budoucnosti a setká se s podivnou rodinou Robinsonových…

Croodsovi

TOPku nám uzavírá první díl Croodsových. Ti si žijí v relativním pravěkém pohodlí uvnitř své rodinné jeskyně, když je jejich špeluňka zničena během přírodní katastrofy. Na místě bývalého domova se objevuje vstup do nového, zatím nepoznaného světa. Studio Dreamworks nabídlo fantastickou cestu za poznáním unikátní fauny a flóry prehistorických časů okořeněnou o šílené kousky členů Croodsovic rodiny.

A jaké jsou vaše oblíbené kreslené rodinky? Pokud jste je v TOPce nenašli, napište nám do komentářů!