Krasinského pokračování hororového Tichého místa míří po ročním odkladu do kin

Foto: Paramount Pictures

Kolísavá pandemická situace v zahraničí vedla v uplynulém roce k řadě posunům premiér snímků jako je bondovka Není čas zemřít, Black Widow nebo Rychle a zběsile 9. A stejný osud potkal i mrazivý sequel Tiché místo: Část II, který měli diváci původně mít šanci zhlédnout již loni v březnu, a pak v září. Ani jeden termín nevyšel, ale film si již na konci května „odbyl“ svou premiéru ve Spojených státech. A vzhledem k rozvolnění opatření v českém prostředí to vypadá, že bychom se hororu o mimozemských tvorech s extrémně citlivým sluchem mohli dočkat také.

John Krasinski se po smrti své postavy otce Leea Abbotta v dalším snímku již jen mihne prostřednictvím flashbacků z období, kdy se ve městě objevila blíže nepopsaná násilná stvoření, která začala bez milosti likvidovat všechnu lidskou populaci. Přežít se podařilo jen hrstce statečných, přičemž klíčovou vlastností k fungování v novém prostředí se stala schopnost být co nejtišší. Jeho žena Evelyn je tak vydána na pospas osudu, když je nucena opustit domov společně se třemi dětmi. Mladá vdova, která dokázala v trýznivých podmínkách téměř bez hlásky absolvovat domácí porod, vede svou hluchou dospívající dceru, syna a novorozeně vstříc neznámému, aby našla další přeživší. Po cestě potkávají kromě cynického samotáře Emmetta další spoluobčany, přičemž zjišťují, že smrtelným nebezpečím pro ně zdaleka nejsou jen vraždící mimozemšťané.

Foto: Cinemart

Produkce sequelu se opět nesla v „rodinném“ duchu, Krasinski se již podruhé zhostil pozic režiséra i scénáristy a role ovdovělé Evelyn byla přiřčena Emily Blunt, která je Krasinského manželkou i mimo plátno. Ve snímku se také znovu objeví i sluchově znevýhodněná herečka Millicent Simmonds, jejíž hluchá postava Regan Abbottovým díky komunikaci ve znakové řeči usnadnila šance na přežití. Nově se fanoušci mohou v obsazení těšit na Cilliana Murphyho coby Emmetta, a také na Djimona Hounsoua.

Dalším argumentem pro zhlédnutí Tichého místa: Část II může být jeho kasovní úspěch právě ve zmiňované Americe. Tam si snímek v první červnové úterý vydělal 4,2 milionu dolarů, což je nejvýdělečnější úterý pro Paramount Pictures od před-covidové premiéry Ježka Sonica. Ani Nolanův Tenet od konkurenčního Warner Bros. si nevedl tak dobře. Ačkoliv zde je potřeba zohlednit, že toto sci-fi vstoupilo do kin nehledě na nepříznivé epidemiologické podmínky, které vedly k zavření téměř všech multikin v New Yorku či Kalifornii. V České Republice by mělo mít pokračování Tichého místa premiéru 10. června.