Nejlepší filmy Billa Murrayho

nejlepší filmy bill murray

Výborný herec a ještě lepší komik Bill Murray včera oslavil své 70. narozeniny. Na jeho počest jsme vybrali nejlepší filmy, ve kterých vystupuje, napříč celou jeho kariérou.

A co Bob?

Bill Murray a jeho nejlepší filmy

Dobrá filmová komedie je čím dál vzácnějším zbožím a nezřídka za ní musíme putovat řadu let do minulosti. Snímek režiséra Franka Oze – A co Bob? vznikl na začátku 90. let a ve své době nebyl náležitě oceněn (do našich kin se např. vůbec nedostal). Titulní postava, pacient s mnoha fobiemi Bob Wiley (výborný Bill Murray) se natolik upne na věhlasného psychiatra Lea Marvina (Richard Dreyfuss), že se k němu během jeho dovolené prakticky nastěhuje.

Ed Wood

Bill Murray a jeho nejlepší filmy

Snímek, který natočil proslulý režisér Tim Burton podle biografické knihy Rudolpha Greye, zastihuje Eda Wooda v 50. letech, v jeho nejplodnějším a nejšťastnějším období, kdy dával dohromady svůj bizarní tvůrčí tým a kdy točil svá nejvýznamnější díla. Komediálně laděný „film o filmu“ vyniká mimořádně starostlivou péči o atmosféru i o dobové detaily (včetně dokonalé evokace nezapomenutelných scén z Woodových filmů). Scénárista a režisér Edward D. Wood, Jr. patří mezi nejbizarnější postavy hollywoodských dějin. Bill Murray se zde objevuje v roli transvestity Bunnyho.

Krotitelé duchů

Bill Murray a jeho nejlepší filmy

Hejna malých zelených duchů, strašidla a paranormální jevy se začínají objevovat v New Yorku. Kdo může ochránit lidi před těmito nadpřirozenými bytostmi? Pouze tři nezaměstnaní parapsychologové. Dávají se dohromady a vytvářejí tým lovců duchů. Vybaveni ektoplazmovými kanóny, pastmi na duchy a speciálním vozidlem bojují proti přesile slizských oblud. Bill Murray zřejmě ve své nejslavnější roli.

Krotitelé duchů II

Bill Murray a jeho nejlepší filmy

Krotitelé duchů už jsou dobří snad jen pro předškolní děti, kterým vypráví strašidelné historky o chytání duchů a zpívají svoje písničky. Nikdo je už nepotřebuje, a tak už je nikdo ani nebere vážně. Ale to všechno jen do chvíle, než se ve městě objeví „sliz, který se živí špatnou náladou“. Jen naši odborníci na lapání duchů a věcí nadpřirozených se mu dokáží postavit…

Miluj souseda svého

Nejlepší filmy Billa Murrayho

Vincent (Bill Murray) je stárnoucí válečný veterán jak se patří – mrzutý a nepříjemný na všechny lidi. Když se do sousedního domu nastěhují noví sousedé, jeho poklidný život se obrátí vzhůru nohama a on má najednou každý den na krku 12letého kluka. Ačkoliv je Vincent cynik, který sází, miluje whisky a dost často navštěvuje striptýzové kluby, nakonec se z něj stane ten nejlepší přítel pro chlapce, který se právě vyrovnává s rozvodem svých rodičů, novou školou a novým životem.

Na Hromnice o den více

Nejlepší filmy Billa Murrayho

Televizního moderátora počasí Phila Connorse (Bill Murray) zastihne cestou do pensylvánského městečka Punxsutawney, kam jede natočit reportáž o každoročních oslavách Hromnic, ohromná sněhová kalamita. Od té chvíle se ocitne lapen v časové smyčce, která ho nutí neustále se probouzet do stejného dne, a to 2. února. Ve svém světě každý den naráží na ty samé lidi, kteří si však neuvědomují, že se Hromnice dokolečka opakují. To mu dává jistou výhodu – může tak zjistit, co žena od muže očekává, a další den se chovat přesně tak, aby na ni udělal dojem.

Tootsie

Nejlepší filmy Billa Murrayho

Neúspěšný herec v roli úspěšné herečky, to je Dustin Hoffman v jedné ze svých nejzábavnějších rolí. Dustin Hoffman hraje Michaela Dorseyho, schopného herce, respektovaného jeho kolegy. Ale díky své reputaci náladového herce nemůže získat práci. Jednoho dne dostane nápad. Když nemůže dostat práci jako muž, proč to nezkusit jako žena. Začne se vydávat za Dorothy Michaelsovou a dokonce vyhrává konkurs na roli v televizním seriálu. Brzy se tento pořad stává známým po celé Americe a začne se dít spousta věcí. Bill Murray v roli Hoffmanova spolubydlícího.

Zlomené květiny

Nejlepší filmy Billa Murrayho

Don Johnston (Bill Murray) je zapřisáhlý starý mládenec, jehož právě opustila jeho poslední láska Sherry. Nedá se tím vyrušit, odhodlán dál trávit čas své předčasné penze před televizí. Když ale dostane záhadný dopis, naznačující anonymně, že s některou z četných bývalých lásek má dospělého syna, je nucen přece jen se zamyslet nad minulostí. Poháněn spíš svým sousedem a kamarádem Winstonem, který si rád hraje na detektiva, než vlastní zvědavostí, vydá se nakonec Don pátrat, která z jeho někdejších milenek by mohla být autorkou dopisu a matkou jeho syna.

Ztracené město

Nejlepší filmy Billa Murrayho

Andy Garcia vzdává ve svém celovečerním režijním debutu hold rodné Kubě. Vyprávění se odehrává v Havaně v roce 1958 – v době, která některým přála, ale pro jiné byla nešťastným obdobím spojeným s vládou diktátora Batisty. Radikální revoluční proměny spjaté s osobností Fidela Castra ovšem pro hrdinu vyprávění, jímž je majitel nočního hudebního klubu El Tropico Fico Fellove, znamenají drastickou změnu. Muž spjatý s životním stylem své bohaté rodiny a společenské třídy se jen bolestně loučí s představou, že možná navždy zaniká třpytivý a elegantní svět, v němž vyrůstal a který pro něj symbolizuje hudba… Bill Murray v komické vedlejší roli.

Ztraceno v překladu

Bill Murray a jeho nejlepší filmy

Moderní Tokio ve své supervelkoměstské anonymitě. Agresivní, pulzující, nevšímavé, fascinující, zábavné i odtažité… Cizí – alespoň pro dva Američany, kteří se tady náhodou ocitnou ve stejnou dobu – a ve stejném hotelu. Herec Bob (Bill Murray) má v Tokiu natáčet reklamu na whisky, o hodně mladší Charlotte doprovází manžela fotografa. Oba si tady připadají ztracení, nerozumějí jazyku, kultuře; oba mají spoustu času – a oba trpí nespavostí. Náhodné setkání, pár společných dní a pocit blízkosti pomáhají oběma překlenout osamění v neznámém prostředí – a možná oba dva získají i něco navíc…

Život pod vodou

Bill Murray a jeho nejlepší filmy

Seznamte se se Stevem Zissouem (Bill Murray), legendárním podmořským badatelem, notorickým chvástalem a mužem, proslaveným po celém světě díky svým dokumentárním pořadům o bujném životě v modrých hlubinách. Slavnému oceánografovi však osud v poslední době příliš nepřeje – jeho nejlepšího přítele a dlouholetého spolupracovníka Estebana nedávno sežral hladový žralok jaguáří a o Zissouovi se začíná proslýchat, že pomalu ztrácí životní elán. V tom se však zničehonic objeví jižanský gentleman Ned Plimpton (Owen Wilson), který tvrdí, že by mohl – ale také nemusel – být Steveovým dlouho ztraceným synem, jehož nikdy neměl šanci poznat.