Nejlepší katastrofické filmy

nejlepší katastrofické filmy

Dobré katastrofické filmy se nerodí často. Přesto se nám podařilo poskládat devatenáct nejlepších. Nejlepší katastrofické filmy od Rolanda Emmericha až po psychologický thriller Larse von Triera čekají v dnešním přehledu.

2012

Katastrofický film 2012

Na Emmerichovy velkolepé megalomanské záběry se fakt dobře dívá. Nicméně to je pro tento film jediný výraznější přínos. Dějově je to stále a tatáž Rolandova ohraná písnička a už mu to nejsem ochoten nějak dále výrazně tolerovat. A proto říkám, že toto bylo opravdu naposled, co mu americký heroismus a typický závěr žeru. (Ivan Butko)

33 životů

Katastrofický film 33 životů

V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas.

Armageddon

Katastrofický film Armageddon

Psal se rok 1998 a léto slibovalo dva velké blockbustery. Godzilla se zlatým písmem do historie kinematografie nezapsala, ale její konkurence, hvězdně obsazený, po Top Gunu nejvíce proamerický film s biblickým názvem Armageddon, se stal klasikou přes všechen sentiment a klišé, který obsahuje. Byl to ten film, na který vezmete holku při prvním rande, během první scény se závanem romantiky ji dáte ruku na rameno a je vaše. Michael Bay si dva roky po úspěchu snímku Skála, se Seanem Connerym a Nicolasem Cagem, vybral další hollywoodské eso jménem Bruce Willis, čímž prakticky předurčil Armageddon k úspěchu. (Jan Bureš)

Deepwater Horizon: Moře v plamenech

Katastrofický film Deepwater Horizon: Moře v plamenech

20. dubna 2010 došlo v Mexickém zálivu na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon k jedné z největších člověkem způsobených katastrof na světě. Tento příběh popisuje odvážné muže a ženy, kteří svým hrdinstvím zachránili životy na palubě a navždy změnili osudy mnoha lidí. V hlavní roli Mark Wahlberg.

Den nezávislosti

Katastrofický film Den nezávislosti

Klasická popcornovka devadesátých let, která ve své době uchvátila bombastickými efekty a pro hrdé Američany přidala ještě pořádnou (někdy až roztomile naivní) dávku patriotismu. Režisér Roland Emmerich světu představil útočné mimozemšťany, kterým se brání celé lidstvo, nehledě na národní, etnickou, náboženskou či genderovou příslušnost. Zdařilé efekty, sympatické obsazení a nenáročný děj byly kombinací, která diváka toužícího po tom jen „vypnout“ naplno uspokojila. A to tak, že jsme se mohli dočkat i pokračování. (Daniel Birgus)

Den poté

Katastrofický film Den poté

Opět slavný ničitel Roland Emmerich. Přírodní živly pustoší polovinu planety a sedmnáctiletý Sam (Jake Gyllenhaal) uvízl v knihovně v New Yorku, ze které ho přichází vysvobodit jeho neohrožení otec s tváří Dennise Quaida. Dokonalé filmové triky (především ničivá vlna je fantastická) zabírají i v tomto případě a především díky nim se tento katastrofický snímek může pyšnit poměrně slušnými výnosy z celosvětově zaplněných kin. Občas je totiž velmi příjemné vypnout u filmu mozek a vychutnávat si katastrofické záběry, kterých se snad nikdy ve skutečnosti nedočkáme. (Martin Steinbach)

Dobrodružství Poseidonu

Katastrofický film Dobrodružství Poseidonu

Příběh obrácené zaplavené lodi byl zfilmován a zparodován už tolikrát, že nelze ani všechny vyjmenovat (parodovali i Simpsonovi). Tahle verze je ale dle mého názoru nejlepší, zejména kvůli velmi dobrým hereckým výkonům. Dnes už tedy lehce klaustrofobická klasika, kterou každý viděl a každý také zná píseň, která filmu vynesla Oscara – The Morning After. (Anna Svatková)

Dokonalá bouře

Katastrofický film Dokonalá bouře

Živly nemají slitování. Pocítíte jejich zuřivost. Atlantik se vzdouvá v třicetimetrových vlnách. Vítr zuří na maximum! V říjnu 1991 se tři povětrnostní fronty – mezi nimi i hurikán Grace – srazily v dosud největší zaznamenané bouři, meteorology nazvané „Dokonalá bouře“. Ve filmu Dokonalá bouře posádka rybářské lodi Andrea Gail bojuje s nejmocnějšími živly, jaké kdy příroda uvolnila ze řetězu…

Drtivý dopad

Katastrofický film Drtivý dopad

Jediný film ze seznamu, který režírovala žena (Mimi Leder, známá především jako tvůrkyně TV seriálů nebo filmu Pošli to dál) a zároveň nejvýdělečnější film roku 1998. Zápletka je jednoduchá: k Zemi se blíží meteorit, který zcela jistě vyhladí všechno živé. Lidstvo se tedy v hrůze spojí a začne stavět podzemní kryty, které by měly pomoci tragédii zvládnout. Zahráli si zde mimo jiné i Elijah Wood nebo Morgan Freeman. (Anna Svatková)

Dukla 61

Katastrofický film Dukla 61

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století.

Melancholia

Katastrofický film Melancholia

Svatební veselí a všeobecnou sváteční náladu na starobylém venkovském sídle zakalí náhlá hrozba v podobě rudé planety s názvem Melancholia, která vystoupila zpoza slunce a s níž hrozí Zemi bezprostřední srážka. Režisér Trier je pověstný precizně gradovanou atmosférou s neočekávanými zápletkami i zvraty, které ústí do ještě neočekávanějšího konce.

Nic nás nerozdělí

Katastrofický film Nic nás nerozdělí

Příběh filmu Nic nás nerozdělí je natočen podle skutečných událostí jedné rodiny, která při dovolené v roce 2004 přežila ničivou vlnu tsunami. Henry Bennett se svou ženou Mariou a jejich třemi syny plánovali prožít klidnou klidnou dovolenou v Thajsku. Do luxusního resortu přijíždějí na Štědrý večer, aniž by tušili, že o dva dny později celou jihovýchodní Asii pohřbí obří vlna tsunami. Voda smete vše, co se jí připlete do cesty, a rozdělí i prchající rodinu. Přestože všichni řádění vodního živlu přežijí, vyhráno zdaleka nemají, protože najít jeden druhého nebude snadné. (Michaela Pavlisová)

Okrsek 49

Katastrofický film Okrsek 49

Vzrušující a působivý film „Okrsek 49“ vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (Joaquin Phoenix), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (John Travolta) a svou druhou rodinu – ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto.

Přežít

Katastrofický film Přežít

V pořadí druhý režisérský počin Franka Marshalla, jenž je hlavně producentem, zpracoval téma podle skutečné události o uruguayském národním rugbyovém týmu, který byl na palubě letadla, jež v roce 1972 ztroskotalo v Andách. Havárii někteří členové kádru přežili, ale moc šancí na záchranu neměli. Dva z nich se proto rozhodli, že přejdou Andy a dojdou pro pomoc. Ostatní zůstali a snažili se přežít, a to i za cenu kanibalismu. (Lukáš Vaněk)

Rozpoutané peklo

Katastrofický film Rozpoutané peklo

Noční můra z mých dětských let, v hlavní roli s Piercem Brosnanem. Malé městečko kdesi v Americe zaplaví láva z vedle stojící sopky. Samozřejmě, že prognózy místních vědců opět nikdo nebere vážně, a tak je nadcházející katastrofa opravdu nečekanou. Absolutně bez okázale velkolepých scén, ale přesto dost slušný napínavý thriller. (Anna Svatková)

Skleněné peklo

Katastrofický film Skleněné peklo

Výborně obsazený film, ve kterém hrály snad všechny největší hvězdy tehdejší doby (Paul Newman, Steve McQueen, William Holden, Fred Astaire a další). Děj se odehrává v nejvyšším patře skleněného mrakodrapu, odkud po požáru v nižších patrech není úniku. Klasika nejklasičtější, ve svém žánru nepřekonaná – drsní muži zachraňují slabé ženy, výbuchy, plameny, létající výtah. Co víc si přát? (Anna Svatková)

Titanic

Katastrofický film Titanic

Je velmi těžké psát o něčem, o čem už bylo vše napsáno. Ovšem vynechat tento 11oscarový film, to bych musela být slepá. Film, na motivy skutečné události – zkázy lodi Titanic, která uprostřed Atlantiku narazí do ledovce, se odehrává v roce 1912. Za vše mluví už jen tři slavná jména – James Cameron, Leonardo DiCaprio a Cate Winslet. Romantika, u které nezůstane jedno oko suché. (Anna Svatková)

Twister

Katastrofický film Twister

Scénárista Michael Crichton, který své umění poprvé předvedl v Jurském parku (1993), se tentokrát pustil do katastrofy poněkud větších rozměrů. Vynikající efekty a zvuk z tohoto filmu vynesly dokonce dva Oscary. Jak už je z názvu patrné, jde o tornádo, které ničí vše, co mu přijde do cesty, včetně domů, traktorů, kraviček a jiných věcí. V hlavní roli vědkyně, která zachraňuje svět, se představuje Helen Hunt. (Anna Svatková)

Vlna

Katastrofický film Vlna

Milovník katastrofických filmů z hollywoodské produkce se rozhodl přenést mustr a veškerá klišé s nimi spojenými do norského prostředí. Režisér Roar Uthaug nepřišel s ničím novým. Ani se nesnažil. Na filmu jde vidět, že strávil několik desítek hodin pečlivou studií snad všech katastrofických snímků, které za velkou louží vznikly. Čím jen začít… Máme tu rodinu, které sice všechno klape, ale synovi se zkrátka nelíbí, že by se měl stěhovat a dává to tátovi pěkně najevo. Linka otec-syn má samozřejmě klasické hollywoodské rozuzlení. (Lukáš Vaněk)

Zemětřesení

Katastrofický film Zemětřesení

Zemětřesení katastrofálních rozměrů rozpárá Jižní Kalifornii napříč. Los Angeles je srovnáno se zemí. Životy jeho obyvatel se změní jednou provždy. Superhvězdné obsazení v čele s Charlesem Hestonem v roli Stewarta Graffa, stavebního inženýra. Film obsahuje jedny z nejúžasnějších speciálních efektů, které se kdy na filmovém plátně objevily.