X-Men filmy seřazeny od nejhoršího po nejlepší

nejlepší x-men filmy

Ještě předtím, než kina vezmou útokem nespočetněkrát odložení Noví mutanti, připomeňme si, jakou radost nám dělaly a nedělaly X-Men filmy. Seřazeno od nejhoršího po nejlepší film.

X-Men: Dark Phoenix

X-Men: Dark Phoenix

Při běžné záchranné výpravě ve Vesmíru je Jean po sledu nešťastných událostí vystavena neznámé síle, s níž kontakt doteď nikdo nepřežil. Ačkoliv se talentovaná mutantka zpočátku jeví, jako že je v pořádku, temná energie, které byla vystavena, jí začíná postupně zatemňovat mysl. Poslední film ze světa X-Men debutujícího režiséra Simona Kinberga je bez debat nejhorším filmem bohaté a jinak úspěšné série. Velký přešlap vedle. Od obsazení hlavní hrdinky až po slaboučký scénář. Kam se poděly časy Bryana Singera?

Wolverine

Wolverine

Zmařená šance, která selhává na scenáristických nedostatcích a zmatené režii. Dramatická rovina nefunguje a má blbou pointu ( „Jsem Wolverine“). Akci je málo a když už, tak nestojí za moc. Těšili jsme se na hlubší film. Problémy přijetí mutantů do společnosti ve všech čtyřech X-Men filmech jsou perfektně zpracovány. Když se ale dostane na scénu jednotlivec, je to špatné. Samozřejmě, že film baví jak jen akční letní flák může, nezbavíte se však pocitu, že film je skutečně jen na vyplnění času mezi dvěma dalšími X-Men snímky, a to hlavně pro to, že je potitulková scéna suverénně nejlepší věc na celém filmu. (Dávid Gajdoš)

X-Men: Apokalypsa

X-Men: Apokalypsa

„Třetí díl je nejhorší, “ tvrdí jedna z postav. V tomto případě má bohužel pravdu, protože noví X-Meni jsou jedním z nejzbytečnějších sequelů za poslední roky. Singer jako by zapomněl na všechny klady jeho filmů o mutantech a naservíroval bezduchý snímek plný destrukce s naprosto otravným záporákem, jehož cílem je obehrané zničení světa. Takovou apokalypsu nezachrání ani jinak skvělí Fassbender a McAvoy. (Lukáš Vaněk)

X-Men: Poslední vzdor

X-Men: Poslední vzdor

Ratner si to pojal po svém a spolupráce s Anthony Healdem se mu asi natolik líbila z Red Dragona, že ho musel obsadit i do X-Mena. Jinak, zábavná podívaná, která lehce přesáhne hodinu a půl. Nadupaný snímek, který si na nic nehraje a jedinou jeho devízou je rychlý slet událostí podporovaný úžasnými efekty. Hugh Jackman jako vždy skvělý, stejně tak Ian McKellen. Ratner přišel bavit a snad i on musel vědět, že na rozsáhlé vyprávění se Singerovým zápalem byl sakra krátký. (Radek Neuman)

X-Men Origins: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine

Bylo jen otázkou času, kdy dostane nejpopulárnější X-Men vlastní film. A toho se skutečně dočkal. Dozvěděli jsme se tak ještě více o jeho rodině, historii a zjistili jsme, že je ještě starší, než jsme si mysleli. V očích fanoušků však tvůrci neodvedli dobrou práci a Loganova první samostatná pouť bývá řazena k tomu nejslabšímu ze světa mutantů. Velkou míru na tom má i zprznění velice oblíbené postavy – Deadpoola. Ten se sice vykoupil velice zdařilou loňskou únorovou jízdou, ale zde byl trapnou parodií sebe sama. (Daniel Birgus)

Deadpool 2

Deadpool 2

Tohle se prostě povedlo. Řekněme si to jednoduše; pokud se vám líbila jednička, bude se vám s nejvyšší pravděpodobností velice líbit i dvojka. Deadpool 2 dokázal naprosto splnit valná očekávání v něj vkládaná. Nejen že si udržel spád prvního dílu, dokázal si podržet i schopnost sem tam překvapit (i když celkový wow moment v tomto případě samozřejmě valný už nebude) a neskutečně zábavnou odlehčenou nahláškovanost, pro kterou to užvaněné individuum řada z nás miluje. Z bezpočtu vtipů a gagů si jistě i vy najdete řadu těch, co vám sednou a za sebe mohu rozhodně říci, že minimálně ona legendární scéna z filmu Základní instinkt už po zhlédnutí Deadpoola 2 nikdy nebude stejná. (Tomáš Lesk)

Deadpool

Deadpool

Celkově je Deadpool splněným snem každého komiksového fandy, co ho zná. Je sice přímočarý a občas má nějaké ty mouchy, ale to vůbec nevadí. Jeho hlášky, vtip, nadsázka a vybočení ze zakrnělých pravidel komiksového universa dělají ze snímku unikátní podívanou, kterou si jistě užijete. V době, kdy se na plátnech prohání temní hrdinové s morálními zásady, působí pokřivený antihrdina jako oáza. A jedna rada – neodcházejte hned po konci filmu, nebudete litovat. (Daniel Birgus)

X-Men: Budoucí minulost

X-Men: Budoucí minulost

Singer se vrátil k X-Men universu s velkou sebejistotou a důslednou prací s postavami a dějem, který dokázal v klidu ukočírovat. Days of Future Past propojuje dosud vytvořený mutantský svět a ukazuje, že se svým pojetím stále ještě odlišuje od ostatních komiksovek, ale už ne tak výrazně, jak tomu bylo u X-Men 2, když byl tento žánr na pomyslných začátcích. Rozhodně to není nejlepší díl série, ale určitě je to zatím nejlepší blockbuster letošní sezóny. (Roman Toupal)

X-Men

X-Men

Film, který vrátil po Batmanovi a Robinovi komiksovým filmům vážnost. A ne ledajakou. X-MEN je obstojně zvládnutou komiksovou adaptací, která tlačí na pilu přesně tam, kde má a povoluje a nechává volně plynout tempo také tam, kde má. Bryan Singer dokázal, že má-li vizi, do které mu moc nekecají producenti, umí ji směle a bez studu zhmotnit. (Ivan Butko)

X-Men 2

X-Men 2

Podle mnohých vůbec nejlepší díl série o mutantských superhrdinech. Tvůrci vycítili, jak velký potenciál má regenerující se bijec, a tak na něm postavili v podstatě celý příběh zabývající se jeho minulostí. Kanadský rváč zde dostal pořádnou porci prostoru a světu dokázal, že je mnohem komplexnější postava, než se na první pohled zdá. (Daniel Birgus)

Logan: Wolverine

Logan: Wolverine

Jak už mnohokrát zaznělo, Logan není klasická komiksová akční podívaná a je přirovnatelnější spíše k žánru westernu a road movie. X-menovský aspekt filmu by byl snadno nahraditelný, jelikož téma „jinakosti“, které dominovalo X-Men sérii zde není dominantní. V žádném případě to ale není mínus nebo něco, co by se mohlo Loganovi vytknout. Přesně jak řekl Hugh Jackman: Logan je film, který byste pustili někomu, kdo by Vás požádal o jediný film s Wolverinem. Logan totiž má všechno, co Wolverine představuje: zklamání, žal, naději, oběť. (Jana Trnková)

X-Men: První třída

X-Men: První třída

V rámci komiksových adaptací vysoký nadstandard, v rámci letních blockbusterů malý chytrý film mezi velkými přeplácanými blbostmi (Transformers 3, Green Lantern…) a v rámci X-Men univerza příjemný návrat k Singerovým kořenům. Dialogy mezi Professorem X a Magnetem mají sílu, akční vsuvky jsou vkusně dávkovány po celou dobu stopáže, emoce lítají všude kolem a i ten křehký sociologický otazník zde má své pevné místo. První třída funguje skvěle sama o sobě, lišácky hraje na nostalgickou strunu různými narážkami a odpálila opět zájem o mutanty, což jsem po příliš popcornové trojce a Wolverinovi ani nedoufal. Fassbender je správný badass, konec se může směle rovnat se zrozením Darth Vadera a cameo Hugh Jackmana zase scénce v kostele z Expendables. (Radek Neuman)