Točit podle Kinga budou Stiller i Aronofsky

Stephen King je jedním z největších amerických romanopisců dneška. Dost možná se taky jedná o nejčastěji adaptovaného autora. Dle jeho (převážně hororových) děl už byly natočeny (některé i několikrát) takové pecky jako Zelená míle, Misery, Carrie, Vykoupení z věznice Shawsank, Osvícení, To, Řbitov zviřátek, a takto by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho. To však neznamená, že by se množství předloh, kterým by se chystala filmová varianta, nějak snížil. Naopak. Nedávno byly oznámeny hned tři další. O jaké projekty se tedy jedná?

Král moderního hororu ani po sedmdesátce nikterak nezpomaluje v úctyhodném tempu, jakým pravidelně obohacuje svět o své knihy. Průměrně vydá dvě knihy ročně. Nedávno vydal sbírku několika dosud nepublikovaných novel, nazvanou If It Bleeds (český překlad zatím vzhledem k nedávnému vydání nemá). A právě z této knihy mají vycházet následující adaptace.

Zaměřili se na ně velmi známí hollywoodští producenti. První z adaptovaných bude novela Rat, které se jak z postu producenta, režiséra tak herce v hlavní roli ujme Ben Stiller. Rat vypráví příběh frustrovaného spisovatele, který uzavře faustovskou dohodu s krysou a obětuje život milované osoby, aby tak překonal tvůrčí blok.

Na další příběh z knihy, nesoucí název The Life of Chuck se podívá a bude produkovat známý režisér Darren Aronofsky (stojící kupříkladu za poměrně nedávno natočeným filmem matka!). Tato novela se soustředí na muže ve středním věku, jehož život je rozdělen do několika nadpřirozených kapitol a je vyprávěn pozpátku, tedy od jeho úmrtí až po dětství, strávené v domě, kde straší.

Nu a o třetí adaptaci se postará Ryan Murphy, který pro tento účel spojí síly se studiem Blumhouse a s Netflixem při natočení díla Mr. Harrigan’s Phone, u kterého je už známo jméno adaptujícího režiséra, který by se měl postarat i o scénář – John Lee Hancock (Zrození šampióna). Příběh poslední adaptované novely se soustředí okolo chlapce, který se spřátelí se starším milionářem, po jehož smrti je s ním mladík nadále schopen komunikovat pomocí zařízení, s nímž byl boháč pohřben.

Poslední, čtvrtý příběh ve sbírce adaptaci nedostane z toho důvodu, že přímo navazuje na knihu Outsider, jež se již dočkala seriálového zpracování od HBO s Brendanem Gleesonem v hlavní roli. Proto je možné, že tento příběh již zadaptuje seriál.

Realizace projektů zatím není stoprocentní, nicméně vše vypadá velice nadějně. Tak držme palce, bylo by o co stát.