Severská filmová zima 2020

Filmový festival Severská filmová zima se letos vrátí již po desáté a fanouškům představí to nejlepší z kinematografie severských a pobaltských zemí. Jubilejní ročník festivalu zavítá v průběhu února a března do 20 kin. Opět přináší množství zajímavých snímků z Finska, Švédska, Dánska, Norska, Islandu a Litvy.

Slavnostní zahájení proběhne ve čtvrtek 13. 2. 2020 v 18 hodin v pražském kině Lucerna. Úvodním snímkem bude finské drama Role člověka, natočené na motivy stejnojmenné knihy od Kariho Hotakainena. Pekka tvrdí svým rodičům a sestrám, že je úspěšný businessman, ale přitom u cizích lidí žebrá o peníze a zbytky jídla. Co se stane, když rodiče přijedou navštívit své děti?

Do Finska nás zavede i hvězdně obsazený snímek Nicota. Komediální drama vypráví o milostných vztazích naší doby. Drama Time Out se věnuje proměnám problematického vztahu otce a syna. Země naději je milostný příběh, odehrávající se ve Finsku v letech 1945 – 1952. Snímek popisuje vliv žen při obnově země během války i po ní. Romantická komedie Psi nenosí kalhoty je filmem o tak trochu jiné lásce, ve kterém si zahrála i naše česká herečka Ester Geislerová.

Novinkou z Dánska je komedie s hororovými prvky Mrtvé nechte spát. Ochrana před armádou zombie může být stejně problematická, jako začátek středoškolského románku. Za pozornost jistě stojí i norský historický snímek Králův nesouhlas. Životopisné drama, inspirované skutečnými událostmi.

Švédský thriller Videoman vypráví příběh dvou alkoholiků se zájmem o videokazety a zoufalém honu na zloděje vzácné videonahrávky. Fénix je rodinným dramatem o mentálně nestabilních příbuzných a tragédii, kterou je třeba uchovat v tajnosti.

Letošní ročník divákům nabídne opravdu rozmanitou podívanou. Pokud vás festival zaujal, nebo jste jeho pravidelnými návštěvníky, tak se můžete (do 10.2.) zúčastnit soutěže o lístky na Severskou filmovou zimu.