Between Fjords: Čeští bratři zažívají zimní dobrodružství v novém dokumentu

Věřím tomu, že každý z nás má alespoň jeden velký sen, který se však na první pohled může zdát nesplnitelný. Ať už jde o cestování, velkou rodinu, bohatství nebo třeba život v cizině. Nový dokument Between Fjords nám snílkům dává naději, že každý sen se dá splnit, stačí jen si za ním jít.

Dvojčata Filip a Lukáš jsou rodáci z Beskyd. Lásku k zimě a sněhu mají v krvi již od narození. Jejich největším životním snem bylo lyžovat a surfovat co nejseverněji to jde. Proto se jednoho dne rozhodli si svůj sen konečně splnit a odcestovali na sever Islandu. Zářivá krása zimního Islandu je natolik okouzlila, že se tam usadili natrvalo. V nové zemi poznávají také spoustu nových přátel, dokument sleduje jejich cestu za dobrodružstvím, poznáváním nové země, ale hlavně za splněním snu.

V dokumentu se setkáváme s dalšími obyvateli Islandu, kteří nějakým způsobem ovlivní životy bratrů. Potkávají se s dalším českých rodákem, fotografem Petrem Hrickem, kterému pomohou poté, co byl okraden. Jejich nejlepším přítelem se stává Vidir, místní surfař, ten ovlivní jejich další putování. Potkávají rovněž místního profesionálního surfaře Heidara Logika, se kterým bratří okamžitě zatouží surfovat po ledových vodách.

Režie dokumentu se ujal zkušený dokumentární režisér Martin Smékal, který se věnuje hlavně témátu surfování. Natočil už mnohé úspěšné dokumenty, jako jsou kupříkladu Choose Your Wave nebo No Wave Back. Rovněž za svou práci získal několik ocenění na světových filmových festivalech.

Premiéra dokumentu je prozatím stanovena na květen 2020.