Maják: Málem neuvedený kousek temného filmového umění?

Díky prozíravosti kin Aero, Bio Oko a Světozor se můžeme těšit na uvedení kvalitního filmu, který by se jinak do širší distribuce vůbec nedostal. Pojďme si tedy blíže představit očekávaný snímek režiséra Roberta Eggerse (který oslnil diváky originálním, archaickým hororem Čarodějnice), v jehož mysteriózním hororu ztvárnili hlavní role Robert Pattinson a Willem Dafoe.

Jisté je, že se můžeme těšit na takřka lovecraftovsky laděný propad do šílenství v úchvatném černobílém provedení a retro čtvercový formát (1.19:1) spolu s archaickou angličtinou jsou výtečnou kombinací, směle podkreslující a doprovázející herecký koncert dua titulních aktérů. Zrádná tajemství a podobně jako příliv stoupající hutná atmosféra nenechají nikoho na pochybách, že tento horor o dvou strážcích majáku má rozhodně silný potenciál nabídnout divákovi pohlcující filmový zážitek.

„Režisér a scenárista Robert Eggers, který na sebe strhl pozornost žánrových fanoušků i vyznavačů artových sfér debutem Čarodějnice, opět spřádá důmyslně vystavěné dílo, které provází pověst strhující divácké podívané, osobité autorské vize i hypnotického klaustrofobního dramatu. Robert Pattinson a Willem Dafoe podávají fenomenální výkony coby strážci titulního majáku ve vyprávění zasazeném na konec devatenáctého století. Soužití větrem a lety ošlehaného, i notně vypitého námořníka a jeho nového nezkušeného asistenta se začne propadat do šílenství a paranoie, zatímco novic poodkrývá okolnosti záhadného osudu svého předchůdce. Strhující kompozice černobílé kamery v kombinaci s precizní zvukovou režií utvářejí přízračnou, ale současně uhrančivou atmosféru, do které se spolu s postavami propadnou také diváci. Eggers vytvořil vrcholně estetickou a všechny smysly atakující podívanou, která v sobě snoubí vytříbenou krásu i dravou krutost.“

Film Maják exkluzivně na velkém plátně vybraných kin

Jeden z nejvýraznějších snímků uplynulého roku Maják (The Lighthouse) se nedočká klasického distribučního uvedení v České republice. Přesto fanoušci filmu nebudou ochuzeni o možnost zhlédnout vizuálně působivý Maják na velkém plátně, protože pětice spřízněných kin si domluvila práva na exkluzivní promítání filmu, a to v průběhu ledna 2020. Maják je druhý celovečerní snímek Roberta Eggerse a již před premiérou na festivalu v Cannes platil za jeden z nejočekávanějších titulů roku. Nyní se na doklad svých kvalit objevuje v bilančních žebříčcích nejlepších filmů filmové sezony 2019. Černobílý film odehrávající se na izolovaném ostrově v Nové Anglii na konci 19. století vypráví příběh strážce majáku a jeho asistenta, v hlavních rolích excelují herci Willem Dafoe a Robert Pattinson. Maják uvedou pražská kina Aero, Bio Oko, Světozor, královohradecké kino Bio Central a brněnské Univerzitní kino Scala.

Snímek Maják, jenž budil zájem již od letošního května, tedy od svého promítání na festivalu v Cannes a jehož umělecké kvality vyzdvihovala zahraniční média, se české distribuce nedočkal. Poptávka po uvedení filmu na plátně se však objevovala na řadě internetových fór i sociálních sítích kin, a právě i to bylo inspirací pro partnerská kina, která se rozhodla vzít iniciativu do svých rukou.

„Fanoušci nám psali a zajímali se, zda bude film v kinech. Byly jich desítky, a tak jsme jim chtěli udělat radost a věnovat promítání jako takový malý dárek. Zatím máme nasazených pouze pár projekcí a uvidíme, jak půjdou předprodeje a zda budeme přidávat další,“ říká Petr Jirásek zástupce uvedených kin a dodává, že Maják je podle něj a jeho kolegů právě jeden z těch titulů, které si velké plátno rozhodně zaslouží.

„Je to pro nás nezvyklá situace uvádět film jen za naše kina na vlastní pěst. A ačkoliv je to poměrně riskantní, tak cinefilové z našich řad se radují. Občas je třeba vystoupit z toho každodenního shonu a vzpomenout si na to, že kina děláme hlavně proto, že milujeme film,“ říká Jirásek. Režisér a scenárista Robert Eggers, který na sebe strhl pozornost žánrových fanoušků i vyznavačů artových sfér debutem Čarodějnice, v Majáku nabízí důmyslně vystavěné dílo, které provází pověst strhující divácké podívané, osobité autorské vize i hypnotického klaustrofobního dramatu. Robert Pattinson a Willem Dafoe podávají fenomenální výkony coby strážci titulního majáku ve vyprávění zasazeném na konec 19. století. Soužití větrem a lety ošlehaného, i notně vypitého námořníka a jeho nového nezkušeného asistenta se začne propadat do šílenství a paranoie, zatímco novic poodkrývá okolnosti záhadného osudu svého předchůdce.

„Strhující kompozice černobílé kamery v kombinaci s precizní zvukovou režií utvářejí přízračnou, ale současně uhrančivou atmosféru, do které se spolu s postavami propadnou také diváci. Eggers vytvořil vrcholně estetickou a všechny smysly atakující podívanou, která v sobě snoubí vytříbenou krásu i dravou krutost,“ popisuje film dramaturg kina Aero Jiří Flígl. Maják se objevuje v zahraničních žebříčcích nejlepších filmů roku 2019 a jeho režisér Robert Eggers bývá zařazován spolu s Ari Asterem (Slunovrat) či Jordanem Peelem (My) k nejprogresivnějším žánrovým tvůrcům současného Hollywoodu.

Od 1. ledna Maják v pražských kinech Kino Aero, BIO | OKO a Kino Světozor, královehradeckém Bio Central a brněnském Univerzitní kino Scala.

VSTUPENKY:
Kino Aero 1., 3., 7. ledna: bit.ly/Majak_vAeru
BIO | OKO 1. a 4. ledna: bit.ly/Majak_vOku
Kino Světozor 2. a 8. ledna: bit.ly/Majak_vSVZ