Konec Spider-Mana, název 25. bondovky a zelená pro Matrix 4

V týdnu se děly zajímavé věci. Marvel se nedokázal dohodnout se Sony ohledně budoucnosti Spider-Mana, byl oznámen název další bondovky a stejně tak plnohodnotné pokračování Matrixu.

Vážně jsem tajně doufal, že se udrží název Shatterhand, jak se dříve spekulovalo. Nicméně nadcházející 25. bondovka má stanovený název No Time to Die. Bude to nejspíš první bondovka s Danielem Craigem, která nemá v názvu filmu název organizace, a No Time to Die navíc zní sympaticky staromódně, jako z bondovky sedmdesátých let.

Staromilce mohla potěšit další novinka, a sice, že se dočkáme čtvrtého Matrixu. Bohužel to spíš zatím vypadá, že se většina fanoušků zděsila. Nelze se jim tak úplně divit. Příběh Matrixu byl dokonale uzavřený. Sice byl zachován koloběh, jenž se odhalil na konci Reloaded, ale vyčistil se od ničivé války mezi lidmi a stroji. Obě strany žijí v symbióze za cenu oběti postmoderního mesiáše. Zpráva, že uzavřená věc se znovu otevře a z mrtvých vstanou jak Neo, tak Trinity, jejichž herci potvrdili účast, je v tomto kontextu spíš znechucující. Sestry Wachowské, z nichž se tentokrát vrátí jen Lana, už navíc nějakou dobu nenatočily film, který by dosáhl na laťku nastavenou prvním Matrixem. Třeba Laně původní látka vlije do žil novou invenci a vytvoří zajímavé dílo. Neo se může vrátit v nové, spirituální formě a posunout hranice naší reality. Třeba.

Sony se rozešel s Marvelem a Spider-Mana si bere s sebou. To, že nejspíš budeme mít už čtvrtého hraného Spider-Mana, zase tak nevadí. Je prostě osudem známých fikčních postav, že se na plátna kin vracejí v nových podobách znovu a znovu. Tak to prostě je. Horší je jiná věc. Sam Raimi plánoval čtvrtého Spider-Mana, v němž se ukáže, že Bruce Campbell, jenž se průběžně v různých roličkách objevuje napříč trilogií, je celou dobu Mysterio s nějakým velkým plánem. Amazing Spider-Man 2 končí nástupem tajemného chlapíka, jenž dává dohromady Sinister Six a v rukou třímá tajemství smrti Peterových rodičů, které ani divá, ani Spider-Man neodhalil. Spider-Man: Daleko od domova existuje relativně ještě čerstvě, takže nebudu nic konkrétního zmiňovat, ale kdo to viděl, ví, že marvelácký Spider-Man toho má k řešení také ještě dost. Nevadí, že bude další filmový Spider-Man, fakt ne. Klidně jich může být ještě 50 a v budoucnosti jich dost možná i bude 50. Ale nebylo by skvělé, kdyby aspoň jeden z nich dokázal uzavřít vlastní linii? Komiksové filmy si navykly na serialitu. Málokdy se komiksovka uzavře tak, že nezůstane nic nedořešeného. Je to risk, protože film může propadnout, nebo se rozhádají dvě studia, a nedořešené to opravdu zůstane. Světlou stránkou je, že Spider-Mani od Sony – Amazing i Paralelní světy – jsou dost osobitá díla, která vypráví příběh i buduje fikční svět o něco zajímavěji, než poslední dobou spíš únavné marvelovky. Můžeme tak zase dostat zajímavě pojatého Spider-Mana, jenž se jako bonus třeba setká v jednom filmu s Hardyho Venomem. Naděje umírá poslední.