TOP 14: Nejlepší rodinné dovolené ve filmu

Léto je v plném proudu a slunečné dny plné pohody využívá řada rodin k uspořádání nejrůznějších dovolených, v ideálním případě někde u moře. Stejně tak činí hlavní představitelé francouzské komedie Ibiza. Ovšem na plátně či televizních obrazovkách jsme mohli vidět již řadu rodinek, jejichž patálie během společných výletů byly zárodkem několika vtipných momentů. Které filmy o rodinné dovolené stály skutečně za to?

S tebou mě baví svět (1982)

„Komedie století“ Marie Poledňákové je v našich končinách tak profláklá, že není potřeba se o ní příliš rozepisovat. Pánská jízda tří tatínků je nečekaně narušena. Jsou totiž svými manželkami donuceni vzít tentokrát i své děti. A tak se ze zájezdu do hor stane mise, která má jediný cíl – přesvědčit své lepší polovičky, že jsou lepšími rodiči a že nemají žádný problém své ratolesti pohlídat. Dobré herecké osbazení, ikonické momenty a nezapomenutelná písnička Heleny Vondráčkové, Sladké mámení . Označení „Komedie století“ je trochu moc, ale film rozhodně pobaví.

Bláznivá dovolená (1983)

Chevy Chase jako Clark Griswold, který se rozhodne svou rodinku vzít na automobilovou cestu napříč Amerikou z Chicaga do Los Angeles. Jak už tomu ale v komediích bývá, výprava se značně zkomplikuje a Griswoldovi zažijí všechny možné, jen ne idylku. Film byl natolik populární, že si vysloužil řadu pokkračování a v rámci žánru patří k tomu lepšímu. Jeho zhlédnutí potěší a některé momenty fakt pobaví.

Bláznivá dovolená v Evropě (1985)

Rodinná taškařice Griswoldových podruhé. Clarkova smůla se úspěšně opět lepí na paty všem členům rodiny, která se nyní dostane na výlet do Evropy. Kulturní odlišnosti či boj s kruhovým objezdem v Anglii jsou jen z řadou problémů, které rodinku opět potkají. Snímek sází především na střetu amerického smýšlení a evropského způsobu života.

Báječná dovolená (1988)

Každé léto milióny Američanů opouští velká města, aby hledali útočiště před ubíjejícím shonem a sterilitou moderního života v konejšivém náručí lesů, luk a jezer. Jedním z nich je také usedlý prodavač autodílů Chet Ripley. Místo, aby s rodinou vyrazil na luxusní dovolenou, rozhodl se vzpružit unavenou duši a osvěžit rodinná pouta tím, že ukáže synům místo, kde prožil kouzelné dětství. Dychtivě se proto vydává s manželkou Connie a dětmi do starého domu oklopeného lesy a vodami jezera, přesvědčen, že čistý a prostý život z jeho vzpomínek je stále skutečností, a že je tedy čeká báječná dovolená. Jeho plány ovšem vezmou za své v okamžiku, kdy se neohlášeně objeví švagr Roman Craig s manželkou Kate a dospívajícími dvojčaty Carou a Marou.

Sám doma (1990)

„Mám pocit, že jsme doma nechali něco důležitého,“ sdělí paní McCallisterová manželovi na palubě letadla směřujícího přes Atlantik do Paříže. To ještě netuší, že to co doma zapomněli je nejmladší člen jejich početné rodiny, Kevin. Tak začíná nejúspěšnější film roku 1990, vánoční komedie o zapomenutém synkovi a dvou nešikovných lupičích. Kevin vůbec nepropadne panice, právě naopak. Konečně může dělat všechno to, co jinak nemůže. Jezdit po koberci na kolečkových bruslích, přejídat se zmrzlinou, dívat se na nepřístupné filmy. Jeho štěstí však netrvá dlouho. Objeví se totiž dva zlodějíčkové, kteří si na dům McCallisterových dělají zálusk. Ani tentokrát však Kevin neztratí rozvahu a pořádně s lupiči zacvičí. Promění totiž dům v hotovou smrtonosnou past. Přes veškerou volnost a zábavu s lupiči se mu však pomalu začíná stýskat.

Kapitán Ron (1992)

Co se stane když zdědíte jachtu, od které si slibujete změnu života k lepšímu? Přesně takovou otázku musel řešit Martin Harvey se svou rodinou, když mu jí strýc odkázal. Ovšem nastal tu problém- jachta je v havarijním stavu a navíc Martin neumí s lodí ani zacházet. Najme si Kapitána Rona, kterému svěří kormidlo jachty. Svěží komedie v čele s Kurtem Russellem jako Ronem, kterému zde nechybí ani správná pirátská páska, problémy s alkoholem a chaotické myšlení.

Jurský park (1993)

Spielbergův epos o dinosaurech se zapsal velkým tučným písmem do dějin kinematografie. Nejenže měl perfektní vizuální zpracování, ale Williamsova hudba a hlavně pravěká zvířata zaujala každého diváka. Kdo po premiéře filmu neřešil, zda je lepší T- Rex nebo Triceratops, jako by nežil. A kde je tu rodinka? Za miliardářem Johnem Hammondem, který financuje výstavbu Jurského parku s živými dinosaury jako atrakcemi, přijedou na návštěvu jeho vnoučata. Netřeba dodávat, že se jejich poklidné putování po ostrově poněkud zvrtne.

Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Fantasy kultovka Petera Jacksona je klenotem kinematografie, který má i na dnešní dobu skvělé speciální triky, epickou výpravu, chytlavý svět, perfektní herecké obsazení a v neposlední řadě táhnoucí příběh. Vyprávění o tom, kterak nenápadný hobit Frodo zachránil svět, zná dnes každý. Ale první díl téměř dokonalé trilogie by se dal vyložit i jako začátek zvláštní rodinné dovolené. Frodo, Smíšek i Pipin byli bratranci a tak jejich putování bylo vlastně takovým netradičním výletem příbuzných. A navíc tak zajímavým výletem, že během něj došlo i na koupání se v močálech, sjíždění řeky v loďkách, jízdu na koni, i opalování se u Hory osudu. Zkrátka perfektní dovolená se vším všudy!

Malá Miss Sunshine (2006)

Malá Miss Sunshine je nekonvenční americká rodinná komedie, pojednávající o jedné z nejroztomileji dysfunkčních rodin, jaké se v poslední době objevily na filmovém plátně. Nikomu z povedené rodiny Hooverových se příliš nedaří – ale určitě ne proto, že by se dostatečně nesnažili.

Rodinná dovolená a jiná neštěstí (2006)

„Cesta karavanem vyřeší všechny problémy“. Tímhle motem se řídí hlavní hrdina Bob (Robin Williams), který se snaží skloubit rodinné trable s pracovní cestou. Zběsilá jízda plná nečekaných příhod je všechno, jen ne ideální. Rodinka zažívá nejrůznější potíže a Bob začíná uznávat, že karavan zas tak dobrý nápad nebyl. Vcelku průměrné dílo povyšuje na vyšší úroveň zesnulý Robin Williams a plusové body nahnal i Jeff Daniels.

Darjeeling s ručením omezeným (2007)

Road movie Wese Andersona obsahuje vše, na co jsme u tohoto kreativního režiséra zvyklí. Cestování tří bratrů Whitmanových napříč Indií je plné vyšperkovaných dialogů, bizarních situací, esteticky čistých záběrů, chytlavé hudby, netradičních postav a samozřejmě došlo na tvůrcovy oblíbence. Zmíněnými třemi bratry se zde stali Owen Wilson, Adrien Brody a Jason Schwartzman. Příjemná jednohubka nepatří k režisérovým vrcholům (Grandhotel Budapešť jen tak něco netrumfne), ale rozhodně patří k nadprůměrným podívaným.

Machři (2010)

Komedie o pěti přátelích a bývalých spoluhráčích, kteří se po letech sejdou, aby vzdali poctu svému zesnulému basketbalovému trenérovi z dětství. Spolu se svými ženami a dětmi stráví víkend 4. července v domě u jezera, kde před léty slavili své vítězství. Navazují tam, kde přestali a zjišťují, proč zestárnout neznamená nutně dospět.

Millerovi na tripu (2013)

Vtipný road movie s Jennifer Aniston a Jasonem Sudeikisem sází především na neotřelý humor. Film o tom, jak parta čtyř odlišných individuí předstírá, že jsou jedna rodina, aby si poskytli dobré krytí pro převoz drog, obsahuje zábavné scénky plné povedených gagů, skvělý casting a rychle odsýpající děj. To všechno jsou důvody, proč divák s přihmouřeným okem odpustí snímku i klišovitý konec plný poučení a lásky.

Tohle je náš svět (2016)

Viggo Mortensen zde ztvárnil svérázného otce, který se rozhodl opustit tradiční západní svět a svých šest dětí si vychovává po svém a podle vlastních představ. Vydává se s nimi v rodinném obytném voze na dalekou cestu jako každé léto. Cestou prožije několik setkání, z nichž jsou některá výzvou pro jeho přesvědčení a životní filozofii. Příjemná road movie nastavuje zrcadlo společnosti a ukazuje jí, že nonkonformita není vždy něco špatného.