TOP 7: Nejlepší filmy s monstry, která by si na vás smlsla

Do kin se řítí pokračování Godzilly s podtitulem Král monster, které podle ukázek slibuje akcí nadupanou přehlídku vizuálních efektů. Diváci by zkrátka měli dostat pořádný výplach. Filmů s podobnou tematikou se natočilo nespočet. Monstra zabíjející cokoliv živého nebo s touhou podmanit si Zemi filmaře neustále přitahují. My jsme pro vás vybrali těch sedm nejlepších snímků, které opravdu stojí za to!  

King Kong (2005) 

Po úspěchu s adaptací trilogie Pán prstenů se režisér Peter Jackson a jeho tým vrhli na remake snímku King Kong z roku 1933. Příběh o lásce mezi opičákem a herečky, který skončí tragicky na vrcholu Empire State Building, dostal nový háv a dost minut navíc. Právě stopáž leckteré diváky od tohoto skvostného díla odrazuje – 187 minut není málo -, což je škoda. Jinak jde o velkolepý a přece jen komorní snímek, který skoro 90 let staré klasice nedělá ostudu.

Cloverfield (Monstrum) 

Snímek z ranku found footage Monstrum byl ve své době zjevením. Mnozí kritici popisují film jako neuvěřitelný adrenalinový zážitek. Scénárista Drew Goddard, jenž posléze psal scénář k Marťanovi nebo k Chatě v horách, kterou i režíroval, spojil síly s producentem J. J. Abramsem a stvořili něco jedinečného, co už další volně navazující snímky nedokázali napodobit. Napětí, akce, dobré herecké výkony v té době praktiky neznámých tváří daly Monstru ten správný šmrnc, který se zkrátka neokouká.

Godzilla (1954)

Film Godzilla: Král monster by nejspíš nikdy nevnikl, pokud by první snímek o monstru podobného druhu neslavil v Japonsku úspěch. Právě tam mohli diváci v roce 1954 Godzillu poprvé spatřit. V 90. letech se příšera dočkala i americké verze od megalomana Rolanda Emmericha, ale nebylo to zkrátka ono. První snímek o dnes už celosvětově známém monstru se mohl chlubit povedenými triky, které publikum hltalo. Filmaři tehdy asi netušili, jaký boom jejich snímkem odstartují.  

Pacific Rim – Útok na zemi 

O tomto snímku se napovídalo tolik, že už to nemá cenu rozebírat. Sluší se zkrátka napsat, že je to povedený výplach a že si Guillermo del Toro splnil dětský sen, nic víc. Kaiju (japonské označení pro příšery jako Godzilla, které ničí města) proti obřím robotům s lidskou posádkou, kteří jsou poslední nadějí na obranu Země, to je vlastně všechno, o čem snímek je. Naštěstí je akce přehledná a sem tam dojde i na povedené fóry, proto si Pacific Rim zaslouží minimálně jedno zhlédnutí.

Vetřelec 

Klasika všech klasik. Neznám nikoho, kdo nikdy o Vetřelci neslyšel. Alespoň o existenci tohoto brilantního sci-fi hororu má ponětí snad každý. Na svou dobu (1979!) režisér Ridley Scott natočil něco úžasného, na co plnohodnotně dokázal navázat ve druhém díle jen jeho kolega James Cameron. Úžasné triky, atmosféra a herecké výkony udělaly z Vetřelce klasiku, kterou bohužel pohřbívají další a další pokračování/prequely. O to smutnější je, že za novými filmy je i otec ságy, sám Ridley Scott.

Predátor

Když se řekne A, musí se říct i B. To platí o spojení Vetřelce a Predátora. Druhý jmenovaný si našel cestu do kin o devět let později než Vetřelec, ale i on si dokázal najít svou fanouškovskou základnu. Do hlavní role byl obsazen Arnold Schwarzenegger jakožto velitel skupiny mužů, kteří mají v džungli osvobodit několik amerických vojáků. Vycvičení žoldáci dosud nepoznali strach, ale vše se změní, když narazí na mimozemského tvora, který v džungli se svou lodí ztroskotá. Ze žoldáků se najednou stává lovná zvěř. První film zůstal dosud nepřekonaný, a to zejména díky skvělé atmosféře a postavám, jejichž chování se ve filmu razantně změní. Vynikající film!

Mutant

Možná o tomto snímku čtete poprvé, což není překvapivé. Mutant je jihokorejský film z roku 2006, který je výborným mixem komedie, hororu, akce, a dokonce i satiry. Vizuální efekty sice nepatří k těm nejlepším, ale celkový dojem nijak zvlášť nekazí. Zmutované monstrum terorizující okolí řeky v Soulu zní docela fajn ne? Jak se ale ukáže, tak nestvůra není hlavní nepřítel, proti němuž musí hrdinové bojovat. Nebojte se a dejte Mutantovi šanci, neprohloupíte.