TOP 7: Nejlepší filmy s Octavií Spencer

Držitelka Oscara herečka Octavia Spencer je známá hlavně díky vedlejším rolím. Jen stěží bychom našli nějaký snímek, kde by hrála roli hlavní, nicméně to neznamená, že by byla o to horší herečka. Právě naopak. Vybírá si velice pečlivě a přestože se vesměs jedná o menší  role, vždy si ji nějakým způsobem divák zapamatuje. Tento týden přichází do kin nový horor nesoucí název Máma, kde stejnojmennou roli ztvárnila právě Octavia Spencer. Pojďme si připomenout sedm jejích nejlepší filmů, kde jsme ji mohli spatřit.

Černobílý svět (2011)

Film podle stejnojmenné knižní předlohy, vypráví příběh černošských služek, sloužících v 60. létech u „bílých“ rodin, žijících ve Spojených státech. V té době ve Státech stále panuje velmi silná rasová segregace. Skeeter je mladá dívka, která právě dokončila školu a je připravená živit se psaním, což se vůbec nelíbí její matce a vdaným kamarádkám. Skeeter je ale prostě jiná, když získá práci v novinách jako sloupařka, pomáhající radami ženám v domácnosti, poprosí o pomoc služebnou své nejlepší kamarádky. S Aibileen tráví většinu svého volného času a nakonec se rozhodne pracovat na knize o životě služebných. S pomocí Aibileen začíná postupně spolupracovat s dalšími a dalšími služebnými svých přátel, které se rády podělí o pikantnosti ze života svých zaměstnavatelů. I když Skeeter v knize zamění jména všech zmíněných, tak na maloměstě se nikdy nic neutají a tím začínají problémy. Octavia Spencer si za roli prostořeké služebné Minny odnesla Oscara za nejlepší výkon ve vedlejší roli.

Ledová archa (2013)

Akční thriller s nádechem sci-fi se odehrává ve vlaku, kde žije několik tisíc přeživších. Zemi totiž zasáhla druhá doba ledová, a tak již dlouhých sedmnáct let cestují vlakem. Vlak je ale rozdělený na několik skupin a právě té poslední, nedůležité lůze, dochází trpělivost. Jídlo dostávají jako poslední, teplo tam nemají skoro žádné a jsou jich tam stovky. Chris Evans ztvárnil roli Curtise, který se rozhodne probojovat do prvního vagonu a získat tak lepší podmínky pro své lidi, ale také možnost seznámit se s vynálezcem tohoto nápadu Wilfordem. V cestě mu ale stojí Tilda Swinton se svojí ozbrojenou armádou a tak to bude mít poslední vagón opravdu těžké. Octavia ztvárnila cestující v posledním vagónu a kamarádku Chrise Evanse.

Get On Up – Příběh Jamese Browna (2014)

James Brown se do pamětí lidí vryl jako divoký zpěvák s neskutečnými tanečními pohyby a energickým hlasem. Biografický snímek vypráví o jeho dětství, dospívání a kariéře. Jeho úspěšný život doprovází retrospektivní scény z jeho dětství, díky nímž divák pochopí reakci a chování Jamese Browna. Oba rodiče ho v dětství opustili, nejdříve matka, která utekla před přísným a občas agresivním otcem, a nakonec i samotný otec. Své dětství trávil u tety Honey ve veřejném domu, díky které získal pocit výjimečnosti a šel za svým snem stát se zpěvákem. Tetu Honey ztvárnila Octavia Spencer, která se ve filmu opět sešla se svojí hereckou kolegyní a kamarádkou Violou Davis, ta si zahrála matku Jamese Browna.

Otcové a dcery (2015)

Jake Davis, slavný spisovatel, miloval svou dceru Katie nade vše. Po smrti své manželky se musel o svojí malou holčičku starat sám a snažil se s ní trávit čas jako normální táta. Do života mu ale náhle vstoupila nemoc, která jeho snahy zkomplikovala. O Katie se nemohl dál starat, a tak jí na nějaký čas dal do péče sestře své zesnulé ženy. Nyní je Kate dospělá, ale potýká se s psychickými problémy, vyvolanými dětstvím, které trávila bez otce. Ve svém vztahu s Cameronem vyplývají na povrch emoce, které dříve cítila mezi ní a otcem a před kterými se snaží utéct. Octavia Spencer ve filmu ztvárnila Dr. Cormanovou, jenž pomáhá Amandě Seyfried v roli Katie v boji se vzpomínkami na otce.

Skrytá čísla (2016)

Příběh podle skutečné události.  O třech skrytých matematických talentech zaměstnanců pracujících pro NASA. Když v 60.letech probíhal boj mezi Amerikou a Ruskem o to, kdo jako první pošle člověka do vesmíru, pomohly programu tři Afroameričanky, které se potýkaly s pochybami o své profesionalitě a inteligenci. I když byly Dorothy Vaughn, Mary Jackson a Katherine Johnson přizvány k tak důležitému programu díky svému talentu, stále musely dodržovat tehdy nařízená pravidla pro afroameričany – chodit na oddělené toalety, mít oddělené kanceláře, jíst v jiné místnosti. V hlavních rolích tří nejdůležitějších žen v historii letu na měsíc, se představily Taraji P. Henson, Octavia Spencer a Janelle Monáe.

Velký dar (2017)

Chris Evans v roli Franka Adlera, vychovává svojí malou neteř Mary. Její rodiče zemřeli a on se jí po jejich smrti ujal. Snaží se jí vychovat tak, jak by si to přála jeho sestra, vedou tedy normální život. Když Mary nastupuje do školy, učitelka zjišťuje, že má obrovský talent na čísla, počítání a celkově na matematiku. Snaží se společně s ředitelkou školy Franka přemluvit, aby Mary přestoupila na školu pro nadané, Frank ale odmítá, chce, aby jeho neteř žila normálním životem. Plány mu zkomplikuje jeho matka Evelyn, která když se dozví o talentu své vnučky, začíná dělat vše proto, aby jí získala do své péče a rozvíjela její dar. Pro Franka začíná boj o jediné štěstí v jeho životě, naštěstí ho v tom podporuje jeho hospodyně a nejlepší kamarádka Roberta, kterou ztvárnila Octavia Spencer.

Najednou jsme rodina (2018)

Pete a Ellie jsou novomanželé, kteří rekonstruují nově zakoupený rodinný dům. Celý svůj vztah žili v přesvědčení, že nikdy nebudou mít děti. Tohle téma nakousnou jejich nejlepší přátele a Ellie zaváhá. Dům má přeci jenom pět ložnic, které tak zůstanou nevyužité. Jednoho dne Ellie narazí na reklamu „otevřených dveří“ v dětském domově, a nakonec se s Petem rozhodnou pro pěstounskou péči. Na dni otevřených dveří se setkají s dospívající dívkou, která se jim zamlouvá, má to ale podmínku, společně s ní si musejí vzít její tři sourozence. Petovi a Ellie začíná život plný stresu, strachu a sbližování s novými členy rodiny. Nově zakouší slasti i strasti rodičovství, postupem času zjišťují, že být rodičem není tak snadné,  jak se jim původně zdálo. Octavia Spencer si zahrála ve vedlejší roli majitelky dětského domova.