Elton John: Hvězda, která si sáhla až na samé dno

Ve čtvrtek vstupuje do kin životopisný snímek o britském zpěvákovi Eltonu Johnovi, Rocketman. Ale co je zač tenhle extravagantní chlapík s šílenými brýlemi a talentem na klavír, texty, zpěv a dokonalou show? Než si zajdete na film, pojďme si připomenout odkud a díky čemu Eltona známe.

Zrození Eltona Johna

Elton John se narodil jako Reginald Kenneth Dwight. I když si jeho rodiče přáli, aby se živil nějakou pořádnou a smysluplnou prací, například jako bankéř, Elton si šel za svým a v sedmnácti letech opustil školu, aby následoval svůj sen stát se hudebníkem. Nadání na hudbu zdědil po svých rodičích a prarodičích, již od sedmi let uměl hrát na klavír a příležitostně hrával i na večírcích a rodinných událostech.

Od patnácti let s podporou své milující matky a babičky brigádně pracoval jako pianista v barech. Využíval příležitosti a vedle známých skladeb hrával i své vlastní. Postupem času si vybudoval i svojí image, pomocí různých extravagantních brýlí, díky nimž rovněž přitahoval pozornost posluchačů. V roce 1962 založil hudební skupinu Bluesology, se kterou ve volných dnech vystupoval v barech a následně i na festivalech. Díky úspěchu skupiny se Elton seznámil s textařem a hudebníkem Berniem Taupinem, se kterým spolupracuje dodnes. Kvůli složitému jménu se rozhodl oficiálně přejmenovat a použil jména svých členů kapely saxofonisty Eltona Deana a vokálisty Johna Baldryho.

Popový zázrak

Svého prvního sólového alba se Elton dočkal v roce 1970, zahrnovalo písně napsané jím a jeho spolupracovníkem Bernie Taupinem. Na albu se objevila i jedna z jeho nejznámějších písní Your Song, která se umístila v první Top desítce ve Spojeném království. Následovala další alba, jenž zahrnovaly písně jako Rocket Man nebo Tiny Dancer. Nejúspěšnějším albem v té době ale zůstává Goodbye Yellow Brick Road, publikované v roce 1973. Doposud vydal celkem 30 alb, některá úspěšnější, některá méně, nicméně postupem času jsou jeho písně stále známější.

Aby si získal náklonnost publika, snažil se být originální. Proto na koncertech vystupoval v pestrobarevných oblečcích, doplněných obrovskými brýlemi a kozačkami na vysokém klínku. Ze svého vystoupení dokázal udělat obrovskou show, která roztancovala a bavila posluchače po celém světě. Netajil se ani svým soukromím a proto jakákoliv změna v jeho životě byla probíraná v novinách či televizi.

Pád a vzestup

Již od 60.let Eltona pronásledoval strach z přiznání své homosexuality.  Ta byla ve Spojeném království do roku 1967 nezákonná. Ze strachu ze svých pocitů se pokusil spáchat sebevraždu, před kterou ho zachránil jeho kolega Bernie Taupin. O osm let později se o sebevraždu pokusil znovu, před smrtí ho zachránila matka s babičkou. V roce 1976 se v časopise Rolling Stones označil za bisexuála a tím částečně potvrdil domněnky veřejnosti. V roce 1984 se k překvapení všech oženil se zvukovou inženýrkou Renate Blauel. Manželství bylo ale velice nešťastné, Elton se potýkal s bulimií, drogami a závislosti na alkoholu. O čtyři roky později se rozvedl a konečně se přiznal k homosexualitě.

Přichází ale další rána. V roce 1990 na HIV umírá jeho nejlepší kamarád a Eltonův partner spáchá sebevraždu, jelikož jako silně věřící křesťan se nemůže smířit se svojí homosexualitou. Zpěvák po této události nastupuje na odvykací kúru, aby se zbavil závislosti na drogách a alkoholu. Po úspěšném léčení zakládá nadaci na podporu léčby HIV s názvem Elton John AIDS Foundation. V roce 1993 se setkává s filmařem Davidem Furnishem, se kterým navazuje dlouhodobý vztah. V roce 2005 vstupují do registrovaného partnerství a po schválení manželství homosexuálů se v roce 2014 oficiálně vezmou. Společně vychovávají dva syny, které jim porodila náhradní matka.

Elton ve filmu

Svůj první filmový debut měl Elton John v dramatickém muzikálu Tommy, zahrál si malou roli čaroděje. Jeho poslední filmové vystoupení se uskutečnilo v pokračování Kingsmanů, které nese název Kingsman: Zlatý kruh. Elton si zde zahrál sám sebe a jeho slavná bojová scéna v extravagantním oblečku se stala velice populární. Sám Elton ji hraje i na svých koncertech. Ve snímku si zahrál po boku herce Tarona Egertona, který nyní ztvárňuje Eltona Johna v novém životopisném snímku Rocketman.